Létrehozva: 2023.02.15.
Módosítva: 2023.02.15.

Ferihegyen leállhat a teherforgalom, ha nem lesz valami megoldás

A biztonsági emberek egy része állítólag nem kapta meg a januári fizetését, ezért sztrájk is lehet Ferihegyen.

Ferihegyen komoly fennakadást és nagy anyagi károkat okozhat, ha leáll a teherforgalom. A Metropol információi szerint a biztonsági átvilágítást végző dolgozók azért léphetnek sztrájkba, mert a Wini Security Kft. alvállalkozóján keresztül nem fizette ki 40-50 munkavállaló januári bérét, több tucat család megélhetését kockáztatva ezzel. Laptársunk információi a cég egy korábbi dolgozójától származnak – ő azt is elmondta, hogy a Wini megbízója, a Celebi Aviation Holding elutalta a szerződés szerinti összeget, de a NAV zárolta a Wini Security bankszámláját. 

A teherszállítmányok raktározása napi százmilliót is hoz a megbízó Celebi csoportnak, amely egy évben akár több száz milliárd bevételt produkál. Ha a biztonságiak beszüntetik a munkát, akkor leáll Ferihegyen a teherforgalom, hatalmas károkat okozva a megbízó cégnek  Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A Celebi állítólag megígérte a munkavállalóknak, hogy a héten megoldja valahogyan az aggasztó helyzetet, de a Celebi a Metropol megkeresésére ezt nem erősítette meg – igaz, nem is cáfolta. 

10 napon belül leállás várható, ha nem történik valami. A biztonságiak családos emberek, nem tudnak várni...

– mondta az illető, hozzátéve: "Attól félnek a védelmi munkát végzők, hogy bár a Celebi segítőkészen áll a helyzethez és egy hónapot kifizet pluszban a Wini Security helyett, de utána bizonytalanság várja őket. Hiszen a Celebi sem tudja átvállalni hosszútávon kifizetést. Akkor a munkavállalók családostól mehetnek tönkre, de van olyan is köztük, aki vidékről jár fel autóval vagy albérletet fizet. Ráadásul azt is nehezményezik, hogy úgy dolgoztak januárban akár 400 órát, hogy a vezetőség nem tájékoztatta őket a hamarabb kialakult helyzetről, amiről nyilván tudomásuk volt."   

A Wini Security kft  körülbelül 20 - 25 milló ft  munkabért nem fizetett ki a Ferihegyen dolgozóknak,  de a cégnek országosan 600 -800  ember dolgozik alvállalkozókon keresztül, összesen ennyien nem kaptak fizetést. A cég legutóbbi pénzügyi jelentése szerint, 2021-ben,  2 901 771 010 forint nettó árbevétele volt  Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A munkaleállás kész katasztrófát jelent a Ferihegy földi kiszolgálását végző cégnek.

Ez a tevékenység speciális képzést igényel. Leállás esetén az átvilágítást végzőket nem lehet azonnal pótolni. A munka elvégzéséhez féléves előzetes kiképzésre van szükség, hiszen export és import raktárról van szó. Ha az árut nem világítják át szakszerűen, az komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen akár robbanó anyag is lehet egy rakományban, amely a raktárból már egyenesen a repülőgépre megy. 

A  Celebi Cargo a Wini Security kft  megbízója, amely a teljes raktárbázis védelmével van megbízva,  gépi, illetve kézi  átvizsgálással. A biztonságiak kibontják a ládákat, amelyekben például bankautomaták vannak. Leellenőrzik, hogy van e benne például robbanóanyag vagy szúróeszköz    Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A Metropol megkereste a NAV-ot is. A NAV sajtóosztálya adótitoktartás miatt ugyan nem hozhat nyilvánosságra konkrét adatokat, de annyit elárult, "vagyonbiztosítási intézkedéseknél különös figyelmet fordít arra, hogy a kényszerintézkedés lehetőség szerint ne, vagy csak indokolt esetben érintsen olyan vagyonelemet – bankszámlapénzt például –, amiből munkavállalók bérét fizetik. A NAV ezért elsősorban egyéb vagyonelemek zárolására fókuszál, figyelembe véve természetesen az adott ügy valamennyi körülményét".  

A társaság adóellenőrzés alatt áll

A Wini Security ügyvezetője,  Fehérvári János a Metropol megkeresésére azt írta: "A WINI SECURITY Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft-vel, illetve Társaságunk egyetlen tisztségviselőjével, alkalmazottjával szemben sincs folyamatban semmilyen büntető eljárás. Társaságunk jelenleg adóellenőrzés alatt áll, melyben jogerős döntés, határozat még nem született... Társaságunk mindig is betartotta nem csak a személy- és vagyonvédelmi szakmai szabályait, hanem az adózási előírásokat is. Ezért sem tudjuk elfogadni azt, hogy az adóhatóság a lehetséges követelésére nézve olyan ideiglenes intézkedést tett, amellyel Társaságunk működését, zökkenőmentes feladatellátását jelentősen akadályozza. Természetesen az összes jogi lépést megtettük és megtesszük a jövőben is annak érdekében, hogy igazunkat alátámasszuk. Meg vagyunk győződve arról, hogy ez az ügy túlmutat a WINI SECURITY Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft-n, mivel olyan precedenst teremthet, ami az egész személy- és vagyonvédelmi szektorra kihat. Szakmai elkötelezettségünk és felelősségvállalásunk töretlen."

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

Benkő Péter is megszólalt a Thália Színházban történtekről

mandiner.hu

Ítéletet mondtak az Európai Unióról – ez nem mindenkinek tetszik majd

life.hu

Esküvőjükről osztott meg soha nem látott fotót Katalin és Vilmos, de valami nem stimmel

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!