2 hónapja

Tiborcz István elárulta: erre van szüksége Budapestnek

Az üzletember elmondta, hogy mit gondol a magyar turizmus jövőjéről, de a közpénzek mellett se ment el szó nélkül.

BDPST Group többségi tulajdonosa, Tiborcz István a pénteken megjelent Budapest Business Journalnak adott interjút, amelyben őszintén beszélt arról, szeretnék Budapestet - és Magyarországot - vonzó turisztikai célponttá tenni.

Tiborcz István
Fotó: https://bdpstgroup.hu/

Mint fogalmazott, Magyarország fő turisztikai vonzereje nem lehet az, hogy olcsó. Szerinte Budapest óriási kiaknázatlan potenciállal rendelkezik a prémium turizmusban, a régió fővárosai pedig sokkal előbbre járnak ebben a szegmensben.

„A város arra hivatott, hogy több olyan vendéget csábítson, akik hosszabb ideig maradnak, komoly vásárlóerővel bírnak és érdeklődnek a kultúra iránt. Ezen turisták bevonzása érdekében pedig prémium kategóriás szállodákra, minőségi gasztronómiára és kulturális programokra van szüksége Budapestnek, hiszen jelenleg a regionális riválisok megelőznek minket” – vélekedett.

Mint azt Tiborcz kifejtette

nem helyes, hogy csak azért jönnek ide az emberek, mert Budapestet olcsó úti célnak gondolják.

Szerinte ezen a felfogáson változtatni kell, a tehetősebb látogatók most Bécsben költik a pénzüket, mert ott találnak luxusüzleteket.

Az ötcsillagos szállodák átlagárait is fel kell emelni, hogy felzárkózzanak a nyugati árakhoz és tükrözzék azt a minőséget, amelyet leginkább az új fejlesztések képviselnek. Ennek következtében a kereskedelmi szegmensnek is alkalmazkodnia kell majd a turisztikai szolgáltatók emelkedő színvonalához – fogalmazott, és példaként a Botaniq Turai Kastély vendégkörét emelte ki, ahol már több alkalommal a Forbes Global Top 100-as lista szereplőit fogadhatták.

A cégcsoport prémium lifestyle brandjét, a Botaniq Collectiont éppen azért hozták létre, hogy elinduljanak a ki nem aknázott piaci szegmensben. „A BOTANIQ Collection négy pilléren áll: ötcsillagos szállodák és luxuslakások fejlesztése (mindkettő a legjobb helyeken), csúcskategóriás kereskedelmi projektek, valamint F&B egységek létrehozása, amelyek javítják ezen ingatlanok ismertségét és hírnevét.”

Közpénzekben nem hoz döntést

Visszatérő kritika a miniszterelnök vejével kapcsolatban az állami pénzek, támogatások kérdése, amellyel kapcsolatban tőkebefektetőként egyet hátralép. Mint elmondta, a BDPST Group portfóliójában lévő vállalatok menedzsmentje önálló döntési jogkörrel rendelkezik minden gazdasági kérdésben. Tiborcz úgy fogalmazott, nem szól bele a befektetők és részvényeseket érintő döntésekbe, és kifejtette, az ilyen jellegű politikai irányú kritikák a befektetőknek okozhatnak károkat, de tartja magát korábbi kijelentéséhez.

Az olyan cégek, mint a Diófa, a Gránit Bank vagy a Waberer's, amelyekben a BDPST Group-nak részesedése van, mindegyike független menedzsmenttel rendelkezik, és nem utasíthatom őket, hogy pályázzanak vagy ne pályázzanak valamilyen tenderre, mert ezzel megkárosíthatom a többi részvényest.

Tiborcz István azt is hangsúlyozta az interjúban, hogy egyelőre nem lesz BDPST részvény a Budapesti Értéktőzsdén, továbbra sem tervezi a tőzsdei megjelenést a többségi tulajdonos és menedzsmentje.

Mint magyarázta, a BDPST Group leginkább tőkebefektető és holding cég, amely főként a tőzsdén jegyzett cégekbe és különféle iparágakba fektet be, olyan cégekbe, amelyek a saját szektorukban aktívak. „Ahogyan mondani szokás, mindenki a saját halászlé receptjére esküszik. Nem tervezzük a BDPST Group tőzsdén való megjelenését.

Azt azonban hozzátette, a saját halászlé receptje szerint hosszú távra terveznek, de a változó üzleti környezet miatt a terveket időről időre frissítik. Abban azonban biztos, hogy azokban az ágazatokban, ahol már beruháztak, a piaci részesedésük növelése a cél. Ilyen például a Waberer's is, ahol, ha lesz lehetősége, még vásárolna részvényeket. További cél, hogy a BDPST Group leányvállalatai közötti strukturális hatékonyságot tovább javítsák - írja a Bors.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas műmelleivel dicsekszik Berki Mazsi - fotó

origo.hu

UFO-észlelések, szigorúan titkos UFO-akták Magyarországon

life.hu

Szakemberek a wifi veszélyeire figyelmeztetnek - minden felhasználó veszélyben van

mandiner.hu

Gyanakszik a brit lap: Orbán és szövetségesei az uniós intézmények bevételére készülnek?

ripost.hu

Ennek a négy csillagjegynek most különös üzenetet küld az őrangyala

hirtv.hu

Észtország kitiltotta a területéről Kirill orosz pátriárkát

origo.hu

Autóbalesetet szenvedett Pumped Gabo - fotó

ripost.hu

Ez menthette volna meg Suhajda Szilárd életét

ripost.hu

"Az ő szerelme ilyen" - Dárdai Blanka kitálalt L.L. Juniorról

ripost.hu

Új híd épül a Dunán, jövőre át is adják

origo.hu

A HANGSZÓRÓ, AMI ÖRÖKRE SZÓL(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Örülnek a vásárlók a kötelező akciózásnak – Videó!

INSIDER

Kötelező akciózás: A boltok többsége akár 20-50 százalékos kedvezményt is biztosít

INSIDER

Szörnyű hírt kaptak a frontérzékenyek: ez vár rájuk az elkövetkezendő években

INSIDER

Kisokos: itt a 10 legfontosabb tudnivaló az ország- és vármegyebérletekről

INSIDER

"A kisfiam mosolya motivál" – ötször kellett újraéleszteni koraszülöttként Milánt, ma már óvodába jár

INSIDER

Komoly veszélyeket rejtenek az ingyenes mobilos játékok: érdemes átnézni a gyerekek mobilját!

INSIDER

A Dal győztese zenél vasárnap Magyarország legszebb nőinek

INSIDER

Szijjártó Péter: Magyarország és Kína stratégiai partnerek – videó