Létrehozva: 2023.02.18.
Módosítva: 2023.02.18.

"2023 a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta" - Orbán Viktor évértékelőt tartott

Orbán Viktor miniszterelnök szombat délután a Várkert Bazárban értékelte a mögöttünk hagyott esztendőt és vázolta az idei kihívásokat.

Orbán Viktor 1999-ben, tehát 24 éve honosította meg Magyarországon az évértékelő, országértékelő beszéd műfaját. Szombaton a 24. évértékelő beszédét azzal kezdte, hogy közel két hete pusztító erejű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát. 

"A baj hirtelen jön, nem szól előre, hogy érkezik, nem kopogtat, egyszer csak ránk töri az ajtót. Bajban derül ki, kire lehet számítani. Ránk, magyarokra lehet számítani" – jelentette ki Orbán Viktor, aki köszönetet mondott a mentésben résztvevő 167 honfitársunknak, akik életük kockáztatásával 35 embert mentettek ki a romok alól. Néhányan közülük ott voltak a Várkert Bazárban, a kormányfő külön köszöntötte őket.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Nem ilyen megbokrosodott világban akartunk élni, de ez nem kívánság műsor. Ma az a legfontosabb kérdés, hogy az európai életben végbemenő változások, elveszik, vagy meghozzák a magyarok életkedvét. A 2023-as évek sikere azon múlik, hogy ezek felvillanyoznak minket, vagy nem. 

Orbán Viktor kijelentette, már éppen kezdtük elhinni, hogy lesz hely a nap alatt minden magyarnak. Kiderült, hogy munkából jobban meg lehet élni, és rájöttünk, hogy nem egymásét kell elvenni, hanem tudunk jóval nagyobb kenyeret sütni mint korábban. 

Egymillió ember állt munkába, soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon. A magyar gazdaság háromszorosára növekedett, és már a minimálbér is nagyobb, mint az átlagbér volt a szocialisták alatt. Az akadékoskodókat félretolva felépítettünk egy új magyar gazdaságot, amelyben mindenki esélyt kapott, hogy megtalálja a maga számítását. Igaz, hogy fáradságos tíz év volt, izzadtunk is rendesen, térd, könyök lehorzsolva, vízhólyag is akadt jó néhány, de úgy éreztük, megérte.

Orbán Viktor szerint Gyuri bácsiék begurítottak ide Amerikából négymilliárd forintnyi dollárt, hogy legyen az elvtársaiknak mivel lövöldözni, azonban pórul jártak, ezt megint elkalibrálták... Nem kicsit, nagyon – tette hozzá a miniszterelnök, aki szerint a baloldal ráfázott és még rá is fognak fizetni. 

"A mi Ferink most próbálja összefogdosni a gazdátlanul maradt lovakat. Ha az ellenfelünket nézzük, akkor nem a számuk, hanem a képességeik alapján kell megítélni. A kétharmados győzelmek mögött munka van, és ezt méltányolják az emberek. Ha mindig szerencséd van, akkor lehet tudsz valamit, például szereted a hazádat. A baloldalnak azt kellene megértenie, hogy a győzelemhez szív kell, és nem elég a szerencse."

Marad a családpolitika

Orbán Viktor úgy vélte, a világ a vadnyugat felé vette az irányt.

"Minden megváltozott a politikában és a gazdaságban. A világ a vadnyugat felé vette az irányt. Átléptünk a háború éveibe, és valójában 2020 márciusa óta folyamatos nyomás alatt élünk. 2022 volt a rendszerváltás óta a legnehezebb év. Amikor a Nyugat a szankciókkal belépett a háborúba, mindent újra kellett gondolnunk. Ez vitte el az áprilisi választás utáni hónapokat. Az összes nagy célt újra kellett vizsgálni. A célokról nem kell lemondani, csak az eszközökön kell változtatni. Továbbra is barátokat akarunk szerezni a külpolitikában. Blokkosodás helyett összekapcsolódás. A külhoni magyarok is számíthatnak ránk. Marad a családpolitika, marad a munkaalapú gazdaság, marad a nyugdíjasokkal kötött megállapodás és vele a tizenharmadik havi nyugdíj, és marad a rezsivédelem is. Folytatjuk az egyetemek és a gazdaság összekapcsolását. A magyar kézbe vett stratégiai ágazatokat, a bankszektort, az energiaszektort, a médiaipart magyar kézben tudjuk tartani, sőt a távközlési és infokommunikációs területet is visszamagyarosítjuk."

