Létrehozva: 2023.01.27.
Módosítva: 2023.01.27.

Orbán Viktor: A magyarok békét akarnak

A miniszterelnök fontos dolgokról beszélt reggeli rádióinterjújában, köztük a háborúról és az energiaválságról.

Szerző LA

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozott péntek reggel. A kormányfő a beszélgetés elején közölte, a németek korábban még csak sisakot küldtek, és nem akartak az élet kioltására alkalmas eszközöket küldeni Ukrajnába. Jól látszik, hogyha az ember az elején nem veti meg a sarkát, akkor belesodródik a konfliktusa - tette hozzá.

Orbán Viktor
Fotó: Facebook

A kormányfő közölte: akkor a baloldal elmondta, hogy mit akar tenni, és ha úgy alakult volna, most nyakig állnánk a háborúban. Mi azt mondtuk, hogy a magyar nemzeti érdek, hogy maradjunk ki a háborúból. Az emberek a békét választották a 2022-es választáson - mondta a kormányfő. 

Ha valaki Magyarországon be akarna lépni a háborúba, akkor szembe menne a népakarattal - mondta a kormányfő. Felhívta a figyelmet, hogy egyértelmű, hogy egy ország felfegyverzése és költségvetésének a segítése, egyértelműen azt jelenti, hogy egy állam benne van a háborúban.  

Ütnek, vernek, rúgnak, harapnak - így jellemezte Magyarország mostani helyzetét a kormányfő azzal kapcsolatban, hogy meddig lehet ellenállni a háborúba való bevonódással szemben. Itthon a külföldről finanszírozott baloldal áll a háború pártján - tette hozzá. Mára százezres lehet az áldozatok száma, az elemi emberi érzék is azt követeli, hogy mindent tegyünk meg a tűzszünet érdekében. 

Nemzeti konzultáció

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 2010-ben térdre esett az ország, akkor világos volt, hogy a Gyurcsány-kormány meg fog bukni, de kulcskérdés volt, hogy a válságkezelés során a többség megmaradjon a kabinet mögött. Ráadásul akkor még új alaptörvényt is ki kellett dolgozni. 

Akkor gondoltuk ki a nemzeti konzultációt - ismertette a kormányfő. A legfontosabb kérdésekről szóltak a nemzeti konzultációk, ráadásul többször is milliós fellett volt a részvétel. Ez a demokrácia élő formájává vált. Orbán Viktor köszönetet mondott, hogy 1,4 millióan küldték vissza a legutóbbi konzultációs íveket. Ebből a mostani konzultációból kiderült, hogy az ukránoknak nem segítenek, és az oroszokat nem késztetik visszavonulásra - tette hozzá. 

Hatalmas veszteségek a szankciók miatt

A szankciók révén egy friss eredmény szerint a német gazdaság 175 milliárd eurónyi veszteséget szenved el 2023-ban. Nálunk majdnem akkora veszteséget okoznak a szankciók, amennyi személyi-jövedelem adót fizetnek az emberek egy év alatt - ismertette a kormányfő. Ott, ahol nem érint húsbavágó magyar érdeket, ott nem akadályozzuk meg az uniós szankciókat - tette hozzá. Az olaj, a gáz és a nukleáris energia tekintetében pedig vétózni fog az ország. A siker első számú feltétele a nemzeti konzultáció. 

A magyarok azt akarják, hogy Brüsszelben is meghallják az emberek hangját.

Orbán Viktor közölte, Nyugat-Európában nincs tere az emberek hangjának, mert a háborúellenes hangokat megpróbálják lenyomni. Fontos különbség, hogy míg itthon többszólamú a média, addig Nyugaton ez nem így van. A háborúról nyugaton a jobboldali és a baloldali lapokban ugyanazt lehet olvasni.  

Védelmi rendszereket kell kiépíteni

Orbán Viktor a dollárbaloldalról azt mondta, hogy nemcsak dollárbaloldal, hanem dollármédia is van a legújabb fejlemények alapján. A baloldal a legfontosabb nemzetközi kérdésekben olyan álláspontokat képvisel, ami rossz Magyarországnak. Ilyen a háború, a migráció, a szankciók és a genderkérdés. Most megkaptuk a választ, hogy a baloldal azért képvisel olyan álláspontot, amilyet, mert ezért fizetik őket - mutatott rá a kormányfő. A jobboldalon továbbra sem szabad feladni, hogy esetleg nemzeti ügyekben együttműködés legyen - tette hozzá. Bízik benne, hogy a vizsgálat révén kiderül, hogy kik is adták valójában a pénzt, mert egyelőre csak a technikákat ismerjük. 

Ez egy nagyon komoly ügy, és amikor a vizsgálatnak vége lesz, akkor védelmi rendszereket kell kiépíteni, hogy megvédjük magunkat a külföldről fizetett politikusokkal szemben.  

Az infláció közellenség

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ma az infláció uralja a közgondolkodást. 

 

Megpróbálunk idén is segítséget nyújtani, de egyetlen feladat, hogy az inflációt le kell törni. Az infláció egy közellenség 

 

- mondta a kormányfő. Az infláció elleni gyógyszert már beadta a kormány a gazdaságnak. Úgy számol a kormányfő, hogy márciustól csökkenni fog az infláció, és decemberben már egyszámjegyű lesz.

Olyan szankciókat nem engedünk át, ami növelné az inflációt, és így nem engedjük hogy a nukleáris energiára kivessék.  

 

 

Szerző LA

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jürgen Klopp megtalálta a felelőst a Liverpool újabb kudarcáért

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

mandiner.hu

Magunkhoz láncolnánk: élethosszig tartó szerződést kötött Marco Rossi Csányi Sándorral?

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

travelo.hu

Bajbajutott apró rókát mentettek a Balatonnál, mutatjuk, ti hogyan segíthettek

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Egyik nap tél, másik nap nyár: mutatjuk, hogy folytatódik az időjárás

INSIDER

Prostik miatt áll a bál Nyírbátorban: házak között árulják magukat a lányok

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket