Létrehozva: 2023.02.16.

Összefogott az ország a földrengés károsultjaiért: így segíthetsz te is!

Pénzre és sok minden másra is szükség van Törökországban és Szíriában, ahol több százezer ember várja, hogy segítsenek rajtuk. Itt adományozhatsz a földrengés károsultjainak.

Február 6-án hajnalban hatalmas erejű földrengés rázta meg Szíria határvidékét és Törökországot. Több tízezer ember veszítette el mindenét, a halottak száma pedig egyre csak nő, mára már meghaladta a 40 ezret. Aki segíteni szeretne a bajba jutottakon, az élelmiszert, gyógyszert vagy ruhákat is küldhet a földrengés károsultjainak és pénzt is adományozhat a különböző szervezeteken keresztül.

adomány,tartós élelmiszer
Sok szervezet várja az adományokat. Fotó: Ground Picture / Shutterstock

Személyesen a Török Nagykövetségen adhatjuk le az adományokat

Több ruhaadományt már nem tud a követség fogadni, mivel annyi gyűlt össze, hogy nem tudják raktározni - írják a közösségi oldalukon. Így is sok minden más van, amit szívesen várnak: például téli sátrakat, takarókat, gázfőző berendezéseket, generátorokat, hálózsákokat, mobil WC-ket és persze pénzbeli adományokat is elfogadnak. 

A nagykövetség címe a következő: Budapest, 1062, Andrássy út 123. Az adományokat hétköznap 9 és 16 óra között, szombaton pedig 10 és 14 óra között lehet leadni, melyeket közúton, illetve repülővel szállítanak Törökországba.

Aki a bajba jutott állatokat segítené, itt teheti meg

Adományok összegyűjtését és szállítását vállalta magára a Wuuff Taxi és a Euro Puppy csapata is. Az ő felhívásukhoz csatlakozott a rákospalotai Akela Kutyaiskola, valamint a Péceli Kutyakiképző Iskola, így náluk is leadhatjuk a csomagokat.

A következő szervezetek kifejezetten pénzadományt várnak

Ennek egészen egyszerű oka van, méghozzá a logisztika. A pénzadományokból egyszerűbb ugyanis a katasztrófa sújtotta területekhez közelebbi helyekről beszerezni a szükséges felszereléseket, élelmiszereket. A Katolikus Karitász - akik egy 19 fős mentőcsapattal és két mentőkutyával is részt vettek a mentésben - a 1356-os adományvonalon várja a felajánlásokat. Egy hívással 500 forinttal támogathatja bárki a károsultakat. Pénzt utalni pedig a 12011148-00124534-00100008-as bankszámlaszámra lehet, a közleménybe azt kell írni, hogy törökországi földrengés. Online is lehet adakozni a karitasz.hu oldalon. 

Search operations continue in Hatay following powerful earthquake
Fotó: MARTIN DIVISEK / EPA

A Magyarországi Muszlimok Egyháza is gyűjti az adományokat, de kizárólag pénzbelieket. A támogatásokat a Budapest Mecsetben az erre a célra kitett adománydobozba lehet bedobni vagy a Magyarországi Muszlimok Egyháza bankszámláira átutalni, számlaszám: 1170-5008-2047-1860, a közleménybe azt kell írni: földrengés áldozatok. A beérkezett adományokat hivatalosan, a Török Vallási Minisztériumon keresztül (Dyianet) juttatják el az áldozatokhoz.

 Az Ökumenikus Segélyszervezet a 1353-as telefonszámon, a honlapjukon, illetve átutalással a 11705008-20464565-ös számlaszámon várja az adományokat

A Magyar Vöröskereszt is elsősorban pénzadományt gyűjt a törökországi és szíriai földrengések áldozatainak. Aki adományozni szeretne, az hívhatja a 1359-es telefonszámot (egy hívás 250 Ft) vagy utalhat közvetlenül is a 10405004-00026548-00000009 bankszámlaszámra. A közlemény rovatba azt kell írni: török-szír földrengés. 

Aki a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül segítene, az tárcsázza a 1350-es adományvonalukat, vagy adományozzon bankkártyával az erre szolgáló oldalukon.

 A Baptista Szeretetszolgálat is gyűjt adományokat a weboldalukon keresztül, ami ide kattintva érhető el. 

A Magyar Református Szeretetszolgálat is többféleképpen várja a felajánlásokat: a 1358-as telefonszámon lehet hívásonként 500 forinttal segíteni, vagy a 10702019-85008898-51100005-as bankszámlaszámukra tetszőleges összeg utalásával.

Thousands Dead After Earthquake Hits Turkey And Syria
Fotó: Burak Kara / Getty Images

Aki külföldi segélyszervezeteket segítene, itt megteheti

A katasztrófa helyszínén sok segélyszervezet van jelen, ki közvetve, ki közvetlenül. Többek között részt vesz a mentésben és a sebesültek ellátásában, élelmezésében az Action For Humanity, az Union of Medical Care and Relief Organizations (UOSSM), az UNICEF, az Oxfam, és a Human Appeal is. Ők is mind várják a felajánlásokat.

Sok csaló is adománygyűjtésbe kezdett

A BBC beszámolója szerint csaló adománygyűjtőkre figyelmeztetnek a biztonsági szakértők. Úgy lehet felismerni őket például, hogy nem bankszámlára, hanem PayPal számlára, kriptovaluta-pénztárcába gyűjtenek, vagy kihasználják a TikTok Live pénzkereseti lehetőségét: felvételeket, videókat posztolnak a katasztrófa helyszínéről és közben pénzt kérnek. De a Twitteren is sorra jelennek meg hasonló tartalmak. Ezért is érdemes megbízható, ismert segélyszervezeteken keresztül adományozni.

 

Nézd meg, milyen pusztítást végzett a földrengés:

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért