Létrehozva: 2023.02.22.
Módosítva: 2023.02.22.

„A nagyböjt arra hív, hogy észrevegyük, Isten mennyire szeret bennünket" – ma kezdődik a negyvennapos böjti idő

A nagyböjt a katolikus egyházban szent idő, amikor arra emlékeznek a hívek, hogy a választott nép negyven évig vándorolt a pusztában, Jézus pedig negyven napig böjtölt. Mit is jelent ez az időszak a ma emberének? A Ripostnak Baggi Michele, a ferencvárosi Assisi Szent Ferenc Plébánia plébániai kormányzója beszélt erről.

Szerző Kis Dalma Róza

Ma van hamvazószerda, a nagyböjt első napja. A nagyböjti időben a katolikus liturgiákban megjelenik a böjti lila szín és elkövetkezik a negyven napos előkészület, ami egyben a lemondások ideje is, egészen húsvét vasárnapig. A katolikus egyház ezzel a negyven nappal emlékezik meg a zsidók pusztában való vándorlásáról – ami a Biblia szerint negyven évig tartott, míg végül elértek az ígéret földjére –, illetve Jézus negyvennapos böjtjéről a sivatagban. 

templom
A nagyböjt kiemelt időszak a katolikus egyházban. Fotó: Pixabay

Negyven nap arra, hogy a lelkünkre figyeljünk

Már a korai keresztények is böjtöltek a nagypéntekre (Jézus halálának napja) és nagyszombatra emlékezve, majd ebből fejlődött ki a ma is ismert negyvennapos böjt. Őseink még szigorúan vett böjtöt tartottak: voltak idők, amikor egész nagypéntekre némaságot fogadtak a keresztények, vagy késő délutánig, naplementéig egyáltalán nem ettek semmit. Akkoriban és most is úgy tartják: az ételről való lemondás lényege az, hogy amit az ember Istenért megvon magától, azt lelke százszorosan visszanyeri.

Mi nem tudunk kivonulni a sivatagba, mint Jézus tette, de el tudunk csendesedni és a lényegre, Istenre tudunk figyelni ebben az időben

– mondta a nagyböjti idő lényegéről Baggi Michele, a ferencvárosi Assisi Szent Ferenc Plébánia plébániai kormányzója a Ripostnak. Michele atya hozzátette: bár a böjttel párosult a hústól való tartózkodás gyakorlata, lemondani bármi másról is lehet. 

Az imádság az egyik formája annak, hogy befelé forduljunk és a lelkünkre figyeljünk a nagyböjtben Fotó: Pixabay

Nem csak hússal lehet böjtölni

„Mindenki tudja, hogy a nap folyamán mi az, ami a leginkább foglalkoztatja őt és hogyan tölti az idejét. Le lehet mondani a tévénézésről, az internetről vagy az okostelefonról is, hiszen ma már szinte függünk ezektől és sok időt pazarolunk rá. Minden, ami nem lényeges az életünkben, arról le lehet mondani, hogy több időnk legyen Istenre. Helyette tudunk olvasni, imádkozni vagy többet beszélgetni a családtagjainkkal” – árulta el lapunknak Michele atya.

Az étel nagyon fontos a fizikai létezésünkben, az ember azonban testből és lélekből áll. Az ételről való lemondás éppen ezt jelképezi: a test helyett a lélekre figyelünk nagyböjtben, és Istenre még az ételnél is jobban szükségünk van

– vezette be szerkesztőségünket a nagyböjt valódi értelmébe Michele atya, aki azt is hangsúlyozta, hogy míg a böjt alatt a testünktől megvonjuk az ételt, addig a lelkünknek adunk táplálékot olvasmányok, ima és elmélkedés formájában. 

A nagyböjt nem egy diétás gyakorlat. Nem a fogyás a cél, hanem a lelkünkre való figyelés” – figyelmeztetett az atya arra reagálva, hogy sokan fogyókúrás céllal gyakorolják a böjtöt és sokan ilyenkor kezdenek bele a diétájukba is – de az egészen másról szól. 

Van, aki csak kenyéren és vízen él a nagyböjt negyven napja alatt Fotó: Pixabay

Hamvazószerdán és nagypénteken komolyabb böjt van érvényben

A nagyböjt két kiemelt napja a hamvazószerda és a nagypéntek, hiszen ekkor nemcsak a szokásos böjt van érvényben. Ezeken a napokon a 14 évet betöltött hívők nem ehetnek húst, a 18 és 60 év közöttiek pedig ezen felül csupán háromszor étkezhetnek, amiből csak egyszer lakhatnak jól. Ez alól kivételt képeznek a nehéz fizikai munkát végzők és azok, akiknek az egészségi állapotuk indokolja, hogy ne böjtöljenek ilyen komolyan. 

