Létrehozva: 2023.04.25.

A magyarországi látogatás lesz Ferenc pápa 41. külföldi útja

Péntektől vasárnapig tart a budapesti apostoli út.

Ferenc pápa 41. külföldi látogatása lesz a péntektől vasárnapig tartó budapesti apostoli út. A katolikus egyházfő utazásai a 2013-as megválasztása hatvan országot érintettek. A pápalátogatás részletes programjáról, a legfontosabb tudnivalókról kedden kapott tájékoztatást az MTI a pápalátogatás biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzstől.

     Azt írták, a pápa útja elsősorban pásztori látogatás, a katolikus egyházfő azért érkezik Budapestre, hogy meglátogassa a Magyarországon élő keresztényeket, katolikusokat, és biztassa, megerősítse őket hitükben; ugyanakkor állami látogatás is, amely lehetőséget teremt arra, hogy Ferenc pápa értékekről közvetítsen üzenetet.

    A tájékoztatás szerint a vasárnapi, Kossuth Lajos téri szentmisére, valamint a pápalátogatás többi rendezvényére tilos bevinni üvegtárgyakat, üvegkulacsot, fémpalackot, termoszt, kerékpárt, rollert. Tilos a pirotechnikai eszközök, a robbanékony, mérgező vagy gyúlékony anyagot tartalmazó tárgy vagy eszköz, lőfegyver, szúró-, ütő- és vágóeszköz, illetve bármilyen, a közbiztonságra különösen veszélyes tárgyak bevitele. Tiltó listán vannak a szeszes italok, a kábítószerek, a drónok, távirányítható eszközök, játékok, valamint olyan reklámanyagok, jelképek, transzparensek, molinók, feliratok, amelyek a rendezvény céljával, szellemiségével nem összeegyeztethetők. Élő állat bevitele a jogszabályban meghatározott segítő és vakvezető kutyák kivételével szintén tilos.

    A közlés szerint ugyanakkor a rendezvényekre bevihetőek zászlórudak és táblák, transzparensek; a rudak hossza azonban - a Kossuth téri szentmise zarándokterületeinek kivételével - nem haladhatja meg a másfél métert. A rendezvények területére csak összecsukható, kisméretű zarándokszék vihető be. Víz PET-palackban fél literig vihető be, míg a szintén bevihető tompa végű esernyőket csomagröntgen segítségével átvizsgálják.

    A pápalátogatáshoz kapcsolódó eseményekre utazók számára a MÁV-Volán-csoport és a GYSEV az ország bármely pontjáról díjmentes utazási lehetőséget biztosít. Arról is tájékoztattak, hogy a díjmentesség a MÁV-Start és a GYSEV menetrend szerinti járatainak másodosztályán, valamint a Volánbusz menetrend szerinti járatain érvényes. Az esetlegesen szükséges felárakat, illetve az első osztály díjkülönbözetét az utasoknak meg kell fizetniük.

    A díjmentes utazáshoz regisztrációs jegy megváltása nem szükséges, a további technikai részletekről az érintett közlekedési szolgáltatók folyamatosan tájékoztatják az utazókat.

    A Ferenc pápa látogatása kapcsán elrendelt ideiglenes forgalomkorlátozások részletes tájékoztatója a rendőrség honlapján, a fővárosi közösségi közlekedéssel kapcsolatos tudnivalók pedig a Budapesti Közlekedési Központ weboldalán érhetőek el - olvasható a Ferenc pápa magyarországi látogatásával kapcsolatos tájékoztatóban.

Pápalátogatás - Péntek délelőttől vasárnap késő délutánig tart Ferenc pápa magyarországi programja

 Ferenc pápa április 28-án, pénteken érkezik Budapestre és háromnapos látogatásának végeztével 30-án, vasárnap utazik vissza a Vatikánba. A részletes programot a pápalátogatás biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs közölte kedden az MTI-vel.

     A katolikus egyházfő repülőgépe péntek délelőtt száll le a Liszt Ferenc-repülőtéren. Hivatalos fogadtatását követően a pápát a Sándor-palota előtti téren Novák Katalin köztársasági elnök fogadja. Az államfőnél tett udvariassági látogatását követően az egyházfő Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozik.

    Ezt követően a Karmelita kolostorban az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel találkozik, a nyilvános eseményen Ferenc pápa és Novák Katalin is beszédet mond.

    Péntek délután Ferenc pápa a Szent István-bazilikában püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik. A Szentatya ott is beszédet mond. A Bazilikába a helyszín korlátozott befogadóképessége miatt csak a meghívottak léphetnek be, de a Szent István térre korlátozott számban zarándokokat, híveket is várnak.

    Szombat reggel Ferenc pápa magánlátogatást tesz a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonában, majd a Rózsák terén található Árpád-házi Szent Erzsébet római katolikus templomban szegényekkel, menekültekkel és a magyarországi kisebbségek tagjaival találkozik, valamint beszédet is mond. Az eseményen való részvétel meghíváshoz, illetve regisztrációhoz kötött.

    Ezt követően a pápa a görögkatolikus egyház képviselőivel, valamint a hívekkel találkozik.

    A katolikus egyházfő délután a Papp László Budapest Sportarénában fiatalokkal találkozik. Az eseményen a meghívott és regisztrációval rendelkező, mintegy 11 ezer  fiatal vesz részt. A programban Ferenc pápa beszéde mellett többi között tanúságtételek, néptánc, közös ima és zenei előadások is szerepelnek.

    Este a pápa a Jézus Társasága tagjainál tesz látogatást.

    Ferenc pápa vasárnap délelőtt a Kossuth téren celebrál szentmisét, ezen külön regisztráció nélkül, a biztonsági ellenőrzést követően bárki részt vehet. A szentmisét a Szent István-bazilikánál kivetítőn is figyelemmel lehet kísérni.

    A szervezők azt javasolják, hogy részvevők gyalog vagy tömegközlekedéssel menjenek a Kossuth térre, tekintettel arra, hogy parkolni a környéken nem lehet. A közösségi közlekedés útvonalaival és menetrendjével kapcsolatban a szolgáltatók (MÁV, Volánbusz, BKK) honlapján található bővebb tájékoztatás. A rendezvény területén mosdókat és egészségügyi állomást helyeznek el, a zarándokok eligazodását és az események gördülékeny lebonyolítását több száz önkéntes segíti.

    Vasárnap délután Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az egyetemi és kulturális élet képviselőivel találkozik. A program része két tanúságtétel, egy zenei blokk és az egyházfő beszéde lesz.

    Az egyházfő és a vatikáni delegáció repülőgépe a hivatalos búcsúztatást követően vasárnap késő délután indul vissza Budapestről Rómába.

    Ferenc pápa 2023. április 28. és 30. közötti apostoli útjáról és a látogatásához kapcsolódó minden nyilvános eseményéről beszámol a közmédia szinte valamennyi csatornája. A Dunán összesen hat, pénteken, szombaton és vasárnap is két-két élő közvetítés lesz látható. Ferenc pápa érkezése előtt a Krisztus a jövőnk című ismeretterjesztő sorozat átfogóan mutatja be a pápaság történetét, Magyarország és a Szentszék kapcsolatát, valamint az egyházfő Magyarországhoz fűződő viszonyát. Ezenkívül minden hétköznap várhatók kulturális egy perces etűdök, a húsvét hétfőtől megújuló Mindennapi című műsorban Ferenc pápa gondolatai, idézetei szólítják meg a közmédia közönségét.

    Az MTVA vallási főszerkesztősége által a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt elindított, immár 16 ezer feliratkozóval rendelkező Bizony, Isten! elnevezésű YouTube-csatornán a tematikus tartalmak újra megnézhetők.

Minden készen áll Ferenc pápa pénteken kezdődő háromnapos apostoli látogatására – jelentette ki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedden Budapesten, a pápalátogatás biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs ülését követő sajtótájékoztatón.

Kovács Zoltán kiemelte: Ferenc pápa alapvetően apostoli látogatásra érkezik, de a rendezvényszervezés, a keretek biztosítása állami feladat.

Jelezte, az állam mindenben, így a helyszínválasztásokban, a programok tartalmában a Magyar Katolikus Egyház, illetve a pápai delegáció szándékai szerint, döntéseihez igazodva járt el.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta:

Ferenc pápa látogatása – noha a programok között van, amelyik érint állami vonatkozású témákat is – alapvetően apostoli, „lelki természetű” látogatás.

Ferenc pápa látogatása politikai beállítottságtól függetlenül mindenkinek fontos – mondta a politikus, majd azt kérte, a látogatás ideje legyen „treuga Dei”, vagyis Isten békéjének időszaka, a politikai harc a látogatás után folytatható.

Jelezte, a vasárnapi pápai szentmise helyszínéül szolgáló Kossuth téren az oltárépítés legfontosabb szempontja az volt, hogy minél többen elférjenek a téren.

Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke arról beszélt: Ferenc pápa látogatása nemcsak a katolikus hívőknek, hanem az egész magyar nemzetnek megtiszteltetés és örömteli találkozás lesz. Mivel Ferenc pápa egészségi állapota miatt vidékre nem látogathat el, a szervezők feladata, hogy mozgósítsák az országot és minden egyházmegye híveit, vezetőit Budapestre hívják – fűzte hozzá.

Kitért arra: a Papp László Sportarénába is hívtak határon túli fiatalokat, és a vasárnapi – mindenki számára nyitott – szentmisére is sokan érkeznek majd a határon túlról.

Tóth Tamás az MKPK titkára azt mondta:

a programokat úgy szervezték meg, hogy azokon az egész ország, valamennyi magyarországi egyházmegye és szerzetesi közösség reprezentálva legyen.

A Kossuth téri szentmisére az MKPK az ilyenkor szokásos módon meghívta a környező országok püspöki konferenciáinak a delegációit is, akik örömmel jönnek el – tette hozzá Tóth Tamás.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatójának ismertetése szerint Ferenc pápa védelmét magyarországi tartózkodása idején a TEK látja el a nap 24 órájában, a társszervezetekkel, titkosszolgálatokkal együttműködve.

Kuczik János Zoltán országos rendőrfőkapitány-helyettes elmondta, a rendőri biztosítás kiterjed nemcsak a programok helyszínére, hanem ezeknek a helyszíneknek a megközelítési és távozási útvonalaira is, valamint lesznek rendőrök vasárnap a pályaudvarokon és a jelentősebb csomópontokon.

Egyes útszakaszokat, tereket időszakosan le fognak zárni, illetve bizonyos útvonalakon megállási és várakozási tilalmat vezetnek be. Ezekről a police.hu oldalon, illetve a kihelyezett táblákról lehet tájékozódni. Azt kérte, aki az érintett területen parkol, időben álljon el, mert a tilosban parkoló gépjárműveket a rendőrség elszállítja. Az elszállított autókról a 06-80-180-780-as zöld számon kérhetnek felvilágosítást tulajdonosaik.

A programokra érkezőket Kuczik János Zoltán arra kérte, használják a közösségi közlekedést, hozzátéve, a BKK külön oldalt működtet majd a pápalátogatás idején hasznos közlekedési információkról.

Elmondta azt is, vasárnap reggel 6 órakor kezdődik a beléptetés a Kossuth térre, ahova szeszesitalt, pirotechnikai eszközöket, üvegtárgyakat, fémtermoszokat, a közbiztonságra veszélyt jelentő, valamint távirányítású eszközöket, kerékpárt, rollert, élő állatot nem lehet majd bevinni.

Újságírói kérdésre válaszolva Kovács Zoltán jelezte, a Kossuth téri misére korlátozás nélkül várnak mindenkit, a többi programra csak a meghívottak léphetnek be.

Semjén Zsolt hozzátette: a vasárnapi szentmise kivetítőkön látható lesz a Kossuth tér körüli utcákon is.

Szintén kérdésre Semjén Zsolt hangsúlyozta, a pápalátogatáson mélységesen ellenzi bármilyen politikai szimbólum használatát.

Megjegyezte, szerinte Bayer Zsolt nem hirdetett békemenetet, hanem azt mondta, menjenek el a pápai misére azok, akik a békemenetre elmentek.

Semjén Zsolt ehhez hozzátette: ő szeretettel várja azokat is, akik kordont bontanak. A békemenet résztvevőitől kezdve a kordonbontókig mindenki jöjjön el a Kossuth térre, aki tiszteli Ferenc pápát – mondta, azt kérve ugyanakkor, hogy semmilyen politikai jellegű megnyilvánulás ne történjen a misén.

A magyar kormány és Ferenc pápa illegális bevándorlásról megfogalmazott, eltérő véleményét úgy értékelte, míg a pápa a világegyházat és a menekültek szempontjait képviseli, addig a magyar állami vezetők a magyar nemzetet. Tisztelettel meghallgatják a pápát, és a karitatív szervezetek támogatásával igyekeznek segíteni a menekülteket, ugyanakkor kötelességük megvédeni a magyar népet az illegális migráció következményeitől.

Szintén kérdésre válaszolva Kovács Zoltán elmondta, nincs tudomásuk a pápalátogatás idejére szervezett demonstrációról.

A költségekről szólva azt mondta, a pápalátogatás költségeit az állam fedezi, a pontos összegről – biztonsági okokból – csak a látogatás után adnak felvilágosítást.

Ferenc pápa látogatása kapcsán ideiglenes korlátozások várhatók a fővárosi autóforgalomban – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden az MTI-vel.

Azt írták, több V. kerülti utcában is tilos lesz megállni: május 10-én 20 óráig a Szalay utca mindkét oldalán a Honvéd utcától a Falk Miksa utcáig, a Szemere utca mindkét oldalán a Kálmán Imre utcától az Alkotmány utcáig, Falk Miksa utca páros oldalán a 4. számig, az Alkotmány utca páratlan oldalán a Honvéd utcától a Szemere utcáig, és a Széchenyi felső rakparton a Zoltán utcától a Széchenyi felső rakpart 8. számig nem parkolhatnak autók.

Továbbá tilos megállni április 24-én 0 órától május 1-jén 6 óráig az Alkotmány utca mindkét oldalán a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Honvéd utcáig, és a Szent István tér mindkét oldalán a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Hercegprímás utcáig.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Idegenforgalmi szempontból is óriási jelentősége van a pápalátogatásnak

A közmédia a pápalátogatás minden fontos mozzanatáról beszámol majd.

A tájékoztatás szerint nem parkolhatnak autók április 25-én 22 órától május 3-án 20 óráig Balassi Bálint utca mindkét oldalán a Jászai Mari tértől a Kossuth térig.

Az I., IX. és XI. kerületben is több utcára vonatkozik a korlátozás.

Április 26-án 20 órától április 28-án 14 óráig a Könyves Kálmán körút mindkét oldalán a Gyáli út és a Rákóczi híd között, a Pázmány Péter sétány mindkét oldalán, a Műegyetem felső rakpart teljes területén, Műegyetem rakparti felhajtó mindkét oldalán a Bertalan Lajos utcánál, a Szent Gellért téren és a Szent Gellért felső rakpart mindkét oldalán szintén lehet majd parkolni.

A rendőrség tudatta azt is, hogy április 26-án 20 órától április 28-án 22 óráig tilos autóval megállni a Hercegprímás utca mindkét oldalán a József Attila utcától az Arany János utcáig, a Sas utca mindkét oldalán a József Attila utcától az Arany János utcáig, a Károly körút mindkét oldalán, és a Bajcsy-Zsilinszky út mindkét oldalán a Károly körút és az Andrássy út között.

Ismertették azt is, hogy nem lehet autóval parkolni április 27-én 20 órától április 29-én 20 óráig Rákóczi út mindkét oldalán, a Szövetség utca mindkét oldalán a Rákóczi út és a Dohány utca között, a Dohány utca mindkét oldalán a Szövetség utca és az Alsó erdősor utca között, és a Baross téren a Rákóczi út és a Kerepesi út között, továbbá a Kerepesi út mindkét oldalán a Baross tér és az Ifjúság útja között.

Mint írták, azon gépjárművek tulajdonosai, akik az érintett terület megállni tilos jelzéssel ellátott útszakaszán parkoltak, és gépjárművüket elszállították,

a 06-80-180-780-as zöldszámon érdeklődhetnek arról, hogy autójukat hová szállította el az illetékes hatóság, valamint a további teendőikről. A telefonszám április 30-án 24 óráig üzemel.

Kitértek arra is, hogy a pápalátogatás kapcsán több fővárosi útvonalat is lezárnak. Többek között április 28-án 10 órától 11 óráig a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. – M4 autóút – M0 autóút – M5 autópálya – Nagykőrösi út – Gyáli út – Könyves Kálmán körút – Rákóczi híd – Pázmány Péter sétány – Műegyetem felső rakpart – Szent Gellért tér – Szent Gellért rakpart – Döbrentei tér – Krisztina körút – Dózsa György tér – Palota út – Dísz tér – Szent György utca – Szent György tér útvonalat zárják le.

Magyarország a világon az egyetlen ország ahová – Olaszországon kívül – Ferenc pápa egynél többször ellátogat – mondta hétfőn a szombathelyi megyés püspök a vasi vármegyeszékhelyen.

Székely János a sajtótájékoztatón, amelyen a május 19-20-án Szombathelyen másodszor megrendezendő Lélek fesztivál programját ismertették, hangsúlyozta, Ferenc pápa látogatása mutatja, hogy az egyházfő nem sémákban gondolkodik, hanem nagyon egyéni módon, nem az esetleges kritikákra figyel, amelyeket esetenként Magyarországról hallhat, hanem igyekszik személyes tapasztalatokat gyűjteni.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Könnyű, letisztult trónust kért Ferenc pápa budapesti látogatására

Nyár-, kőris- és tölgyfából készülnek Ferenc pápa ünnepi trónusai, amelyeket Ádám Tamás asztalosmester tervezett meg a katolikus egyházfő Magyarországra látogatásának alkalmából.

Ferenc pápának a jezsuita rendben magyar rendtársai is voltak, akik közül többen mély benyomást tettek rá – közölte a megyés püspök.

Székely János megosztotta a jelenlévőkkel, hogy amikor Ferenc pápa fogadta Magyarország vatikáni nagykövetét, Habsburg-Lotharingiai Eduárdot, elmosolyodott és annyit mondott: „a magyarok hősök”.

Ez arra enged következtetni – tette hozzá -, hogy a Szentatya tud valamit a nagyon nehéz, küzdelmes magyar történelemről. Arról a „csodáról” is, hogy ez a kicsi nép természetes szövetségesek nélkül, ebben a „szláv tengerben” meg tudott maradni, és ezt keresztény hitének és nagyon bátor kiállásának köszönheti – hangoztatta.

Székely János szólt arról is, hogy a szombathelyi egyházmegyéből külön buszokkal indulnak zarándokok a pápai szentmisére és a pápalátogatás más eseményeire. Aprilis 29-én például több mint 450 vasi fiatal lesz ott a Papp László Sportarénában, ahol Ferenc pápa fiatalokkal találkozik.

Ferenc pápa április 28. és 30. között tesz apostoli látogatást Magyarországon, a pápalátogatás minden részletéről beszámol a közmédia.

A szombathelyi Lélek fesztivál programjainak ismertetésekor a megyés püpök a zenei dicsőítéseket, koncerteket emelte ki.

Székely János elmondta azt is, hogy pünkösdkor olyan „állandó diakónusokat” szentelnek fel Szombathelyen, akik világiak, családos keresztény emberek, saját közösségük megbecsült tagjai.

Az állandó diakónusok egyházi szolgálatot látnak el azokban a templomokban, ahol nincs minden héten szentmise, közös imát vezethetnek, áldoztathatnak, kórházban fekvőkhöz vihetik el az oltáriszentséget.

Magyarország több egyházmegyéjében szolgálnak állandó diakónusok.

Már letölthető a katolikus mobilapplikáció: azaz a KAPP, ahol egyebek mellett a közelgő pápalátogatás legfontosabb tudnivalói is megtalálhatók. Azokra a helyszínekre, ahová ellátogat majd a Szentatya, útvonaltervező segít eljutni a résztvevőknek. A liturgikus énekek menüpont alatt pedig az április 30-i szentmise énekeit és liturgikus olvasmányait lehet megtalálni.

 

 

 


 

origo.hu

Kirúgták Újpestről a bulizós magyar válogatott focistát

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

borsonline.hu

Külföldre menekült a forgatás után a Házasság első látásra sztárja: "Le kellett ezt zárjam magamban és itthon nem ment"

mandiner.hu

Halálos fenyegetést kapott Zelenszkij – és nem is akárkitől

metropol.hu

Házasság első látásra – Gyöngyi Csabival közös képpel jelentette be: „Megtaláltam a nagy Ő-t!”

mandiner.hu

Lesújtó jövőkép érkezett Lengyelországból: Donald Tusk miatt nehéz helyzetbe kerülhet Magyarország

ripost.hu

Rengeteg rendőr és mentő lepte el a budapesti pláza környékét, nagy a baj

lakaskultura.hu

A mosógépet nem a vízkő teszi tönkre: durva, mi okozza a bajt

ripost.hu

Most jött: újabb vízi baleset történt, többen meghaltak és eltűntek

ripost.hu

Te tudtad? Ez a sztár volt a tavaly elvált Meryl Streep nagy szerelme

ripost.hu

"Egyre nehezebb" – Mellékhatásokkal küzd Katalin hercegné, sokat fogyott és hullik a haja

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Eszméleténél van Robert Fico.

POLITIK

NATO gépeket akar az ukrán légtérbe Zelenszkj

POLITIK

A német külügyminiszter újabb támogatásokat sürget Ukrajnának

POLITIK

Kétszázmilliót és lakást kapott Niedermüller csókosa