Létrehozva: 2022.12.22.
Módosítva: 2022.12.22.

Tarlós István: Az nem lehet, hogy Karácsony Gergely csak nettó áldozat!

Olyan még a világon nem volt, hogy egy csődöt jelentett önkormányzat polgármestere sikeres tudott maradni - mondta a korábbi főpolgármester.

A volt főpolgármester a Metropolnak adott exluzív interjút.

Fotó: Kurucz Árpád

Látta már az átadott Blaha Lujza teret?
 

Csak olvastam róla, látni nem láttam.

- mondta Tarlós István.

Karácsony Gergely több posztjában azt hangsúlyozta, hogy önök csak ígérgettek a Blaha Lujza tér és a Lánchíd tekintetében.

 

Az biztos, hogy mi tökéletesen előkészítettük a Blaha Lujza tér és a Lánchíd felújítását, úgyhogy szintén igazságtalan az, hogy a főpolgármester azt mondja, én ezt a két projektet csak ígérgettem. Mi horribilis adóssággal vettük át Demszky Gáboréktól Budapestet. Be kellett fejeznünk a jó esetben is csak félkész négyes metrót, korrigálnunk a kedvezőtlen szerződéseiket, neki kellett állni a hármas metrónak, a kettes metró új szerelvényeit is nekünk kellett végül beszerezni, visszavásároltuk a Demszkyék által előnytelenül eladott vízműveket francia tulajdonból. Például több mint 400 kilométer gerinccsatornát is építettünk (2002-2010 között nem épült), vagy ott van a Budai Fonódó fejlesztés is. Csináltunk ezekről egy leltárt, hosszú lett... Ráadásul a megörökölt horror BKV-adósságot évekig hurcolni kellett magunkkal. Ennek ellenére tőlünk Karácsony Gergely már 200 milliárd plusszal vehette át a várost. Hol van ma Budapest attól, amikor a mi időnkben Közép-Kelet Európa legélhetőbb városának minősítették nyugatról?

- tette fel hangosan a kérdést az volt főpolgármester.

Meglepte Karácsony Gergely effajta kommunikációja? 

  

Közeledik a 2024 tavaszi önkormányzati választás. Az, hogy egy politikus építgeti magát, érthető. Az, hogy ehhez milyen módszereket alkalmaz, ízlésbeli kérdés. Nem vagyunk egyformák.

- hangsúlyozta.

A félig elkészült Biodóm Fotó: Nemzeti Sport

Baán László miniszteri biztos azt mondta lapunknak, hogy már készen lehetne a Ligetben a Nemzeti Galéria és a Biodóm… 
 

Hát a Biodóm egy érdekes dolog. Ami ott folyik, az részben szerecsenmosdatás. Úgy hangzik, mintha a főváros erőltette volna a Biodómot. Támogattuk az elképzelést, de szó sem volt róla, hogy erőltetnénk. Az Állatkert akkori igazgatójának, Persányi professzornak volt ez a régi álma, ő akarta megvalósítani. Maga kérte, hogy a lebonyolítást is ő végezhesse. Külön szervezetet is létrehozott erre. A fővárosi közgyűlés által elfogadott megállapodásban megkapta a jogokat, kötelességeket, felelősséget. Ezek teljesen egyértelműek voltak. Ő maga is járt a kormányhoz lobbizni ezért a projektért. Itt a főváros tulajdonképpen „postás” volt. Mi a kifizetések szabályosságát az Envirodunával ellenőriztettük, amit Persányi kiegyenlített, az a munka el is készült. Nem akart ő rosszat, egyszerűen csak túlálmodta magát, és 2019 nyarán minden részletes alátámasztás nélkül megjelent a Közfejlesztések Tanácsa előtt plusz 20 milliárd forintért, amit csak úgy nem lehetett odaadni. Ettől függetlenül maradt 6 milliárd forint a Biodómra a kasszában, a kormány pedig felajánlott mellé további 7 milliárdot a Hermina-garázs elhagyásával, így az már összesen 13 milliárd volt, amit erre fordíthatott volna Karácsony Gergely, ill. az Állatkert. Emellett, ha mondjuk a Lánchíddal nem várnak másfél évet minden ok nélkül, akkor akár még kalkulálhatott volna az arra fordított plusz forrással is. De ha nem, akkor is ott volt a 13 milliárd erre.

 - árulta el a részleteket Tarlós.
 

Persányi Miklós és az Állatkert álma nem valósult meg Fotó: zoobudapest.com

Legutóbb azt nyilatkozta a főpolgármester, hogy 15-20 milliárd kell a befejezéshez.
 

Most megint mindig más számot mondanak. Bizonyos, hogy mi 200 milliárd forint tartalékot hagytunk a Városházán. Az előbb említett 6 plusz 7 milliárdhoz, ha hozzáteszik azt a 2-7 milliárd forintot - ami szerintük hiányzott a befejezéshez -, akkor a Biodómot 2021-re be lehetett volna fejezni. A Biodómot nem fűteni kellett volna és őriztetni három éven át, hanem akkor folytatni kellett volna a munkát ezekből a pénzekből. Nem érthető, miért nem ezt tették. Nekem ez inkább politikai döntésnek tűnik a részükről. Amit aztán föl lehet fújni később azzal, hogy nem ad pénzt az állam. Olyan történetet kerekítettek belőle, aminek a fele sem igaz. A kormány egyébként is adott az Állatkertnek korábban pénzt, kétszer is, nem is keveset. Persányi professzor még 2019-ben is aláírásával hitelesítette a 2017-es összeget.

- engedett bepillantást az eseményekbe a korábbi főpolgármester.

Tarlós szerint Karácsonyéknak az összeg nagyobb része rendelkezésre állt Fotó: zoobudapest.com

Hogyan fordulhat elő, hogy azt mondja a főváros, hogy állami beruházás a Biodóm, a kormány pedig azt mondja: fővárosi?

A Fővárosi Állat- és Növénykert a főváros intézménye, ezt csak fővárosi, illetve fővárosi intézményi projektnek lehet nevezni. Amit az állam úgy finanszírozott, hogy az önkormányzaton keresztül az Állatkert kapta a pénzt. De ettől ez még nem állami projekt. Azt mondogatják, hogy szegény állatkerti vezetésre rá lett kényszerítve ez a projekt. Ebből egy árva szó sem igaz! Az egészet ők találták ki, és nem lett rájuk kényszerítve, hanem maguk kérték, hogy ők bonyolíthassák le. Azt sem lehet mondani, hogy a beruházásban járatlanok. Ne felejtsük el, Persányi professzor négy évig a Gyurcsány-kormány minisztere volt. Azt már ne tessék nekem mondani, hogy aki négy évig miniszter volt, az teljesen laikus a beruházások vonatkozásában, mert ezt még egy óvodás sem hiszi el.

- mondta.

A napokban fogadta el és zárta le a budapesti „korrupciógyanús” ügyeket vizsgáló bizottság jelentését a fővárosi közgyűlés. Mit szól az eredményhez?

Az az eredmény született, amire elvileg számítani lehetett. Ahogy olvasom és hallom, nem tettek javaslatot jogi, - büntető, sem munkajogi lépésekre, vagy más eljárások megindítására. Nem állapítottak meg semmi konkrét korrupciót. Lezárták ezt a nagyon hosszú, 2,5 évig tartó furcsa vizsgálatot. Azt igazságtalannak tartom, hogy a kutatás során összetolták a mi ciklusainkat a Demszky-kurzusokkal (a bizottság az elmúlt 20 év közbeszerzéseit vizsgálta, többek közt a Combinók beszerzése, a Bálna, a Biodóm és a M3-as és az M4-es metró felújítását – a szerk.).

 

- hangsúlyozta Tarlós István.

Csak a bicikliseknek, a taxisoknak és a tömegközlekedést használóknak nyitották meg a Lánchidat Fotó: Havran Zoltán


Hogy érinti a mostani Budapest állapota? Hiszen ön egy olyan főpolgármester volt, akinek az idejében felfelé ívelt a város...
 

Erről nem akarok részletekbe bocsátkozni. Nem vagyok a jelenlegi vezetés bőrében. Karácsony Gergellyel más személyiségek vagyunk, másképp értelmezzük a városvezetést, más a politikai filozófiánk, a beállítottságunk, a kommunikációnk és nem kizárhatóan más a világnézetünk is. Nem állítom, hogy a főpolgármester nagyon könnyű helyzetben van. Ő is úgy teszi a dolgát, ahogy jónak látja. Csak azt tudom mondani, hogy egyszer lesz Karácsony Gergely utáni időszak. Akkor is lehetnek még 2-3 évig nyomást gyakorló vizsgálóbizottságok, akkor is el lehet majd mondani, hogy milyen „ígérgetések” voltak, és abból mi valósult meg, mi nem. Az utódok akkor is kommunikálhatják saját teljesítménynek mások munkáját. Én mindig gondoltam arra, hogy utánam is lesznek idők, de most mintha a jelenlegi városvezetés nem gondolna erre. Okkal, ok nélkül egyre csak mutogatnak a kormányra és védekeznek ezzel, de egy választott főpolgármester soha nem lesz olyan helyzetben, hogy azt tudja mondani, az ő idejében történtekhez neki semmi köze nincs, és még politikai felelőssége sem merülhet fel. Olyan egyszerűen nincs, hogy mindenki hibás, csak az első ember nem, ő egy nettó áldozat. A „nekem csak a glória hiányzik a fejem fölül” típusú mosoly, vagy az eufemisztikus Facebook-hadjárat nem mentesít a politikai felelősség alól egy polgármestert sem.  Ennek persze elvileg lehetnek választási következményei is. Mindez igaz arra az esetre is, ha az önkormányzat netán tényleg csődbe megy. Olyan még a világon nem volt, hogy csődöt jelentett önkormányzat polgármestere sikeres tudott maradni.

- mondta.

Készülnek már a szentestére? 

Természetesen készülünk. Kisgyerek korom óta a karácsony mindig nagyon meghitt ünnep a családban. A feleségemmel is ezt próbáltuk átadni a gyerekeinknek. Hívők vagyunk, de én ezzel nem szoktam kérkedni. Nálunk a szélsőséges ajándékozás és költekezés nem divat, de szeretjük látni a gyerekek örömét. Most már több évtizede, hogy december 25-e a nagy közös családi ünnepi ebéd napja, idén sem lesz ez másképp. Minden olvasónak áldott ünnepet kívánok!

- üzent olvasóinknak.

 

origo.hu

Óriási a botrány Amerikában Lionel Messi miatt

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy élete most felfordul

borsonline.hu

Csodálatos örömhírrel indul a nap: újra kisbabát ringathat Kiss Ramóna

magyarnemzet.hu

Verőcei hajóbaleset: ezekben hibázhatott a motorcsónak vezetője

metropol.hu

Kiszivárgott egy felvétel: ilyen volt Azahriah első Puskás Aréna-koncertje - videó

vg.hu

Állampapír: még korántsem ért véget a gáláns hozamok kora, hasznos tippeket adott a szakértő – Podcast

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt: mindössze 1 százalék nem bukik el rajta

mindmegette.hu

Pár perc alatt kész a kávéhab, nagyszüleink egyszerű, olcsó, mégis mennyei nyalánksága

ripost.hu

Nem hiszel a szemednek: világsztár mellett feszít PSG Ogli

ripost.hu

Durván bekavar az univerzum, drámai fordulat jön 3 csillagjegy kapcsolatában

ripost.hu

Nagy a baj! Mentőhelikopter szállt le az M0-ásra

ripost.hu

Mi történik a Fradinál? Nem kért a sztárjátékos a csapatból

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb lépés a világháború felé: térképen az amerikai fegyverekkel támadható orosz célpontok

INSIDER

Orbán Viktor: ez az a választás, ahol eldől a háború és béke kérdése

INSIDER

Magyar Péter alelnöke a piramisjáték főszereplője: 1200 embert loptak meg, 7 milliárd forint tűnt el

INSIDER

Ellenzik a magyarok a kötelező sorkatonaságot

INSIDER

Vigyázz! Új kullancsfaj támad itthon. Eláruljuk, kell-e félned tőle

INSIDER

Míg az EU-ban fogynak a gyerekek, a magyar modell megmutatta, hogy másként is lehet

INSIDER

„Sokkal nagyobb súlyt kell adnunk az állatvédelem ügyének Budapesten!” - Állatbarát fővárost szeretne Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Magyar bűnözők sokkolták Bécset: kifosztották az osztrák betörőkirályt