Zelenszkij Orbán Viktor után utazott. Szánalmas próbálkozás

POLITIK
Létrehozva: 2022.12.31.

Kozma atya: Eszmélődés 2022-2023 határán

Az év vége egyben a számvetés időszaka is. Ennek jegyében rendhagyó üzenetet küldött a Ripost olvasóinak Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, irgalmas rendi szerzetes.

Szerző Kozma Imre

A 82 esztendős Kozma Imre atya a mai napig napi 15 órát dolgozik fáradhatatlanul a szegényekért, elesettekért, rászorulókért. Egyetlen hobbija van: "Emberszerető". A 2022-es év lezárásaként és a 2023-as év nyitányaként üzenetet fogalmazott meg és azt kérte, közvetítsük szilveszteri üzenetét Olvasóinknak. Szavait változtatás nélkül adjuk közre.

 

Fotó: Scherer Zsuzsa

"Gondolkozzunk el azon, hogy mi az idő szerepe a keresztény ember életében, gondolkodásmódjában! Mi köze az időnek az életszentséghez? Mit jelent az, hogy kereszténység? A kereszténység ma nem európai képződményként érdekes, hanem a forráshoz, Jézus Krisztushoz legközelebb álló emberi közösségként, megújulni képes közösségként. 

A keresztény gondolkodásmód nagyon is kérdéses. Alighanem csak általános, a jó keresésével „végzetesen” eljegyzett, amit Krisztus misztériuma át- meg átjár, bizonyos erővonalait fölerősíti és kiélesíti, más erővonalait meg lecsöndesíti, s mélyebbre hangolja, de el nem törli, sőt szabadon működteti az emberi gondolkodás alapstruktúráit.

Az emberi gondolkodásmód csak annyiban keresztényi, amennyiben győzi a folytonos megújulást a Krisztusba-oldódás irányában, mert Krisztus az „új” ember megújult értelmének szánta szavait. 

Ő az Út, az Igazság, és az Élet! 

Az új ember alapvetően, szenvedélyesen és titokzatosan vágyakozik erre a megújulásra. 

Ha van keresztény gondolkodásmód, akkor az semmiképpen sem szokásokba, előítéletekbe, illemtanba beszorított gondolattalanság, hanem olyan gondolkodásmód, mely keresztényként mindig elégtelen, mert kevésnek, felkészületlennek, látszatszerűnek mutatja magát a lelkiismerete előtt, nem Jézus Krisztus gondolkodásmódjához, hanem a szentségéhez képest. 

Arra kívánok rámutatni – szilveszter estéjén -, hogy az idő és életünk milyen vonatkozásban áll Krisztus misztériumával.

Az emberi idő az egyén számára adott egyetlen lehetőség arra, hogy ember, s hogy szent legyen. Csak emberré válni is hatalmas feladat. Korántsem elegendő embernek születni. Az embernek született ember – s csak ő – puszta lénnyé süllyedhet alá. 

Emberré s szentté válni csak egymástól elválaszthatatlanul lehetséges, mivel egyetlen idő áll rendelkezésre. Nem szentség az „emberi”, de lehetőségében istengyermekségében szent, még akkor is, ha Krisztust kifejezetten nem ismeri, de az emberi személyiség „automatikus szentsége” képzelgés. A szentség nem külső nagysághoz juttat, hanem belső mélységekhez, de az idő, mint a szentség kerete a cselekedetek hosszú sorában láthatóvá teszi a láthatatlan szentséget.

A keresztény embernek a saját idején kívül van egy „közösségi ideje” is, saját korán kívül van egy közösségi kora is. Az Egyház történetisége jellemzi ezt az időt, aminek része az örök fiatalság és a szent vénség.

Könnyű kimondani: kétezer éves a kereszténység, de milyen kétezer év? Bűnökkel, gyöngeségekkel is terhelt kétezer év, de az Egyház lényege nem az, hogy idő előtt angyalivá legyen, hanem Jézusra mutasson, hirdesse az Igét, végezze az áldozatot, ami természetesen nem menti bűneit. 

Az Egyház idejének van titokzatos tartalma, mert Jézus Krisztus az, aki kétezer éves benne. Ő az, Akit mindig, mindennap megszül az Anyaszentegyház, ugyanazzal a Krisztussal várandósan, ezért megkezdett öröklét. 

Az Egyház ideje tagjainak földhözragadt és kisszerű tettei ellenére titokzatos idő, mivel tagjai ma is ugyanarra a vakmerő lépésre vállalkoznak, amire kétezer évvel ezelőtt az első pogányok, akik „testi közösségbe” bocsátkoztak Istennel, s a fegyvertelen szeretet hőstetteit művelték.

Kérdésem: kétezer év elmúltával ugyanúgy megtesszük-e mi is? 

Él-e bennünk az embertestvériség tudata, a globális tudat hajnalán? Belefeledkezünk-e a hit és a szeretet határtalanságába? Nem esünk-e abba a sajátos vakságba, amely napirendre tér a visszaélés, a szerencsétlenség, a kizsákmányoltság, a népek szegénysége és elnyomása, az igazságtalanságok fölött? 

Bírjuk-e még az első keresztények megbocsátástól szent csöndjét, mindenféle körmönfont magyarázkodás helyett? Kedveljük-e még a tiszta szegénységet, vagy már régen csak az ideologizált tarka jómódot? Figyelünk-e a világra, a jelen pillanatra, a szenvedőkre? 

Hol van az elsők tiszta, forrásértékű szavainak manipulálhatatlan átlátszósága? 

Örömteli, hogy ma is vannak az Egyházban nagy tanúk, ha talán kevesebben is, mint kezdetkor. Az Egyház határvonalai belemosódnak az emberiségbe. Vannak – talán sokan -, akik ismeretlenül, névtelenül a távoli egyház felé fordulnak. Mintha ma az ő idejüket élnénk, az ő hangtalan megszólításukat hallanánk. Nekik is van idejük, s külön aktualitása van az idejüknek. Nem lehet véletlen, hogy a világ helyzetével való mély, s erkölcsi elégedetlenségük egybeesik az igazság iránti érdeklődésükkel. Más a hangsúlyuk, más a nyelvük, más a metafizikájuk, de a reményük s a szenvedésük a veszélyeztetett ember reménye és szenvedése. 

Anélkül, hogy Egyházunk szent tanításából s történelmi létének pótolhatatlan tapasztalataiból egy vonásnyit is elvesztegetnénk, sebeinek ragyogásából egy sugárnyit is elhomályosítanánk, hisszük, hogy az általunk kirajzolt határok Isten előtt kérdésesek lehetnek, s hogyha mi nem keresztelhetünk vízzel és igével, Isten, akinek minden lehetséges, még a mi üdvözítésünk is… keresztelhet szellemmel és igazsággal. 

2022-ben az év utolsó napján, szilveszteri lélekvizsgálatot és Boldog Új Évet kívánok.

Kozma Imre lelkipásztor"

 

Szerző Kozma Imre

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási meglepetés a Sztárban sztár leszek! döntőjében, megvan a győztes

borsonline.hu

Hatvan tűzoltó érkezett a helyszínre: egymás apró kezét fogva halt meg négy ikergyermek

magyarnemzet.hu

Oroszországban már áram sincs, a repülőtéren melegedtek fel az emberek + videó

metropol.hu

Vége, nincs tovább: ő lett a Sztárban Sztár leszek! győztese

hirtv.hu

Sztankovics: Ha minősíteném a játékvezetést, eltiltanának öt-hat meccsre

origo.hu

Putyin megsemmisítő csapásra készül, az ukrán hadsereg feladhatja a harcokat

travelo.hu

A legolcsóbb országok, ahova érdemes elutazni

ripost.hu

Sztárban Sztár leszek!: Ő lett a győztes

life.hu

Ajándékozz kényeztetést és ragyogást karácsonyra: tökéletes arcápolók minden bőrtípusra(x)

life.hu

Fontos nyomelem, amely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Tíz érdekesség a Nobel-díjas Krausz Ferencről, amit kevesen tudnak

INSIDER

Nyolc érdekesség, amit kevesen tudnak Karikó Katalinról

INSIDER

"Kaptam egy küldetést" - mondja Kardos atya, akinek kezet csókolt Ferenc pápa

INSIDER

Ennyiért kerülhet magyar hal idén az ünnepi asztalra

INSIDER

Kamutáltosok és vajákosok őrjítik az internet népét

INSIDER

Orbán Viktor őszintén válaszolt: így ünneplik a karácsonyt - Videó

INSIDER

Kapunk hideget-meleget: ilyen lesz a hét időjárása

INSIDER

Orbán Viktor unokájával, Annussal gyújtotta meg a második adventi gyertyát