Létrehozva: 2022.12.31.

Bizarr trend terjed: egymást verik a tinik, a szülők rettegnek

Úgy tűnik, lájkokért cserébe bármire képesek a fiatalok.

Aggódó szülők szerint a gyerekek mostanában rendszeresen megverik egymást, amelyet videóra vesznek és "like-okért" osztanak meg az olyan alkalmazásokon, mint a TikTok.

A felvételek azt mutatják, hogy a támadások az iskolától kezdve a bevásárlóközpontokon át a tömegközlekedési eszközökig mindenhol előfordulnak, és a Glasgow City Parents Group szerint tizenévesek követik el, akik így akarnak népszerűek lenni a közösségi médiában. 

Ha megnézzük, hogyan működik a közösségi média, az egész arról szól, hogy olyan tartalommal próbáljunk meg előállni, ami "like-okat" és nézettséget hoz. A fiatalok körében az a vágy alakult ki, hogy a népszerű tartalmak alkotóinak tekintsék őket. Nem számít, hogy ez veszélyes vagy erőszakos, ami fontos, az a hírnév. Számukra ez szórakozás és megosztandó tartalom. Valószínűleg nem gondolkodnak olyan mélyen ezen vagy az ebből fakadó következményeken.

 - mondta Leanne McGuire, a csoport elnöke.

tinik
 

A támadásokról készült felvételeket a közösségi média platformokon osztották meg, többek között a TikTok-on, a Whatsappon, a Facebookon és a Twitteren - számolt be a Mirror. Az egyik videón, amelyet a Wishaw-i Coltness Gimnázium tanulói között osztottak meg, egy lány látható, akit az iskola udvarára csalogatnak, mielőtt a bántalmazók megtámadják. Tárgyakat dobálnak rá, majd egy csapat másik lány a földre rántja, ütlegeli és rugdossa.

A Daily Record által közölt másik videón az látható, amint egy körülbelül 10 fős banda fegyverrel támad egy fiúra egy kelet-kilbride-i aluljáróban. A fiú több ütést kap a fejére és a testére, miközben egy másik fiú felemeli, és kiteszi a bántalmazásnak.

A múlt héten pedig a Fort William-i Lochaber High School egyik tanulójának a jelentések szerint agyi vizsgálatra volt szüksége, miután a verés következtében szédült és rosszul lett. A felkavaró felvételen látható, ahogy a 15 éves lányt a földre lökik, majd arcon rúgják, és több ütést mérnek a fejére.

Tényleg ki kell tűnnie az algoritmusokon, hogy nézettséget kapjon. Az a sokkoló tartalom kapja a legtöbb figyelmet, amit általában nem látnánk. Sajnos ez azoknak az embereknek a rovására megy, akiknek szól.

 - mondta McGuire.

Egy 12 éves autista iskolás lányt, Abbie Jarvist októberben eszméletlenre vertek, miután egy glasgow-i parkba csalták, egy másik állítólagos incidens során, amely miatt két napra kórházba került.

A támadást egy körülbelül 10 fiatalkorúból álló csoport filmre vette, és az undorító támadásról készült felvételeket megosztotta az interneten.

Abbie édesanyja, Angela elmondta, hogy bár a videoklip létfontosságú bizonyítékként szolgált lánya ügyében, a videó maradandó hatással volt az iskolás lányra.

Azt mondta: 

Nem tudtam rávenni magam, hogy megnézzem az Abbie támadásáról megosztott felvételt, még mindig nem tudom megtenni. A tény, hogy a videó örökre kikerült, szégyelli, mert azt gondolja, hogy az emberek nevetni fognak azon, hogy megverték. Egyszer megkérdezte tőlem, hogy a videó miatt mások is meg akarják-e majd támadni, mert nem védte meg magát. Meg kellett nyugtatnom őt, hogy az embereknek nem tetszik, amit látnak.

A négygyermekes anyuka "borzalmasnak" nevezte az online trendet, és az online platformok szigorúbb szabályozására szólított fel.

Manapság minden a közösségi médiáról szól a gyerekek és a tinédzserek számára. A like-ok, a követők és az online státusz növelése a lényeg. Borzalmas, hogy a gyerekek és a fiatalok szenvednek ennek a trendnek az eredményeképpen. Úgy tűnik, hogy ezeken a platformokon az erőszakot is el lehet adni. Szabályozni kell, hogy mit lehet közzétenni az interneten. A közösségi médiaplatformok egy vagyont keresnek - biztos vagyok benne, hogy megengedhetik maguknak, hogy ezt megkönnyítsék.

- tette hozzá.

Claire Dobson főfelügyelő, a skót rendőrség megelőzési és közösségi jóléti osztályának munkatársa elmondta: 

Az online világ egyre nagyobb részét képezi a frontvonalbeli rendőri tevékenységnek. Ha nyilvánvaló bűncselekményt mutató felvételeket osztanak meg az interneten és jelentenek nekünk, azt alaposan kivizsgáljuk. Az online rögzített felvételeket ki lehet értékelni, és adott esetben bizonyítékként felhasználhatók. Az online térben bármilyen módon elkövetett bűncselekmény nem jelenti azt, hogy a bűnözők névtelenek lennének vagy mentesülnének a büntetőeljárás alól. Folyamatosan frissítjük technológiánkat, taktikánkat és képzésünket, válaszul a bűnözőkre, akik ugyanezt teszik.

KÜLFÖLD

Itt a videó, amelyik bebizonyítja: A hülyeség igenis fáj

Ez a videógyűjtemény garantáltan feldobja a kedved!

KÜLFÖLD

Itt a videó, amelyik bebizonyítja: A hülyeség igenis fáj

Ez a videógyűjtemény garantáltan feldobja a kedved!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter védett vasúti kocsiban utazott a vasárnapi tüntetésre, így reagált a MÁV

origo.hu

Nőkre lőttek Kárpátalján a kényszersorozás miatt - videó

life.hu

Katalin hercegné csak egy feltétellel hajlandó találkozni Harryvel

hirtv.hu

Jogsértést követtek el Magyar Péterék

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

mandiner.hu

Vérfagyasztó: Medvegyev megnevezte a három nyugati fővárost, amelyet Oroszország bombázni fog

origo.hu

Újabb megrázó hír érkezett Károly királyról

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Schobert Lara besokallt – reagált az őt ért támadásokra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Rendelhetsz gyalog a McDrive-nál? Komoly vita alakult ki, itt az étterem válasza

INSIDER

„Azonnal álljon meg!” – kiabálták a buszsorőrnek Szegeden, szörnyű, ami az egyik utassal történt

INSIDER

Tudsz-e annyit, hogy leérettségizz ebből a tantárgyból? Kvíz

INSIDER

Sem a drónnal, sem kutyákkal nem akadnak az eltűnt, demens Zoltán nyomára