Létrehozva: 2023.04.08.

Európában egyedülálló park nyílt, Agárdi Szilvi már le is tesztelte

Április 1. óta újra nyitva van a Városligetben található Vakok Kertje, amit elsőként Agárdi Szilvi tesztelt. A Liget Budapest Projekt keretében felújított park áprilisban 12-től este 6-ig, májustól este 8-ig várja vak és gyengénlátó látogatóit, akik máris imádják!

Modern eszközök, rendbe hozott növényzet, felújított és bővített, speciális játékokkal felszerelt játszótér. Ez ma a megújult Vakok Kertje, amely áprilisban ismét megnyitotta kapuját. 

A Liget Budapest Projekt keretében biztonságos, modern parkrészt álmodtak meg. Olyat, ahol Budapest szerte egyedülálló lehetőség nyílik a vakoknak és gyengénlátóknak a kikapcsolódásra. Fotó: Ripost

"Folyamatos a Vakok kertjének kihasználtsága"

Az egyedülálló kertet még 2018-ban újították fel, azóta is töretlen a népszerűsége. 

"Büszkén mondhatjuk, hogy az átadása óta szinte folyamatosan teljes kihasználtsággal üzemel a parkrész, és a visszajelzések alapján egy sokkal könnyebben és biztonságosabban használható pihenőparkká vált a felújításnak köszönhetően" - mondta el a Ripostnak Gyorgyevics Benedek. A Városliget Zrt. vezérigazgatója hozzátette:

 "Az Európában is egyedülálló, közel egyhektáros parkrész 1972-ben épült a Városligetben, így – csaknem fél évszázad elteltével – időszerű volt a rendbehozatala, mert a 21. századi akadálymentesítési követelményeknek már nem felelt meg. A park környezetében számos, a vakokat és gyengénlátókat segítő intézmény és szervezet működik, akik rendszeresen használják a kertet, ezért annak érdekében, hogy az ő igényeik alapján újítsuk meg a kertet, már a tervezés során egyeztettünk velük. 

A Vakok Kertje kívül-belül teljesen megújult: akadálymentesítették a területet, növényzetét felfrissítették és Braille feliratos információs táblákkal látták el, hogy megismerhetőek legyenek a fajták. Felújították és kibővítették a parkrész játszóterét újabb, speciálisan látássérültek számára készített játékokkal. Megújították a csobogókat, vízmedencéket és számos, a tájékozódást és a biztonságos használatot segítő fejlesztést hajtottak végre.

A Vakok Kertjét elsőként Agárdi Szilvi tesztelte

Speciális asztalitenisz. Fotó: Mudra László

A Voice-ból ismert énekesnő a készségfejlesztő játszótéren életében először pingpongozott, de a speciális asztalitenisz mellett a lengőtekét és a fészekhintát is nagyon élvezte. 

Teljesen akadálymentesítették a Vakok Kertjét Fotó: Ripost

Újjáépítették a tájékozódást és orientációt segítő, speciálisan burkolt utakat, és egy új sétányt is kialakítottak.  Az elbontott rossz állapotú faház helyett új, speciálisan a vakok igényeihez igazodó akadálymentes épület került, amelyben a mellékhelyiségek is helyet kaptak. A kertben kültéri zenélő játékokat, a halmozottan sérült gyerekeknek pedig speciálisan kifejlesztett játékelemet telepítettek. A Vakok Kertjében – a különleges játékok mellett – gyógy-, fűszer- és dísznövénykert, faragott csobogó, díszmedence, pergola és tapintható térkép is található.

Mutatjuk, milyen lett a Vakok Kertje, amit csak a vakok és látássérültek látogathatnak:

Hihetetlenül népszerű lett a Városliget, látogatóinak száma a felújítás óta túllépte az 5 milliót

A Városliget fejlesztése során eddig több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újult meg, 72.000 m² burkolt felületet bontottak el, elültettek több, mint ötszáz lombos fát és 130 fenyőt, közel 70.000 cserjét és 250.000-nél is több évelőt. A Liget Budapest Projekt elkészült elemeit már több mint ötmillióan látogatták. Tovább folytatódnak a családbarát fejlesztések és további jelentős zöldfelületeket alakítanak ki. Idén megkezdődnek az alábbi felújítások:

  •  a KRESZ park és környéke,
  • a Dvořák sétány Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza közötti szakasza, 
  • a népszerű léghajó, a BallonFly-t övező terület is.

 

"Itt tart Európa jelenleg legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési projektje"

Az elmúlt évek során átadták a Városligeti Nagyjátszóteret, a Sportcentrumot és a hozzá tartozót két kilométeres futókört, az Ifjúsági Sportpályákat, valamint a rendkívül népszerű kutyás élményparkokat. Felújították a Millennium Háza műemléki épületét, elkészült a Múzeum Mélygarázs, az egykori Felvonulási tér helyén a ligeti Promenád, és megnyitotta kapuit a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum is. A Városliget megújítása Európa jelenleg legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési projektje, a Millennium óta nem látott léptékű kulturális beruházásokkal gazdagodott az ország. "A projektnek már most jelentős eredményei vannak, de még nem ért véget: a legnagyobb és legfontosabb épület, a Priztker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még hátra van” – mondta korábban Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa, rámutatva: ez az új múzeum nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a megújult Városliget az egész világ számára látható módon felkerüljön Európa kulturális térképére, ami egy kiemelkedő kortárs építészeti minőséget képviselő művészeti múzeum nélkül nem lehetséges. "A Kormány elkötelezett a projekt teljeskörű megvalósítása mellett, az új, nagyobb léptékű fejlesztések megvalósítása az ország gazdasági helyzetétől függ, de előreláthatólag 2024-25-ben elkezdődhet az elbontott Petőfi Csarnok helyére tervezett Új Nemzeti Galéria építése" - tette hozzá.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

origo.hu

Letartóztatták a bőnyi diáklányt, aki megkéselte osztálytársát

borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

mandiner.hu

Elon Musk Zelenszkij újabb tervéről: „Ez őrültség”

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

mandiner.hu

Indulatosan reagált a gyanús szerződésekről szóló kérdésekre a DK-s polgármester és veje (VIDEÓ)

origo.hu

Itt a kemény orosz válasz Amerika újabb háborús lépésére

mindmegette.hu

6 gyorsan összedobható sütemény, ha nem szeretnél a majálison feleslegesen pénzt költeni

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

„Óriási dolog, hogy Levi is esélyt kapott" – versenyt fut az idővel az ötéves izomorvadásos kisfiú

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja