Létrehozva: 2023.01.20.

Láb nélkül úszott partra az Alcatrazból, most a világ legjobbja lehet a magyar parasportoló

Magyar parasportoló lehet az év legjobb nyíltvízi úszója: Patkás Tomi láb nélkül "menekült" az Alcatrazról 2022. augusztus 28-án: 47 perc alatt úszta át a 3500 méteres San Franciscó-i öblöt, ezzel a teljesítményével versenyez a címért.

Patkás Tomit "Tomy Rocky" néven ismerte meg a világ. A Nemzetközi Nyíltvízi Úszószövetség (WOWSA) 2022-ben a világ tíz legjobb paraúszója közé választotta. A láb nélküli sportember több világhírű úszó között egyedüli magyarként szerepel a listán. Most a közönség is szavazhat rá, hogy ő lehessen a 2022. legjobb teljesítményét nyújtó nyíltvízi úszó a parasportolók között. Vagyis a világon a legjobb a sportágában.

A világon jelenleg ő az egyedüli, aki parasportolóként, lábak nélkül képes volt partra úszni az Alcatraz börtönszigetről  Fotó: Tomi Rocky / Instagram

 Már 2015-ben gondoltam rá, hogy megmutatom: el tudnék menekülni úszva Alcatraz börtönszigetéről. Az intenzív felkészülés közel két évet vett igénybe. Az óceáni viszonyok igen szélsőségesek. Hideg a víz, össze-vissza mennek az áramlatok, a hullámok, a cápákról és a fókákról nem is beszélve, amikkel találkozhat az ember útközben. Fejben kell nagyon ott lenni 

– mondta a Ripostnak a parasportoló.

47 perc alatt tette meg az utat   Fotó: Tomi Rocky / Instagram

Horvátországban sokat edzett, a legnagyobb apály és dagály idején próbálta ki, hogyan tud a legjobban haladni. A világon jelenleg ő az egyedüli, aki parasportolóként, láb nélkül képes volt "elmenekülni" a híres börtönszigetről. 47 perces ideje az ép úszóknak is becsületére válna. 

Itt még messze volt a cél Fotó: Tomi Rocky / Instagram

Ez nem verseny, hanem egyéni regisztrált úszás volt. Az áramlatokat ki kellett tapasztalnunk, ezért tíz napot töltöttünk Amerikában Mányoki Attilával, a nyíltvízi hosszútávú úszóval. A szervezők kikötötték, hogy legyen kísérőm, ő pedig még vízre is szállt mellettem. Nagyon meglepődtem és örültem, amikor a teljesítményem után e-mail értesítést kaptam a WOWSA-tól, hogy a legjobb tíz paraúszó között vagyok 

– mesélte Tomi, akinek további cím elérésére is van esélye.  Most ugyanis jelölték a 2022. legjobb teljesítménye címre. A közönség is szavazhat rá február 3-ig a WOWSA honlapján.

Mányoki Attilával a cél előtt  Fotó: Tomi Rocky / Instagram

Patkás Tomi 1994. április 9-én szenvedett üzemi balesetet a győri MÁV-teherpályaudvaron, tolatás közben. Az akkor 23 éves kocsirendező a mozgó szerelvény kerekei alá esett. A vagon a jobb combján és a bal bokáján ment át. Annyira darabos volt a roncsolódás, hogy térd alatt kellett amputálni. Jó pár évre volt szükség ahhoz, hogy rendbe jöjjön. A fia nyolc hónapos volt abban az időben, együtt tanultak járni. Egy barátja noszogatására kezdett el sportolni. Azt be kellett látnia, hogy a versenyzéshez nem elég gyors, de mivel képes kitartóan úszni, a nyíltvízi úszásban komoly sikereket ért el.

A legelső kihívás a Balaton volt: 2015-ben Révfülöp és Boglár között 5200 méteres távot úszott négy és fél óra alatt. Volt egy három éves terve, amit véghez is vitt: először átúszta Győrt a Rábától a dunai összefolyásig, aztán jött tizennégy kilométer a Mosoni Dunán, majd Magyarországról átúszott Ausztriába a Fertő tavon.

2016-ban 3 kilométert úszott az isztriai félszigeten megrendezett porecsi „delfin” úszófesztiválon. A következő évben 2000 méter után a hatalmas hullámok miatt feladta, de 2019-ben öt óra négy perc alatt teljesítette az 5000 méteres aranytávot, majd Budapesten a Szabadság hídnál átúszta a Dunát. 2021-ben átúszta Dániában a Balti-tengert az Északival összekötő Øresund tengerszorost, 2020-an pedig a Boszporuszt.  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

mandiner.hu

Már a tengerentúlon is aggódnak a románokért

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Nem tudta kifizetni 20 milliós adósságát, láncra verve tartották

INSIDER

Holtan találtak rá az eltűnt nyíregyházi négygyermekes anyára

INSIDER

Szívszorító: anyák napját szervez a 15 évesen elhunyt Dominik édesanyja

INSIDER

Karácsony Gergelyen erőt vett a kapuzárási pánik