Baggi Michele atya szerint ezeken a napokon is az vonhatja el a figyelmünket az éhségről, ha inkább a lelkünkre figyelünk és Istennel próbálunk meg kapcsolódni. 

A negyvennapos böjt olyan időszak volt Jézus életében is, ahol senki nem volt számára, csak az Isten. Csak vele tudott kapcsolatba kerülni. Mivel a sivatagban nem tudott biztosítani táplálékot magának, így rá kellett hagyatkoznia Istenre teljesen. Ez jól mutatja, hogy a nagyböjtben az Istennel való kapcsolat a minden” – mondta el lapunknak a plébániai kormányzó, aki elárulta, hogy az egyház több lehetőséget is ajánl a hívők számára ebben az időszakban arra, hogy elmélyedjenek a hitükben.

Az atya szerint a keresztút mondásával, a nagyböjti evangéliumokkal és szentbeszédekkel, valamint a Passió, Jézus szenvedéstörténetének éneklésével is közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy felismerjük: Isten annyira szeret minket, hogy képes meghalni értünk. 

A böjt nem a szomorkodás ideje, hanem az örömé. Jézus szenvedését hallva ráébredhetünk, hogy Isten végtelenül szeret minket, hiszen a halált is vállalta értünk 

– fejtette ki a plébániai kormányzó a nagyböjt valódi lényegét és örömét.

 

Figyeljünk ilyenkor jobban egymásra

Michele atya szerint  a böjtön és az imán kívül az irgalmasság cselekedeteit is gyakorolhatjuk ebben a negyven napban. Kiemelte: ilyenkor fordítsunk nagyobb figyelmet a körülöttünk élőkre, látogassuk meg egyedülálló, idős ismerőseinket, szomszédunkat és figyeljünk egymásra, szeretetből. Így nem csak a lemondásokkal, de a szeretettel is méltóképpen tudunk készülni a húsvétra, Jézus feltámadására, a katolikus egyház legnagyobb ünnepére. 

 

Védjük meg ünnepeinket, szokásainkat! 

A Fiatal Családosok Klubjához több szülői bejelentés érkezett, melyek arra hívták fel a figyelmet, hogy az óvodai-iskolai farsangi mulatságok időzítése sajnos sok esetben átnyúlik a nagyböjti időszakba, amikor a vallásos keresztény családok tartózkodnak a hasonló mulatságoktól és még a kevésbé vallásos emberekben is rossz érzést kelt, amikor farsangi mulatsággal szembesülnek a nagyböjti időszakban. Miután a farsangi időszak több hétig tart, megvalósítható és fontos volna, hogy erre az időszakra tervezzék a köznevelési intézmények a vidám ünnepségeket, a tanév tervezésekor legyenek figyelemmel erre a mozgó dátumra is.

A Fiatal Családosok Klubja ennek érdekében arra kéri a döntéshozó politikusokat, illetve az oktatásirányítást, hogy mindezekre hívja fel az intézmények figyelmét, egyértelműen szabályozza a vonatkozó kérdést, azaz, hogy az adott évben mikor lehet farsangi mulatságot szervezni.

„Az ünnepeink mélységét, valódi tartalmát, a kereszténység gazdag és éltető hagyományát úgy tudjuk továbbadni gyermekeinknek, ha mi magunk is komolyan vesszük azokat és elfogadjuk, hogy mindennek megvan a maga ideje” – közölte a FICSAK.

 

 

origo.hu

Mitől fél ennyire? Milliós Rolex órát viselő testőröket bérelt fel Magyar Péter - képek

origo.hu

Legendás fenekét mutogatta Jennifer Lopez

borsonline.hu

„Jön a gyerek” – óriási örömhírt jelentett be Tóth Gabi szerelme, Papp Máté Bence

vg.hu

Zelenszkij elleni merényletet hiúsított meg az ukrán kémelhárítás

ripost.hu

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

vg.hu

Magyarország szívesen tanul Kínától: keleti fejlett technológiákat sajátíthat el a hazai ipar

origo.hu

Félmeztelenül fotózták a Miss Balaton győztesét

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

VV Virág luxusmárkával villog, durván nekimentek a kommentelők

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Rendelhetsz gyalog a McDrive-nál? Komoly vita alakult ki, itt az étterem válasza

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

INSIDER

Bevállalós lányokat toborzott interneten Magyar Péter polgármesterjelöltje

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Brutális mészárlás: szex után végzett áldozatával a miskolci gyilkos

INSIDER

Menczer Tamás: Gyurcsány Ferenc háborúpárti politikus

INSIDER

Kölcsön adta az autóját a 4 gyermekes anya, 150 ezer forintja bánta

INSIDER

"Csak az maradt nekem, ami a tűz idején rajtam volt" – mindene odalett az egykori állami gondozott Istvánnak