Létrehozva: 2022.12.13.
Módosítva: 2022.12.13.

Hoppá, ez lehet Magyarországon az utolsó fehér karácsony

Havat az elkövetkezendő években, szerencsés esetben, középhegységeink magasabban fekvő területein láthatunk a Klímapolitikai Intézet előrejelzése szerint.

Drámai tanulmányt tett közzé a Klímapolitikai Intézet. Bár mindenkit az érdekel most, hogy fehér lesz-e a karácsonyunk, az intézet szerint ennél sokkal többről van szó.

Mint írják, ha fehér is lesz az idei karácsony, az elkövetkezendő években, évtizedekben sík területeken már nem láthatunk majd hóesést. Szerencsés esetben legfeljebb magasabb hegyeinken fordulhat elő hótakaró. 

Az emberek többsége szerint 20-30 éve szinte minden karácsonyunk fehér volt. Legalábbis így emlékeznek rá. Pedig ez nem igaz.

A megjelent tanulmány szerint a 20. század első felében a mainál alig volt hidegebb a karácsonyi időszak középhőmérséklete, mint napjainkban, ennek ellenére arányaiban kicsivel több fehér karácsony volt, mint a 2000-es években. 
Az 1960-2000-ig tartó négy évtized volt hazánkban az elmúlt 110 év leghidegebb decemberi periódusa. Az 1960-as és az 1990-es évtizedben fordult elő legtöbbször havas karácsony, míg a legkevesebb havas karácsony az 1970-es és 2010-es évtizedre jellemző.

Fotó: Vajda János

Ha megnézzük, hogy az ország területének legalább kétharmadát mikor borította karácsony (december 24-26.) idején hó, akkor megállapítható, hogy 1960-2000 átlagában az egy évtizedre jutó fehér karácsonyok száma 3, ami jóval magasabb, mint a 2000-2020 közötti 1 nap. Ez azt jelenti, hogy jelenleg 10 évből 1-szer fehér a karácsony az ország legalább kétharmadán.

Ha az 1990-es évek statisztikáját vizsgáljuk, akkor arra lehetünk figyelmesek, hogy ebben az évtizedben volt a legtöbb fehér karácsony az 1950-es évek óta. Emlékezetes az 1993-as karácsonyi hóvihar, nagyon sokunk emlékében megmaradt az az év.

Vajon az elmúlt 110 évből hányszor volt az országban hó karácsonykor? Nos, ilyen mindössze 38 alkalommal fordult elő.

Hazánkban és Közép-Európában korábban sem volt jellemző a mindig havas, hótakarós karácsony az elmúlt évtizedekben, de a Klímapolitikai Intézet szerint a fehér karácsonyok aránya még tovább csökken majd a klímaváltozási előrejelzések ismeretében. Teleink is egyre enyhébbé válnak a jövőben, havat legközelebb középhegységeink magasabban fekvő területein láthatunk szerencsés esetben, vagy a Kárpátok és az Alpok magasabb térszínein.

Milyen lehet az idei karácsony?

A Klímapolitikai Intézet szerint idén a karácsonyi ünnep és újév között az elmúlt évektől eltérően nagyobb az esélye hideg és havas időjárásnak. Bár most még a meteorológiai modellek nem „látnak el” olyan nagy távolságra – a légkörre jellemző változékonyság miatt –, de már a modelleken feltűnik a jelenleginél hidegebb időjárás lehetősége december 11. után. Ez azt jelenti, hogy többször, akár hosszabb ideig is hátoldali áramlási rendszerbe kerülnénk, mely esetben hideg levegő érkezne hozzánk, havazásokkal. Ugyanakkor a tömegvonzás alapú Dávid-naptár szerint december közepén felmelegedés várható, amit ugyan lehűlés követ ismételten, de a december végi hőmérséklet csak éjszaka megy majd 0 fok alá, napközben inkább 5-10 fokot jelez a naptár. Így a Dávid-naptár előrejelzése szerint azok, akik havas karácsonyra, szilveszterre vágynak, el kell menniük a hegyekbe. Még az is lehet, hogy nem itthon, hanem külföldön.

 


 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

magyarnemzet.hu

Hamarosan beszédet mond Orbán Viktor – Kövesse nálunk élőben!

ripost.hu

Okosabb vagy, mint egy általános iskolás? Ebből a tesztből kiderül!

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

origo.hu

Hugh Grant elárult pár titkot a közelgő Bridget Jones-filmről

travelo.hu

Sziszegő, nyávogó madarat észleltek a Körös-Maros Nemzeti Park területén

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Ebből mi lesz? Szoboszlai Dominik balhés edzőt kaphat Liverpoolban

ripost.hu

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Orbán Viktor Budapesten folytatta az országjárást, Szentkirályi Alexandrával is találkozott

INSIDER

Eddig kell még kibírnod, hogy utána élvezhesd a nyáriasan meleg időt

INSIDER

Nagyon benézték az osztrákok, jönnek a nem várt gyerekek

INSIDER

Orbán Viktor: Akinek van szakmája, annak lesz munkája is