Létrehozva: 2022.12.21.
Módosítva: 2022.12.21.

Baán László: A kontinens legkomplexebb kulturális negyede lesz a Városliget, hiába is akadályozná ezt a főváros

Ha Budapest vezetése szakmailag és nem csak a politikai nyerészkedés szintjén foglalkozott volna a Biodóm kérdésével, már elkészült volna, az új Nemzeti Galériával együtt. Baán László miniszteri biztost a kulturális negyeddé váló Liget projektről kérdezte a Ripost.

Szerző Ripost

A miniszteri biztos szerint a Liget projekt fejlesztéseivel Európa legkomplexebb kulturális negyedévé válik a Városliget, amelynek végső koronáját az új Nemzeti Galéria jelenti majd. Ez ma egész Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése.

Baán László olyan kulturális negyeddé formálhatja a Ligetet, amely évtizedekig a nemzetközi érdeklődés fókuszába helyezi azt (Fotó: Markovics Gábor)

A világot lenyűgözte a Magyar Zene Háza, legutóbb az Architecture MasterPrize nemzetközi versenyen nyert el az építészeti fődíjat. Az amerikai alapítású elismerésért 65 országból pályáztak több mint 2000 pályaművel. Milyen kritériumok alapján nyert a Magyar Zene Háza?

Rendkívül sok szempontot vett figyelembe a zsűri, így az esztétikai szempontok mellett például a környezettel való összhang és a fenntarthatóság is sarkalatos kritériumok voltak, de mint utólag mesélték, nem volt kérdés, hogy minden tekintetben ez az épület érdemli meg a fődíjat. A zsűrielnök, egy XIX. századi német gondolkodót idézve, mely szerint az építészet tulajdonképpen megfagyott zene, azt mondta, talán nincs épület, ami jobban és szebben igazolná ezt a hasonlatot, mint a Magyar Zene Háza. A díjat a bilbaói Guggenheim Múzeumban adták át, amely éppen most volt 25 éves. Mielőtt felépült ez a múzeum, Bilbao egy lepusztult iparváros volt, mára viszont, a különleges múzeumépület vonzerejének köszönhetően a nemzetközi kulturális turizmus egyik kedvelt célpontja lett, ami döntően hozzájárult az egész város revitalizációjához. Ezt a jelenséget, hogy akár egyetlen kiemelkedő kortárs múzeumépület újrapozicionálhatja egy város helyét a nemzetközi kulturális térképen, úgy emlegetik azóta: Bilbao-effektus. A Liget Budapest projekt és ezen belül a Magyar Zene Háza és küldetése is hasonló Budapesten.

 

Az Architecture MasterPrize nemzetközi versenyen építészeti fődíj (Fotó: Markovics Gábor)

Ezt hogyan kell érteni?

"A Liget projekt ma egész Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztése. A már több mint száz éve itt álló nagyszerű intézmények felújításával, zseniális kortárs épületekkel, bővülő és megújuló zöldfelületekkel a kontinens legkomplexebb kulturális negyede lesz a miénk, ami hosszú évtizedekig jelentős többletvonzerőt jelent majd Budapestnek. A megújuló Városliget már eddig elkészült létesítményei is rendkívül népszerűek: több mint nyolcszázezren csodálták meg eddig a Magyar Zene Házát, akárcsak a felújított Szépművészeti Múzeumot, a Nagy játszótéren is már több mint egymillióan jártak, és a különleges formájú Néprajzi Múzeum, a közösségi sportpályák és a kutyás élményparkok is kiemelkedően kedvelt hellyé váltak. De még a ligeti Múzeum Mélygarázs is egyedi, mert nincs a világon még egy olyan mélygarázs, ahol a falakat, egy múzeumi kiállítást megidéző módon, kiemelkedő remekművek kézzel festett másolatai díszítenék. Amikor az egész fejlesztést befejezzük, a világ egyik legkomplexebb és legvonzóbb kulturális és egyben kikapcsolódást nyújtó városnegyede lesz a Városliget."

Már készen lehetne az új Nemzeti Galéria is (Fotó: Liget Projekt)

Akkor beszéljünk arról, ami még nincsen készen! A háború és a szankciók okozta válság miatt a kormány leállította a még meg nem kezdett beruházásokat. Így mikorra lesz új Nemzeti Galériánk?

"A háború okozta súlyos gazdasági helyzet miatt valamennyi jelentős, eddig meg nem kezdett állami beruházást érint, így az Ligetbe, a volt Petőfi Csarnok helyére tervezett Új Nemzeti Galéria megépítését is, későbbre kellett halasztani. Azt reméljük, hogy 2024-25-re az ország újra visszatérhet az elmúlt bő tíz év gazdasági fellendülésének a pályájára, s ha így lesz, akkor nekiláthatunk és 2027-28-ra befejezhetjük ennek a csodálatos épületnek a megvalósítását, amelynek terveit a világ egyik leghíresebb és legjobb építészirodája, a japán SANAA készítette el. Világszínvonalú tervekről van szó, amelyek megvalósítása a zárókövet, s egyben a világhír kulcsfeltételét jelenti az egész városligeti fejlesztés számára."

Ha Karácsony Gergelyék szakmai szempontokat tartottak volna szem előtt, már a Biodóm is készen volna (Fotó: Nemzeti Sport)

A Biodóm ügye pillanatnyilag megoldhatatlannak tűnik. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egyenesen azt közölte, hogy január elsejétől sem őrizni, sem fűteni nem fogják a Biodómot, ami viszont egy fővárosi létesítmény, a Fővárosi Állat- és Növénykert területén van, nem állami beruházás. Mi lesz így a sorsa?

"Ezt a problémát a főváros okozta, amelynek tárgyalásos megoldására, a Liget projekttel összefüggésben, 2019 óta számtalan lehetőség lett volna, de erre a főváros nem volt nyitott. Már elkészülhetett volna az Új Nemzeti Galéria és a Biodóm is, ha a fővárost nem csak a politikai kommunikációs meccselés és nyerészkedés érdekelte volna a városligeti fejlesztések kapcsán."

Ezt álmodta meg Persányi Miklós az Állatkert egykori vezetője. Ettől estek el a budapestiek (Fotó: zoobudapest.com)

A főváros azt mondja, ez nem az ő beruházásuk…

"Ez a beruházás mindig is a fővárosé volt, amit közgyűlési tagként és zuglói polgármesterként annak idején Karácsony Gergely is megszavazott. Ehhez a fővárosi projekthez a kormány támogatást nyújtott, nem is keveset, eddig már több mint harminc milliárd forintot. Ez épület vagy elkészül és a tervezett Biodóm lesz, vagy le kell bontani: nem lehetséges más funkciójú épületté átalakítani."

 

Baán szerint, Karácsonyék folyamatosan politikai lufikat eregetnek, de az ellen kampánynak a fele sem igaz (Fotó: Markovics Gábor)

Ha a főváros szakmai szempontok alapján viszonyult volna a kérdéshez, akkor már kész lehetne a Biodóm?

"A helyzet az, hogy 2019-ig a budapestiek és az ország számára egyaránt termékeny együttműködés volt a főváros és a kormány között, amit az új fővárosi vezetés nem kívánt folytatni. Ez nagyon sok dolognak ártott, hiszen már az Új Nemzeti Galéria is készen lehetne, ha a főváros nem akasztja meg rövidlátó politikai kommunikációs előnyök kedvéért a Liget megújítását, amelynek eddig elkészült részei mindenki számára bizonyítják, hogy a fejlesztés ellen folytatott hangzatos ellen kampány csupán egy hazugságokkal nagyra fújt politikai lufi volt, amely mikor végül is találkozott a megvalósult fejlesztésekkel és az emberek azokat fogadó elismerésével, csúfosan kipukkadt."

A Magyar Zene Háza számtalan díjat bezsebelt már (Fotó: Markovics Gábor)

A Liget projekt az ön „gyermeke”, évek óta következetesen dolgozik a megvalósításán. Mi áll a legközelebb a szívéhez belőle?

Magának a folyamatnak az egésze, amelyben kiváló szakemberek ezrei, politikai hovatartozástól függetlenül, nagyszerű együttműködésben, akár súlyos hazugságokkal terhelt ellenszélben is, egy csodálatos dolgot valósítanak meg a nemzet javára.


 

Januárban nyílik az első időszaki kiállítás 

A magyar pop- és rockzene történetét mutatja be, eddig soha nem látott mélységben és átfogó módon, 1957-től a rendszerváltozásig az az időszaki kiállítás, amely egy hónap múlva nyitja meg kapuit a Magyar Zene Házában, A szervezők egy izgalmas tartalmú, rendkívül gazdag zenei és vizuális élményt nyújtó, különleges bemutatót ígérnek a nagyközönségnek.

 

A Magyar Zene Háza most debütál a magyar könnyűzenei időszaki kiállítással (Fotó: Markovics Gábor)

 

Nemzetközi díjakból sosem elég

A Magyar Zene Háza lenyűgözte az egész világot, Európa egyik legtöbbet díjazott épülete lett. Néhány az eddigi főbb elismerések közül:

  • „Ingatlanszakmai Oscar-díj” – Ez év tavaszán Cannes-ban, a MIPIM-en, a világ legrangosabb ingatlanszakmai rendezvényén nyerte el a zsűri fődíját.

  • Architecture MasterPrize, építészeti fődíj

  • A German Design Council által odaítélt Iconic Award

  • Elhozta a „világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztése” díjat, az amerikai Music Cities Awardson.

  • „A világ legjobb nemzetközi középülete” díját is elnyerte az International Property Awards-on.

  • A Time Out magazin a világ 2. legizgalmasabb helyszíneként tüntette fel a Magyar Zene Házát a 2022-ben mindenképpen megnézendő új kulturális helyszínek listáján.

Egy építészeti csoda, tele izgalmas programokkal (Fotó: Markovics Gábor)

 

 

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiket az áprilisi rózsaszín hold alapjaiban változtat meg

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

ripost.hu

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

vg.hu

Dől a pénz a leggazdagabb magyarhoz, rengetegen akarnak vele üzletelni

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

travelo.hu

Tengerimádók figyelmébe: Íme, Európa 25 legjobb tengerparti strandja

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

INSIDER

„Harcolni fogok azért, hogy élhessen!” - sokan támogatják Dominikot, akin csak az 1,3 milliárdos terápia segíthet

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek