Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.02.28.

Rejtélyes körülmények között pusztulnak a lovak Rétságon

Évtizedek óta fennálló probléma ütötte fel a fejét a napokban a Nógrád vármegyei Rétságon, ahol többek szerint nem megfelelően tartják a lovakat egy város határán lévő tanyán. A lovak sorozatos pusztulására és aggasztó állapotukra a tanya mellett dolgozó munkások figyeltek fel, akik jelentették azt a hatósági állatorvosnak.

Állatvédők és civilek híresztelése szerint alultáplált, magukra hagyott lovak pusztulnak el rejtélyes módon egy Rétság határában lévő tanyán. A probléma elvileg már évtizedek óta fennáll, de most újra felütötte fejét, ugyanis lakossági bejelentések szerint egyre több lótetem kerül elő. A lovak sorozatos pusztulására és az állatok aggasztó állapotára a tanya mellett dolgozó munkások lettek figyelmesek, akik megtették az első bejelentést a hatósági állatorvos felé. 

Többek elmondása szerint alultápláltak és soványak a lovak a rétsági tanyán.  Fotó: Facebook

Rémtörténetek terjednek a rétsági tanyáról

Több, megerősített, anonimitásukat kérő forrás is azt nyilatkozta a Ripostnak, hogy az említett tanyán az elmúlt években már többször is intézkedtek a hatóságok, a tulajdonost azonban nem tiltották el az állatok tartásától. 

Én, mint lótartó, évek óta hallok rémtörténeteket arról, hogy mi folyik azon a tanyán, de nem jártam még ott. Az esetről is onnan tudok, hogy a tulajdonos eladásra hirdeti a lovakat, és egy vásárolni szándékozó személy keresett fel azzal, hogy borzalmas állapotok vannak a tanyán

- nyilatkozta egyikük, aki kitért rá, hogy a vásárolni szándékozó szerint a tanyán borzasztó soványak voltak a lovak és volt amelyik már lábra sem tudott állni. Forrásunk ekkor vette fel a kapcsolatot az összes helyi állatvédő szervezettel és kezdett el foglalkozni az üggyel komolyabban. 

Gyanús körülmények között fogynak a lovak

„Nálam a lovak családtagok! Ez, amit az állattartó művel nem a megfelelő bánásmód, erre nincsen mentség. 

Inkább nem eteti őket, mint, hogy állatorvosi segítséget kérjen. A lovak nincsenek oltva, féregtelenítve, és alultápláltak" - mondta el lapunknak a lótartó, állatszerető nő. 

A magának anonimitást kérő forrásunk tudomása szerint decemberben még 60-70 ló volt a tanyán, amiből valamennyit már eladtak. Elmondása szerint a hatósági állatorvos a telken járva 49 élő lovat talált, azonban mostanában a legelőn körülbelül 30 darabot számláltak az arra járók. A többi lóról nincs információja a lapunknak nyilatkozó lótartónak, de azt elmondta, hogy úgy tudja hivatalosan öt tetemet szállítottak el a tanyáról, két állatot elhoztak a helyről az állatorvos engedélyével, egy kanca pedig biztosan elpusztult. A kancának ráadásul kiscsikója is volt.

Állatorvos is járt a helyszínen

Az ügy azonban cseppet sem fekete-fehér, így megkerestük a problémával kapcsolatban a hatósági állatorvost is, aki nem kívánt nyilatkozni  lapunknak. Elértük azonban a korábban praxisban levő hatósági állatorvost, aki ma már nyugdíjas, viszont ő is kint járt a helyszínen. A Ripostnak elmondta, hogy ő két elhullott lovat látott a helyszínen, akik jól tápláltak voltak, valamint  a tulajdonos megmutatta neki azt a nagy bála szénát is, amiből etetik a lovakat. Az említett alultáplált lovakat ő nem látta, így abban nem tudott nyilatkozni, azt viszont elmondta, hogy felszólították a tulajdonost a lovak értékesítésére, mert nehezen tud már mozogni a gazda. 

A lovaktól vért fognak venni és megvizsgálják őket, ezután pedig el fogja adni őket a tulajdonos, amire fel is szólították őt

- nyilatkozta a nyugdíjba vonult, volt hatósági állatorvos. 

Némelyik ló elvileg már lábra sem tud állni. Fotó: Facebook

Nagy összefogás szerveződött a rétsági lovak megmentéséért

A hírre nagyon sok ember megmozdult és sok segítő szándékú civil jelentkezett különböző lómentős csoportokban, akik segítenének a lovak elszállításában és elhelyezésében is. Ehhez azonban az kell, hogy erre engedélye legyen a lelkes állatvédőknek. Az állatszeretők azt mondták, hogy az állatorvosi segítség biztosított, illetve a jegyzőhöz is tettek már bejelentést a problémáról.

Mi azt szeretnénk elérni, hogy eltiltsák az állattartástól ezt az embert és ki tudjuk hozni onnan a lovakat

- árulta el az egyik lelkes segítő, aki azt is elmondta, hogy úgy tudja az állattartóhoz március 7-én megy el újra a hatósági állatorvos, ugyanis eddig tűztek ki  határidőt arra, hogy a gazda megoldja az állatok élelmezését.

A hatóság is nyomoz az ügyben

A Ripostnak nyilatkozó anonim forrás szerint az ügyben hatósági eljárás indult. A problémával kapcsolatban megkerestük a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, cikkünk megjelenésééig azonban nem érkezett meg válaszuk. Válaszuk beérkezésekor levelük tartalmával cikkünket frissítjük. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egészen hihetetlen, de betiltják Olaszországban a pizzát és fagylaltot is

mindmegette.hu

Fontos: Betétdíjas palackokra váltottak ezek az üdítőgyártó cégek!

borsonline.hu

"Gábornak is hálás lehetsz" – Tóth Gabi posztja felkavarta az állóvizet

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Megérkezett a „szakértő”!

metropol.hu

Közölték a halálhírt Kulcsár Edinával: összeroppant a lelke

origo.hu

Majka kínos magyarázkodásba kezdett újabb botránya miatt

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

mindmegette.hu

NÉBIH: Azonnali termékvisszahívásban érintett két kedvenc termék!

mindmegette.hu

Nem hiszünk a szemünknek! Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amilyenre még nem volt példa!

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Top 5: Ekkor nézz az égre és minden vágyad teljesül

INSIDER

„Betörte a fejét és addig rugdosta, míg leszakadt a lépe, mégis visszament a bántalmazójához” - családja aggódik Andreáért

INSIDER

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

INSIDER

Gyász: meghalt Simon István