Létrehozva: 2023.03.07.

Futócipőt húzott, majd fekvőtámaszokat nyomott a honvédelmi miniszter: ez volt az apropó - videó

Izgalmas kihívás részese volt a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök a Margit-szigeten.

Idén 175 éves a Magyar Honvédség. A jeles évforduló alkalmából izgalmas kihívást hívott életre a minisztérium mindazok számára, akik április 7-ig – Mészáros Lázár hadügyminiszterré kinevezésének évfordulójáig – vállalják, hogy csapatokban lefutnak 175 kilométert.
Március 7-én reggel ebből az alkalomból katonák kezdtek gyülekezni a Margit-szigeti futópályán, ugyanis egy rendhagyó sajtótájékoztatót tartottak.
 

Mától fogva egy hónap van még hátra a kihívásból, így továbbra is arra buzdítunk mindenkit, hogy csatlakozzon hozzánk

- hangzott el a felhívás.

Kiderült, nagyon sokan vállalták, hogy teljesítik a távot, akár egyedül, akár csapatban, köztük Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, Pálinkás Szilveszter főhadnagy és Rozs Gergely közkatona csapata.

De az elmúlt napokban a távot rendhagyó módon teljesíteni akarók is elfogadták a kihívást. Az Egri Vízilabda Klub sportolói vízben teljesítik a távot, Győrben, a légvédelmi ezred katonái a Győri Atlétikai Club által szervezett evezős versenyen, ergométeres evezéssel küzdötték le a 175 kilométert, a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály huszárjai pedig azt vállalták, hogy lóháton teszik meg ezt a távot. 

Elrajtolt a népes csapat, balra Szalai-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, mellette dr. Ruszin-Szendi Romulusz, a Honvéd Vezérkar főnöke Fotó: Ripost

A kezdeményezéshez a Honvéd Kadét Programban résztvevő gimnáziumok is csatlakoztak, mint ahogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács lelkes jelentkezői is velünk együtt futnak.

Ugyancsak csatlakozott a kihíváshoz Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseménye, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottsága. A vb csapatát erősíti Nyári Dia, a világbajnokság nagykövete és Németh Balázs vezérigazgató is.

Csakúgy, mint a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárság csapata, valamint Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, aki  egyedül teljesíti majd a kilométereket.
A sajtótájékoztatón először a honvédelmi miniszter szólt néhány szót a megjelentekhez.

A magyar katonai hagyományok a 175 évvel ezelőtt létrejött Magyar Honvédség születése előtt is már nagyon gazdagok voltak. Évszázadokon keresztül ott volt a magyar, ha a hazáját kellett védeni, ott volt az európai hadszíntereken, és mindig megállta a helyén a magyar katona

- fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

„Az elmúlt 175 év során, akik alakították a Magyar Honvédséget, azok mindig egy kicsit a saját képükre, az adott korszak stílusára, formájára alakította legszebb nemzeti kincsüket, a Magyar Honvédséget, és most ennek a generációnak is megadatott, hogy egy kicsit a maga képére, a maga formájára alakítsa ezt a haderőt" - tette hozzá. 
A miniszter arról is szólt, hogy megindult egy haderőfejlesztés, valamint párbeszéd kezdődött arról, hogy miért jó ma Magyarországon katonának lenni, és milyen az a honvédség, amit mi itt, mint a mostani generáció látni szeretnénk. 

Szalay-Bobrovniczky elmondta: egy olyan high-tech csúcstechnológiát alkalmazó, a mai digitális világba illeszkedő haderőre van szükség, ami ugyanakkor a magyar katonai erényekre, arra a katonai múltra, amit a honvédség 175 éve, de azt megelőzően országosan építettünk, építünk, magyar bátorságra épül. 
 

Köszönöm a vezérkari főnök úrnak azt a kihívást, amit elfogadtunk a bajtársakkal, akik most itt állnak, és mindenki nevében, aki szintén úgy hallom és látom magamat, hogy nagy számban és különböző formákban részt vettek

- mondta a miniszter, aki szerint mi vagyunk az egyetlen nemzet, aki egy komplett fegyvernemet adott a világnak, a magyar huszárokat, és büszkén láthatjuk azt, hogy a mai modern haderőben is, egy high-tech-militáris haderőben is lóháton is vannak magyar huszárok.

„Isten éltesse őket, ők is csatlakoznak ehhez a kihívásunkhoz" - tette hozzá.

Ruszin-Szendi Romulusz a futás elindítása előtt azt mondta: „hiszek a magyar katonában, függetlenül attól, hogy most, vagy évszázadokkal ezelőtt szolgáltak".
A tábornok beszélt a mindennapi testnevelés, az erőnlét fontosságáról, mint olyan tényezőről, amely a katona mindennapjait befolyásolja.

A nem mindennapi eseményről a videót itt tekintheted meg:

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezeknek a használt autóknak a kilométeróráját tekerik vissza a leggyakrabban Magyarországon

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

metropol.hu

Őrjöngenek a magyarok; kiderült, ki lehet Szoboszlai új edzője

mandiner.hu

Magyarország szoros szövetségese veheti át az uralmat az Európai Unióban

ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

hirtv.hu

Hallgatásba burkolózott Magyar Péter az adatkezelési botrány kapcsán

origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Fél hogy ártott a gyerekeinek, Meghan nagyot hibázhatott

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV munkatársai is

INSIDER

Hihetetlen trükkel szöknek át a kárpátaljai férfiak Magyarországra - így úszta meg a háborút öt férfi

INSIDER

Dráma Szegeden: vezetés közben lett rosszul a buszsofőr, kollégái élesztették újra

INSIDER

Európai-színvonalú húsüzem látja el az országot