Itt vannak a konkrét tervek

"Marad a vidéknek tett ígéret is, soha nem látott fejlesztéseket indítunk be, annyi forrást biztosítunk, amennyit még nem látott a magyar vidék, még az Osztrák–Magyar Monarchia idején sem - mondta Orbán Viktor. - A termelő mezőgazdaság mellé felépítjük a feldolgozó mezőgazdaságot. A privatizációval tönkretett magyar élelmiszeripart feltámasztjuk, lesznek az élelmiszeriparban is nemzeti bajnokaink, akik a világpiacon is helytállnak majd. Mégsem járja, hogy külföldről ránk zúdított élelmiszert kelljen vásárolniuk a magyaroknak. És marad a keleti országrész felzárkóztatásának terve is. Ideje, hogy végre gazdaságilag és az életszínvonal tekintetében is egyesítsük Hunniát és Pannóniát. Ezért hidakat építünk a Dunán, a paksit befejezzük, a mohácsit hamarosan megkezdjük. A Győr–Szombathely–Veszprém ipari övezet mellé beemeljük a Debrecen–Nyíregyháza–Miskolc háromszöget. Ehhez sok energia kell, annyi amennyi még sohasem volt Magyarországon. Nem adjuk fel, hogy a gyermekes családok ugyanúgy éljenek, mint a nem gyerekesek."

Ki kell maradni a háborúból

"Ha 2022 volt a legnehezebb, akkor 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta. A migráció mellett két ellenség, két veszély leselkedik ránk. Az egyik a háború, a másik az infláció. Ezen a két veszélyen át kell verekedni magunkat. Ha Magyarországot meg akarjuk óvni, ha békés életet akarunk magunknak, csak egyetlen választásunk marad: az orosz–ukrán háborúból ki kell maradni. Magyarország megteheti, hogy a szövetségeseivel szemben kimaradjon-e a háborúból? De helyes-e, erkölcsileg rendben lévő-e kimaradnunk a háborúból? Egyedül ez a helyes. Oroszország megtámadta Ukrajnát, az ukrán menekülteket beengedtük, és támogatjuk őket. Nem a jó és a gonosz seregei vívnak, hanem a szláv népek küzdenek, ez az ő háborújuk. A baloldal Magyarországon is a háború pártján áll, fegyvert szállítana, magára vállalná a háború pénzügyi terheit és megszakítaná a kapcsolatot Oroszországgal. A baloldallal szemben a kormány másként cselekszik. Mi ezt nem tesszük. Mi nem szállítunk fegyvert. A pénzzel is csínján bánunk, mert a végén még azt a pénzt, ami bennünket illet, Brüsszel majd Ukrajnának adja oda. Mindezek mellett nem járulunk hozzá olyan szankciók bevezetéséhez, amivel tönkre tennénk Magyarországot."

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor szerint nem életszerű, hogy Oroszország fenyegetné Európa biztonságát.

"A mi békepárti és a többiek háborúpárti álláspontja mögött elhomályosodik az, hogy Oroszország ne jelentsen fenyegetést Európára, és legyen Oroszország és Magyarország között kellően széles és mély terület, egy szuverén Ukrajna. A különbség az eszközökben van, a háborúpártiak szerint a békét Oroszország legyőzésével lehet elérni, szerintünk pedig azonnali tűzszünettel és béketárgyalásokkal. A mi javaslatunk mellett van egy további súlyos érv."

Életeket csak tűzszünettel lehet megmenteni. Az emberveszteség mértéke már többszázezres nagyságrendű, a fájdalom, a megözvegyülés, az árvák számának növekedése, a tengernyi szenvedés hullámai csak tűzszünettel csendesíthetők le.

A NATO tagság létfontosságú Magyarország számára - jelentette ki a Orbán Viktor. A NATO nem háborús szövetség, és nem háborús koalíció.

"A tagállamok nem várhatják el egymástól, hogy együtt támadjanak meg egy harmadik országot. Legyen bármilyen erős és hatalmas is, és képes adagolni a háborút, az súlyos hibát követ el. Akik ezt meglépik, azok messze élnek a háborútól."

Brüsszeliták még nem adták életüket ebben a háborúban, de a magyarok már igen.

"Miközben Munkácson levetetik a magyar jelképeket, leváltják a magyar vezetőket az iskoláink éléről, sokan haltak hősi halált a frontvonalban. A kárpátaljai magyar kisebbség nem ezt érdemli. Több tiszteletet a magyaroknak Munkácson, Kijevben, Brüsszelben és Washingtonban." 

A háború egyre durvább és kegyetlenebb lesz

"Európa egy vékony pallón egyensúlyoz, és közvetett háborúban áll Oroszországgal, és a belesodródás veszélye állandósult. Sisakokkal indult, míg most már repülőket küldenének. A háborúpárti lengyel és balti barátainkat értjük, de a többiek? Ennek nem kellett volna így történnie, adhattunk volna garanciát, hogy Ukrajnát nem vesszük fel a NATO-ba. Követhettük volna azt a megoldást, amit 2008-ban tettünk, mert akkor Sarközy elök vezetésével sikerült tűzszünetet kötni. 2014-ben pedig Merkel segítségével háború helyett béke született. A Nyugat most másképp döntött, mert a konfliktust össze-európai szintre emelte. Ami történt az egy újabb érv a szuverén tagállami rendszer mellett."

Orbán Viktor szerint folyamatosan fogyott el a béketábor. 

A németek úgy tesznek mintha a németek mindig is a háború oldalán álltak volna, alapos emberek, ha csinálnak valamit, akkor kitartóan csinálják. 

