Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2023.01.22.

Most akkor hozza a bort Vince, vagy inkább viszi?

Vince napján, január 22-én, vagyis a borászok és borkedvelők egyik legjelesebb ünnepén szokás megjósolni az őszi szőlőtermés minőségét és áldomást inni a jövő évi termésre.

Mivel a Vince-napi hagyományok jelentős szerepet játszanak a magyarok életében, a hazai borvidékeken máig ápolják a hozzájuk fűződő szokásokat. Ma is szokás megáldani a dűlőt, vesszőt metszeni a szőlőtőkéről és vízbe állítva várni, hogy kihajtson, valamint áldomást inni a tavalyi borból a szőlőben és megöntözni vele a tőkét, hogy idén is bő termés legyen. 

A Matthiász Borrend szőlőszentelési ünnepe Szent Vince napján - Katonatelep Fotó: BUS CSABA / Petőfi Népe/Bús Csaba

A szőlészek védőszentjének tartott Szent Vince kultusza a XI. században terjedt el térségünkben, borhoz való kötődését pedig a név csengéséből vezetik vissza – értsd Vincent és vinum, melynek jelentése bor

A tradíció szerint a szőlőtermelők ilyenkor figyelik az időjárást, de hogy mégis mi alapján vonják le a következtetéseket, arra több példát is találunk a kalendáriumban. A közismert időjárási regula a legtöbbek szerint úgy hangzik: „hogyha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince” – a korabeli feljegyzések szerint ebben hittek a moldvai és a vajdasági magyarok is, hozzátéve, hogy „ha csepeg, csurog, kevés lesz a borod”.

Ugyanakkor persze ellenpéldát is találhatunk a legendáriumban, mely szerint amennyiben Szent Vince ünnepén csapadékos az idő, illetve olvadásnak indul a hó és megcsordul az eresz, akkor a szőlőtermés is kielégítő lesz – nyilván ezt is versbe szedték hajdanán: „ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince”.

Ilyenkor szőlővesszőt metszenek és a hajtásokból következtetnek az idei termésre. Fotó: BUS CSABA / Petőfi Népe/Bús Csaba

Ki- és felhajtás

A drávaszögi falvakból indult hagyomány még a vincevessző metszése: ezt a meleg szobában kell vízbe állítani január 22-én, majd abból következően, mennyire hajt ki, a gazdák megjósolták az esztendő termésbőségét. Mindemellett a kopácsi gazdák nem a ki-, sokkal inkább a felhajtást kezdték szorgalmazni a megfelelő prognózis érdekében: hogy igazán bő legyen a termés, úgy tartják, minél több bort kell inni a jeles napon – igaz, idővel mind a vincevessző, mind a kivételes mértékű italozás az ország egyéb területein is szokássá vált.

A hordók leendő tartalmára következtettek a Vince napi időjárásból (Fotó: Pexels)

És ha már itt tartunk, íme egy élő kulturális különbség: a Bács megyei Topolyán hagyományosan az eljövendő kukoricatermés mennyiségét jósolták meg a Vince-napi időjárás segítségével – vagyis amilyen hosszú jégcsapok lógtak az ereszen, olyan hosszúra nőnek majd a kukoricacsövek.

Nem mindenki hisz benne

Kíváncsiak voltunk, vajon mennyire hisznek a mai termelők a régi hiedelmekben, vagyis hogy szerintük van-e még bármi igazságalapja a fentebb vázolt jóslatoknak. 

A nemes nedű végül a poharakban köt ki (Fotó: Pexels)

Szolga József szőlész szerint a globális felmelegedés és a folyamatosnak tűnő klímaváltozás hatására évről évre újabb, ráadásul igen változatos nehézségekbe ütköznek a magyar agrárium képviselői, vagyis ő semmi esetre sem mer jóslatokba bocsátkozni – inkább imádkozik. 

Emlékszik, micsoda szárazság volt itt tavaly? Már nyár közepén a téli takarmánnyal etették a jószágokat, féltünk, hogy csak töppedt szőlőt fogunk szüretelni 

– fakadt ki a borász, aki szerint már az is nagy szó lesz, ha sikerül 2024-ben is a szőlőtermelésben és -feldolgozásban dolgoznia. 

Nézze csak meg, micsoda telünk volt eddig! Ha már jelentős fagyok hiányában az összes bogár és kártevő előrajzik idén, én csak remélni tudom, hogy lesz annyi bor, hogy megérje folytatni a termelést 

– tette hozzá a szőlész.

A borivók nem csalódnak Vincében

A borkedvelőknek persze nem szegi kedvét, hogy Vince már nem jósol úgy, mint régen: Vince napján országszerte számos programot szerveztek az érdeklődőknek, a pincészetekben borkóstolókat, sőt borvacsorákat tartanak, a látogatók pedig pincéről pincére végigjárhatják a különböző magyar borvidékek dűlőjáró útvonalait. Aki pedig egy pincébe se jutott el, igyon otthon áldomást a jövő évi termésre - jó magyar borral!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tizenöt méteres óriáskígyó tartotta rettegésben Indiát

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

vg.hu

Hadijelentés: megtorolták az ukrán támadásokat az oroszok

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

travelo.hu

Visszanyerte szabadságát a meglőtt gólya

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát