A rendőrség megtalálta a telefont, amit Magyar Péter a Dunába dobott

POLITIK
Létrehozva: 2023.01.18.

„A szívünk visszahúz, de maradunk” – Új életet kezdett hazánkban az ukrán háború elől menekülő magyar család

A családapa Zircen várta meg, hogy várandós felesége hét és kilenc esztendős gyermekeikkel utána menjen az ukrajnai otthonukból.

Szerző H.Á.

Többségünk számára szerencsére elképzelhetetlen az a pokol, amit az egyik Ukrajnából Magyarországra menekülő család élt át. A Balázs család 2022. februárjában, mindenét hátrahagyva indult el az oroszok által ostromlott országból, míg végül Zircen kötöttek ki, ahol az apa, Balázs György dolgozott – írja a VEOL.

Az orosz-ukrán háború miatt rengetegen menekültek el Ukrajnából. Fotó: AFP

A család elmondta a Veszprém Vármegyei Hírportálnak, hogy a férj már a magyarországi Zircen dolgozott, két kislánya és terhes felesége pedig még otthon, Ukrajnában, a nagyborzsovai házukban volt, amikor Oroszország támadást indított Ukrajna ellen. Ami Kárpátalján történt velük, az örökre megváltoztatta az életüket. Bár Zircet még nem tartják az otthonuknak, bizakodással tekintenek előre. Fiatalok és tudnak örülni minden apróságnak, de még csak nagyon óvatosan merik tervezni a jövőjüket. Szerették volna összefoglalni az elmúlt esztendejüket a veszprémi lapnak, mert olyan mértékű szeretetet, kedvességet, segítséget kaptak, hogy úgy gondolták, ebből talán mások is erőt meríthetnek ebben a nehéz időszakban.

Tavaly februárban épp 24-én jöttem el Borzsováról Zircre, ugyanis akkor már egy éve egy itteni cégnél dolgoztam

– mondta el Balázs György.

A családfő másnap tudta meg, hogy kitört a háború, ezután kezdett el tanakodni a feleségével, hogy mi lenne a legjobb döntés. Ha felesége a gyermekeikkel a férje után menne vagy pedig az, ha a férfi visszamenne az addigra háború sújtotta területre. Bár nagyon szerették a szülőföldjüket, a család végül azt a döntést hozta, hogy Zircen egyesül, ahol remélhetőleg nem éri el őket a háború borzalma. Az apa végigidegeskedte azt az időt, míg felesége Balázs Erzsébet, akit Bettinek becéz, gyermekeik, a kilencéves Boglárka és a hétesztendős Vivien odaért.

További aggodalomra adott okot, hogy Betti harmadik gyermekükkel volt várandós, amikor a nő útnak indult.

Először a zirci Nemes István fogadta be a Kárpátaljáról érkező Balázs családot. Fotó: Veszprémi Napló/Rimanyi Zita

Váratlan segítséget kaptak

Balázs György és családja egy zirci apartmanházban kapott szállást, ahol már akkor elkezdték nekik gyűjteni az adományokat, amikor még csak a férj tartózkodott ott. Nemes István és felesége egyből tudta, hogy segíteni szeretne a családnak, ezért az ott dolgozó férfit azonnal támogatták. Közben sokan hallottak Balázs Györgyről a városban, hogy ott van és a családja is oda tart, ezért cégek, magánemberek ajánlottak fel adományokat. Ez olyan érzés volt a család számára, mely abban a nehéz helyzetben is biztatást jelentett.

A jó döntést nehéz meghozni

Az akkor történtek felidézése nemcsak a gyermekeket, de szüleiket is megrázta. Betti biztos benne, hogy a lehető legjobb döntést hozták. A gyerekeknek sokkal jobban ártott volna, ha folyamatos vészhelyzetben kell felnőniük. Azóta azt is tudják, hogy alig maradt ismerősük a faluban, mert mindenki elmenekült. A Balázs család úgy tudja, hogy Kárpátalja egyes részein nemcsak az árak emelkedtek elképesztő mértékben, de egész nap nincs áram.

A most hét hónapos Fanni már Magyarországon, a veszprémi kórházban született meg. Fotó: Veszprémi Napló / Rimanyi Zita

A családi összetartozás ereje

Amikor útnak indultak, Betti csak arra tudott gondolni, hogy mik azok a legszükségesebb holmik, amikre szükségük lehet majd. 

Mindössze két hátizsákban és egy utazótáskában hozták magukkal, amit lehetett. Praktikusan gondolkodott, pár váltás ruhát tett be mindannyiuknak és egy kis élelmet. A gyerekek a kedvenc plüssfiguráikat hozták magukkal. 

A kilencéves Boglárka és a hétesztendős Vivien Zircen egy héten belül iskolába járhattak. A most héthónapos Fanni, aki még pocaklakóként érkezett Magyarországra, nyáron már a veszprémi kórházban látta meg a napvilágot. A Bettit ért megrázkódtatások ellenére egészségesen született. György az első fél évig állandóan éjszakai műszakot vállalt, hogy nappal az ügyeiket intézhesse, várandós párját vizsgálatokra vihesse és több bevételük legyen. Időközben Gyuri szülei is utánuk jöttek és a nagymama idősgondozást vállalt. A nagyszülők is itt lehetnek, biztonságban és segíthetnek a kisgyermekek ellátásában.

A jövő zenéje

Betti és Gyuri nem tudja, mi lett azóta az egykori házukkal, hiszen régóta elhagyták már. Nemesék apartmanjából azóta egy kicsi albérletbe mentek, de már egy családi házban lakhatnak, ahol udvar is van és csak a rezsit kell fizetniük, ami nem kevés. Miután elhunyt az abban élt nyugdíjas asszony, a tulajdonosok ezt ajánlották fel nekik, ami elképesztően nagy segítség számukra.

Szívük ugyan visszahúzná őket a megszokottba, Kárpátaljára, de inkább azt látják járható útnak, ha maradnak. Betti bízott benne, hogy egy évnél sokkal hamarabb béke lesz, most már ő is azt gondolja, ha a harcok be is fejeződnek, nagyon soká térhetnek vissza Ukrajnában a mindennapok a korábbi kerékvágásba.

 

origo.hu

Zelenszkij retteg, azonnali lépéseket tett

ripost.hu

3 magyar étel, ami bográcsban elkészítve a legfinomabb

borsonline.hu

Lenyűgöző IQ-val rendelkezel, ha legalább 8 kérdésre helyesen válaszolsz

hirtv.hu

Így bulizott Magyar Péter: egy fiatal lány lábai között csúszik-mászik + videó

ripost.hu

Vészjósló jelek: Ennek a 3 csillagjegynek romba dönti életét az idei nyár

hirtv.hu

Ismét elmenekült a sajtó kérdései elől Magyar Péter + videó

ripost.hu

Rossz hírt kapott Harry herceg: lejár az idő, nincs visszaút!

lakaskultura.hu

Különleges térrendezés egy budapesti kisgyerekes pár lakásában

ripost.hu

„Inkább egy Orkra hasonlít" – Porig alázzák Kulcsár Edinát a külseje miatt

ripost.hu

„Lehet, hamarosan kisbabád lesz” – Vajna Tímea szívszorító üzenetet küldött Gelencsér Timinek

ripost.hu

Kiadták a figyelmeztetést: soha nem látott méretű aszteroida száguld a Föld felé

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Macron, Scholz, Meloni: Európa nagyhatalmainak vezetőivel tárgyal Orbán Viktor

INSIDER

Otthonfelújítási támogatás: javultak a feltételek, íme a részletek!

INSIDER

A háborúpárti Brüsszel azért szabott ki gigabüntetést hazánkra, mert a magyarok a a békére szavaztak

INSIDER

Top 5 hazugság: Magyar Péter folyamatosan hazudozik, saját híveinek is

INSIDER

Őket hordozza tenyerén a sors: két csillagjegyre még a nyáron rátalál a boldogság

INSIDER

Mindenki őt keresi: Rejtélyes üzenetet küldött a titkos helyre menekült Dominik

INSIDER

„Késsel a kezében ugrott ki a bokorból és támadt" – Machetével őrjöngő férfitől rettegnek Salgótarjánban

INSIDER

Brutális erővel csap le ránk a kánikula: mutatjuk, mikor lesz a legdurvább