Már Magyarország és a Vatikán maradt békepárti, de ennek komoly következményei lesznek. A háború egyre durvább és kegyetlenebb lesz, ezért jó, ha felkészülünk, hogy a velünk szembeni hangnem is egyre durvább és kíméletlenebb lesz. Provokációk, sértegetések, fenyegetések és zsarolások. Állni fogjuk a sarat. A háború elhúzódása nyílt háborúhoz vezethet és a világháború veszélyét is elhozhatja.

Miért van egész Európában infláció?

Orbán Viktor elmondta, ha az inflációt le akarjuk küzdeni, akkor a megértéssel kell kezdeni.

"A bajt Brüsszel szabadította ránk az energiahordozókra kivetett szankciókkal. A betegség neve szankciós infláció, a vírus pedig a brüsszeli szankció. Jelentősen megnőtt az energia ára. 2022-ben a világ olaj-ésgáziparának a profitja 70 százalékkal nőtt meg. A szankciók négyezer milliárd forintot vettek ki a magyarok zsebéből '22-ben. Ennyivel többet költöttek a magyar vállalatok, az állam és a családok a szankciók miatt csak energiára Magyarországon. Ezt az összeget a vállalatok költhették volna béremelésekre, az állam adócsökkentésre vagy családtámogatásra, a családok pedig lakásvásárlásra vagy a gyermekeikre. Az ember csak áll a brüsszeli üvegpaloták között, és nem akarja elhinni, hogy mi folyik ott."

Brüsszelből segítség helyett csak újabb szankciók jönnek. Olyan pénzt nem kaptunk meg, amit a tagállamok közös hitelként vettek fel. A magyar jogállamiságot bolházzák, miközben a rabomobil állandó ügyeletben van az Európai Parlament épületénél. Ha már Brüsszel mindenképpen háborúzni akar, akkor az infláció ellen kellene háborút vívnia. Nem teszi. Mi viszont folyamatosan vívjuk a magunkét. Már most vagy két tucat intézkedést hoztunk, amelyekkel védjük a vállalatokat és a családokat.

Orbán Viktor szerint bátran be kell avatkozni a gazdaságba a válság idején. 

Egy átlagos család a rezsicsökkentett árakon keresztül havi 181 ezer forintot spórol. Ez egész Európában egyedülálló.

"A baloldal az élelmiszer-árstop visszavonását követeli, de az marad, amíg az inflációt csökkenő pályára tudjuk állítani. A baloldal a lakossági kamatstop megszüntetését is követeli, nem meglepő módon a bankokkal együtt. De a kamatstop 350 ezer családot véd a kamatok bakugrásai ellen, s amíg nem kezdenek zsugorodni, a stopnak is maradnia kell. Visszavonás helyett inkább kiterjesztettük a Diákhitelekre: így 200 ezer diákot védünk az inflációtól. A képzési hitel kamatmentes, a szabad felhasználású diákhitel kamata pedig fele a piaci kamatoknak."

Kedvezményes vármegye-bérlet

"Bevezetjük a kedvezményes vármegye-bérletet is. Május 1-jével buszra és vasútra egyaránt érvényes havi országbérletet és vármegye-bérletet ajánlunk. A vármegye-bérlet 9450 Ft-ba, a havi országbérlet 18 900 forintba kerül majd. Akik tömegközlekedéssel járnak dolgozni, komoly összeget spórolhatnak. - jelentette be Orbán Viktor. 

2022 olyan év volt, ami kettétörhette volna a magyar gazdaságot. A baloldal armageddont jósolt, míg most rekordmagas a tartalék, és a forint is megnyugodott. Tavaly a magyar gazdaság három rekordot döntött meg: soha nem dolgoztak ilyen soka, nem volt ilyen sok befektetés, és nem volt olyan magas a kivitel, mint akkor. A magas árak ellenére, ezért is vagyunk talpon. Az év végére egyszámjegyűre gyaluljuk az inflációt. 

Nincs bocsánat a pedofíliára

Gyalázatos dolog történt az egyik iskolában - mondta a miniszterelnök.

"A pedofíliára nincs bocsánat. A gyerek szent és sérthetetlen. A felnőtteknek meg az a dolga, hogy a gyerekeket bármi áron megvédjék. Nem érdekel bennünket, hogy megbolondult a világ. Nem érdekel bennünket, hogy miféle visszataszító hóbortoknak hódolnak egyesek. Nem érdekel bennünket, hogy Brüsszel mivel mentegeti, magyarázza a megmagyarázhatatlant. Ez itt Magyarország. Itt kell lennie Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerének. A jogszabályok megvannak, és újak lesznek, de itt mindenkire szükség lesz. Mert a genderpropaganda nem egy jópofa marháskodás, nem egy szivárványos dumcsi, hanem a gyermekeinkre leselkedő legnagyobb veszély! Azt akarjuk, hogy hagyják békén a gyermekeinket! Ami sok, az sok. Efféle dolgoknak semmi, de a világon semmi keresnivalójuk nincs Magyarországon, és különösen nincs az iskolákban."

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább