Létrehozva: 2022.09.14.

Felemelő ünnepség: negyedszázados a Magyar Paralimpiai Bizottság

A nagyszabású rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök jókívánságait Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos tolmácsolta.

Szerző Ripost

A mozgáskorlátozott, a látássérült és az értelmi fogyatékossággal élő sportolók érdekében működő országos sportszövetségek 1997. szeptember 13-án alapították meg közös szervezetüket, a Magyar Paralimpiai Bizottságot. Amint az Öbölház Rendezvényközpontban megtartott ünnepségen elhangzott: a magyar kormány a bizottság javaslatára 2021-ben jelentősen, több mint 40 százalékkal emelte meg a nyári és téli paralimpián kiemelkedő teljesítményt elért parasportolók állami jutalmát.  Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy fontosnak tartják azok támogatását is, akik még nem jutottak el a pályafutásuk csúcsára, de minden esélyük megvan arra, hogy paralimpiai világ- vagy Európa-bajnokok legyenek.

 

Orbán Viktor miniszterelnök jókívánságait Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos tolmácsolta. A kormányfő levelében köszönetet mondott a bizottság áldozatos munkájáért, amelynek köszönhetőn a fogyatékos sportolók részesei lehetnek Magyarország sporttörténelmének. A miniszterelnök szerint a Magyar Paralimpiai Bizottság megalapítása jó példa arra, hogy a sport erejével milyen társadalmi változásokat lehet elérni.

Ma már mindenki a sport természetes részeként kezeli a fogyatékossággal élő sportolókat, egyesületeket. Küzdelmeik és munkájuk mindenki számára látható, együtt szorítunk értük a hazai és nemzetközi versenyeken, eredményeikre minden magyar méltán büszke. Köszönöm, hogy hazánk hírét öregbítik a küzdőtéren és azon kívül is 

- írta levelében Orbán Viktor.

 

   

Az elmúlt 25 esztendő történéseit és sikereit Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, Szekeres Pál paralimpiai bajnok, valamint a 12 paralimpiai éremmel rendelkező vívó, Krajnyák Zsuzsanna idézte fel. Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke videoüzenetet küldött, de beszédet mondott Gyulay Zsolt, a MOB első embere is. 

A jubileum alkalmából díjazták azokat, akik az elmúlt időszakban a legtöbbet tettek a magyar parasportért. Halassy Olivér-díjat vehetett át Hoffmann Judit és Zámbó Diána, Málnai István-díjat kapott Kovács Iván, Marsi Márton, Pákey Béla, Szabó Álmos és Szalma László, Plesa István-díj elismerésben részesült Lénárt Ágota és Mayer Ágnes. Paralimpiai Láng-díjat kapott a Magyar Sportújságírók Szövetsége, amelyet Szöllősi György elnök a szervezet nevében vett át. Köszöntötték a versenyzéstől Tokió után visszavonult vívót, Dani Gyöngyit is.

A rendezvény zárásaként Szabó László, az MPB elnöke  emlékeztetett arra: hét évvel ezelőtti megválasztásakor azért választotta "a fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni" szlogent, mert meggyőződése, hogy a fogyatékkal élők közössége nem lehet az élet vesztes oldalán és gyenge az a nemzet, amely nem tesz meg mindent a kisebbségéért.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián