Létrehozva: 2023.02.27.

Ez durva! A világvégét is jelenthetik a földrengések az aztékok szerint

Sok világvége-elméletről hallottunk már, de az azték verzió tényleg nem hangzik túl jól. Az elmélet szerint a földrengéseknek is komoly köze lesz a világvégéhez, ami nem jelent túl jót elnézve a jelenlegi sorozatos földmozgásokat.

Szerző Kis Dalma Róza

Amióta világ a világ, és az emberek elkezdtek gondolkodni létezésük értelmén és okán, léteznek világvége-elméletek is. Ahogyan minden kultúrának, vallásnak és népcsoportnak megvan a maga világkeletkezés-elmélete, úgy megvan a világvégéhez kapcsolódó jóslata is. Ezek közül azonban már annyi dőlt meg, hogy szinte nehéz is komolyan venni őket.

A világvégéről szóló jóslatok eltérőek. Fotó: Pixabay

 

Néhány jóslat szerint már túléltük a világvégét

 

2012-ben például a maja naptár szerint jött volna el az apokalipszis, a finn elmélet szerint pedig 2014. február 22-én végzett volna a világgal a Ragnarök. Ezeken bár már túl vagyunk és ép bőrrel megúsztuk, a jövőt illetően is vár még ránk pár furcsa dátum: a klímakutatók például 2039-re jósolnak világvégét, állítólag ugyanis ekkorra fog elolvadni a sarkköri jégpáncél, özönvizet okozva a Földön. Egy másik elmélet magától Isaac Newtontól származik, aki szerint az apokalipszis 2060-ban érkezik majd el.

 

Na de mit mondanak az aztékok?

 

Az azték világvége-elmélet nem kifejezetten dátumhoz köti az apokalipszist, hanem öt világkorszakot állapít meg, amelyek vége mindent elsöprő pusztítással zárul és az új korszakban a Föld mindig újra benépesül. Az aztékok elmélete alapján a Föld jelenleg négy világkorszakán, azaz négy végen és újrabenépesülésen van túl, és most éli ötödik világkorszakát.

Az első korszak végén az elmélet szerint az embereket jaguárok falták fel, a másodikban az emberek majmokká változtak, a harmadikban tűzeső, a negyedik világkorszakban pedig özönvíz pusztította el az emberiséget. Az azték apokalipsziselmélet szerint a mostani, ötödik világkorszak végén földrengések söprik majd el az emberiséget a Föld színéről.

A jóslat szerint tehát ez a szakasz még hátravan, azaz éppen ezt éljük. Lehet, hogy mindehhez van köze a sok földrengésnek is?

Az aztékok szerint az ötödik világkorszak végét földrengések okozzák majd. Fotó: Pixabay

A világvégét jelzi a sok földrengés?
 

Az egész világot megrázta a Törökországban tapasztalt hatalmas földrengéssorozat. A földmozgás halálos áldozatainak száma már meghaladta az ötvenezret. A rengések azonban nem csak ott jelentkeztek: nem sokra rá sorozatosan megmozdult a föld Romániában is, majd jött Horvátország. Igaz ezek a rengések már kisebbek voltak, az embereket mégis megijesztette, hiszen hazánk déli részein is lehetett érezni a földmozgást. 

Ha még mindez nem lenne elég, a rémálom folytatódott: február 20-án, hétfőn Olaszországban, Szicília partjainál is megmozdult a föld, kedden Iránban is földrengésről jelentettek, majd csütörtökön erős, 6,8-as magnitúdójú földrengés rázta meg hajnalban Tádzsikisztán gyéren lakott, Kína Hszincsiang tartományához közeli részét. 

A földrengések itt azonban nem álltak meg: péntek hajnalban egy kisebb földrengést észleltek Szerbiában is, a Vajdaság területén, Smederevóban (Szendrőn), majd elérték az Egyesült Királyságot is, ahol február 25-én 3,8-as erősségű földrengés rázta meg az Dél-Walest. Szombaton nem csak Walesben, de Japánban is megmozdult a föld. A Richter-skála szerint 6,1-es erősségű földrengést mértek a Hokkaidó prefektúrában. 

Itt a földrengések kora?

Eddig ezekről tudunk, és ki tudja mennyi jön még. Az elmúlt egy hét történéseit elnézve nem kizárt, hogy a földrengések korába léptünk, amely végén akár egy mindent elpusztító rengés vethet véget a világnak. Legalábbis az aztékok szerint. Eddig azonban nem sok világvége-elmélet vált valóra, és nagyobb esély van arra, hogy ez is csak egy vaklárma. 

 

 

Szerző Kis Dalma Róza

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dárdai Bence német magyar fociválogatott

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

life.hu

Victoria Beckham ilyen valójában: kitálaltak a zárt ajtók mögötti viselkedéséről

mandiner.hu

Hoppá: körözést adtak ki Zelenszkij ellen

ripost.hu

Ez roppant kínos: megint lebukott Meghan, hogy hazudott

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor: Aki a baloldalra szavaz, az a háborúra szavaz

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

INSIDER

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

INSIDER

Sokszor sírva menekül Baltazár: évek óta szellemek kísértenek egy 8 éves kisfiút

INSIDER

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk