Létrehozva: 2023.02.23.

Elgázolt őz életét mentette meg az ismert magyar sportoló

Életet mentett Révész Marcell, az ismert magyar jégkorongozó. A sportoló Pomáznál autózott, amikor meglátta, hogy az út szélén többen is segíteni próbálnak egy elgázolt őzön. A csoporthoz ő is csatlakozott, inni adott az állatnak, azután sikerült az őzikét visszaterelni a természetbe.

Elgázoltak egy őzet kedd éjjel Pomáz mellett. Az állatnak többen is megpróbáltak segíteni. Zsuzsanna a Facebookon számolt be az esetről:

Jó véget ért a történet. Fotó: Facebook

Az őzike éppen az oldalára próbált fordulni. Életemben ilyen eseménnyel nem találkoztam! Azt sem tudtam mit kell csinálni. Három autó meg is állt hogy tudnak-e segíteni. Miután felhívtuk a rendőrséget, arról kaptunk tájékoztatást, hogy kiküldik a vadászt, aki nagy valószínűséggel lelövi az állatot. Úgy döntöttünk, nem hagyjuk ott, más megoldást keresünk. Hosszas telefonálgatás után a Speciális Állatmentők mondták el, hogyan tudunk az állaton segíteni! 

- írta Zsuzsanna. A Bors kérdésére kifejtette, hogy szerencséjükre végül egy mentős is megállt a tömörülés láttán.

"Azonnal mondta, hogy ő ugyan nem állatorvos, de azt meg tudja állapítani, hogy az őzike szenvedett-e csonttörést. Kiderült, hogy ilyen sérülés az állaton nem keletkezett, ezért úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk a kis barátunkat lábra állítani. Sikerült" – mesélte a fiatal nő.

A helyszínen megállt Révész Marcell, az ismert jégkorongozó is.

Megsajnáltam szegény állatot. Beszéltem hozzá és simogattam, aztán kiszúrtam az ásványvizes palack kupakját, hogy az őzet meg tudjuk itatni. Végül átsegítettük a mezőre, és megvártuk, amíg elszalad 

– fejezte be a sportoló.

Révész Marcell jégkorongozó segített. Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-Bihari Napló

Babiczky Attila vadgazdamérnök a Borsnak kifejtette: a rendőr helyesen tájékoztatta a vadásztársaságot, ugyanis valóban az a gyakorlat, hogy az úton fekvő, elgázolt állatokat megszabadítják a szenvedésüktől. A kérdésre, mit kell tennünk, ha elgázolt vaddal találkozunk, elmondta: a legjobban tesszük, ha a segélyhívó központot értesítjük.
"Az emberek általában nem tudják, hogy egy adott területen ki az illetékes hivatásos vadász. A rendőrség őt értesíti" – szögezte le a szakértő.
Babiczky hallott olyan esetekről, hogy jó szándékú emberek a sérült vadat állatorvoshoz vitték, de ez nem jellemző és nem is tanácsos.

Az alapelv, hogy a hivatásos vadász köteles az állatot a szenvedésétől mielőbb megváltani. Lehet, hogy ez első hallásra kegyetlenek tűnik, de gondoljunk bele, hogy a gyakorlat egyáltalán nem teszi lehetővé, hogy a sérült vadat elkábítsák, majd állatkórházba szállítsák 

– mondta a vadász, majd magyarázatként hozzátette: az őz a természetben prédaállat. Ez azt jelenti, hogy a genetikai kódja rejtőzködésre és menekülésre ösztönzi. Ha az út mellett fekve ezeket nem teszi meg, az nagy bajra utal.

A szakértő semmi esetre sem javasolja laikusoknak, hogy a sérült vadat megpróbálják befektetni az autójukba, hogy orvoshoz vigyék.
"A vad fél az embertől. Haraphat és rúgkapál, amivel egyébként még nagyobb kárt tehet magában. Ráadásul szállítani is csak úgy lehetne, hogy ne kerüljön egyetlen vércsepp sem az utastérbe, hiszen az komoly fertőzésveszéllyel jár különös tekintettel a hazánkban tomboló rendkívül virulens - a vaddisznókat és a házi sertést veszélyeztető afrikai sertéspestisre" – érvelt a szakértő. Mindehhez hozzátartozik, hogy amennyiben egy kábultnak tűnő állat az utazás közben hirtelen magához tér és erőre kap, megzavarja a sofőrt és így súlyos, akár halálos balesetet okozhat.

A Zsuzsanna által talált őz feltehetően nem szenvedett súlyos sérülést, csak megszédült, elkábult az autó ütésétől. Ahogy foglalkoztak vele, megitatták, magához tért és elszaladt.


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egyre kevesebben emlékeznek gyerekkorunk kedvencére, pedig imádtuk - fotó

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

borsonline.hu

Sokkolta a rajongókat: felnőtt tartalmak gyártásába kezdett a Szomszédok sztárja

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

metropol.hu

Megrendülten jelentették be a hírt, elhunyt a kiváló magyar sportoló

vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

travelo.hu

Bajbajutott apró rókát mentettek a Balatonnál, mutatjuk, ti hogyan segíthettek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

INSIDER

Magyar Péter háborúpárti

INSIDER

Lázár János: Kik döntenek a migrációról és háborúról?

INSIDER

Hollik István: Magyarországnak és Európának béke kell!