A Nemzeti Összetartozás Napja: Ez ad erőt a magyarságnak!

POLITIK
5 hónapja

Baán László: A kontinens legkomplexebb kulturális negyede lesz a Városliget, hiába is akadályozná ezt a főváros

Ha Budapest vezetése szakmailag és nem csak a politikai nyerészkedés szintjén foglalkozott volna a Biodóm kérdésével, már elkészült volna, az új Nemzeti Galériával együtt. Baán László miniszteri biztost a kulturális negyeddé váló Liget projektről kérdezte a Ripost.

Szerző Ripost

A miniszteri biztos szerint a Liget projekt fejlesztéseivel Európa legkomplexebb kulturális negyedévé válik a Városliget, amelynek végső koronáját az új Nemzeti Galéria jelenti majd. Ez ma egész Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése.

Baán László olyan kulturális negyeddé formálhatja a Ligetet, amely évtizedekig a nemzetközi érdeklődés fókuszába helyezi azt (Fotó: Markovics Gábor)

A világot lenyűgözte a Magyar Zene Háza, legutóbb az Architecture MasterPrize nemzetközi versenyen nyert el az építészeti fődíjat. Az amerikai alapítású elismerésért 65 országból pályáztak több mint 2000 pályaművel. Milyen kritériumok alapján nyert a Magyar Zene Háza?

Rendkívül sok szempontot vett figyelembe a zsűri, így az esztétikai szempontok mellett például a környezettel való összhang és a fenntarthatóság is sarkalatos kritériumok voltak, de mint utólag mesélték, nem volt kérdés, hogy minden tekintetben ez az épület érdemli meg a fődíjat. A zsűrielnök, egy XIX. századi német gondolkodót idézve, mely szerint az építészet tulajdonképpen megfagyott zene, azt mondta, talán nincs épület, ami jobban és szebben igazolná ezt a hasonlatot, mint a Magyar Zene Háza. A díjat a bilbaói Guggenheim Múzeumban adták át, amely éppen most volt 25 éves. Mielőtt felépült ez a múzeum, Bilbao egy lepusztult iparváros volt, mára viszont, a különleges múzeumépület vonzerejének köszönhetően a nemzetközi kulturális turizmus egyik kedvelt célpontja lett, ami döntően hozzájárult az egész város revitalizációjához. Ezt a jelenséget, hogy akár egyetlen kiemelkedő kortárs múzeumépület újrapozicionálhatja egy város helyét a nemzetközi kulturális térképen, úgy emlegetik azóta: Bilbao-effektus. A Liget Budapest projekt és ezen belül a Magyar Zene Háza és küldetése is hasonló Budapesten.

 

Az Architecture MasterPrize nemzetközi versenyen építészeti fődíj (Fotó: Markovics Gábor)

Ezt hogyan kell érteni?

"A Liget projekt ma egész Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztése. A már több mint száz éve itt álló nagyszerű intézmények felújításával, zseniális kortárs épületekkel, bővülő és megújuló zöldfelületekkel a kontinens legkomplexebb kulturális negyede lesz a miénk, ami hosszú évtizedekig jelentős többletvonzerőt jelent majd Budapestnek. A megújuló Városliget már eddig elkészült létesítményei is rendkívül népszerűek: több mint nyolcszázezren csodálták meg eddig a Magyar Zene Házát, akárcsak a felújított Szépművészeti Múzeumot, a Nagy játszótéren is már több mint egymillióan jártak, és a különleges formájú Néprajzi Múzeum, a közösségi sportpályák és a kutyás élményparkok is kiemelkedően kedvelt hellyé váltak. De még a ligeti Múzeum Mélygarázs is egyedi, mert nincs a világon még egy olyan mélygarázs, ahol a falakat, egy múzeumi kiállítást megidéző módon, kiemelkedő remekművek kézzel festett másolatai díszítenék. Amikor az egész fejlesztést befejezzük, a világ egyik legkomplexebb és legvonzóbb kulturális és egyben kikapcsolódást nyújtó városnegyede lesz a Városliget."

Már készen lehetne az új Nemzeti Galéria is (Fotó: Liget Projekt)

Akkor beszéljünk arról, ami még nincsen készen! A háború és a szankciók okozta válság miatt a kormány leállította a még meg nem kezdett beruházásokat. Így mikorra lesz új Nemzeti Galériánk?

"A háború okozta súlyos gazdasági helyzet miatt valamennyi jelentős, eddig meg nem kezdett állami beruházást érint, így az Ligetbe, a volt Petőfi Csarnok helyére tervezett Új Nemzeti Galéria megépítését is, későbbre kellett halasztani. Azt reméljük, hogy 2024-25-re az ország újra visszatérhet az elmúlt bő tíz év gazdasági fellendülésének a pályájára, s ha így lesz, akkor nekiláthatunk és 2027-28-ra befejezhetjük ennek a csodálatos épületnek a megvalósítását, amelynek terveit a világ egyik leghíresebb és legjobb építészirodája, a japán SANAA készítette el. Világszínvonalú tervekről van szó, amelyek megvalósítása a zárókövet, s egyben a világhír kulcsfeltételét jelenti az egész városligeti fejlesztés számára."

Ha Karácsony Gergelyék szakmai szempontokat tartottak volna szem előtt, már a Biodóm is készen volna (Fotó: Nemzeti Sport)

A Biodóm ügye pillanatnyilag megoldhatatlannak tűnik. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egyenesen azt közölte, hogy január elsejétől sem őrizni, sem fűteni nem fogják a Biodómot, ami viszont egy fővárosi létesítmény, a Fővárosi Állat- és Növénykert területén van, nem állami beruházás. Mi lesz így a sorsa?

"Ezt a problémát a főváros okozta, amelynek tárgyalásos megoldására, a Liget projekttel összefüggésben, 2019 óta számtalan lehetőség lett volna, de erre a főváros nem volt nyitott. Már elkészülhetett volna az Új Nemzeti Galéria és a Biodóm is, ha a fővárost nem csak a politikai kommunikációs meccselés és nyerészkedés érdekelte volna a városligeti fejlesztések kapcsán."

Ezt álmodta meg Persányi Miklós az Állatkert egykori vezetője. Ettől estek el a budapestiek (Fotó: zoobudapest.com)

A főváros azt mondja, ez nem az ő beruházásuk…

"Ez a beruházás mindig is a fővárosé volt, amit közgyűlési tagként és zuglói polgármesterként annak idején Karácsony Gergely is megszavazott. Ehhez a fővárosi projekthez a kormány támogatást nyújtott, nem is keveset, eddig már több mint harminc milliárd forintot. Ez épület vagy elkészül és a tervezett Biodóm lesz, vagy le kell bontani: nem lehetséges más funkciójú épületté átalakítani."

 

Baán szerint, Karácsonyék folyamatosan politikai lufikat eregetnek, de az ellen kampánynak a fele sem igaz (Fotó: Markovics Gábor)

Ha a főváros szakmai szempontok alapján viszonyult volna a kérdéshez, akkor már kész lehetne a Biodóm?

"A helyzet az, hogy 2019-ig a budapestiek és az ország számára egyaránt termékeny együttműködés volt a főváros és a kormány között, amit az új fővárosi vezetés nem kívánt folytatni. Ez nagyon sok dolognak ártott, hiszen már az Új Nemzeti Galéria is készen lehetne, ha a főváros nem akasztja meg rövidlátó politikai kommunikációs előnyök kedvéért a Liget megújítását, amelynek eddig elkészült részei mindenki számára bizonyítják, hogy a fejlesztés ellen folytatott hangzatos ellen kampány csupán egy hazugságokkal nagyra fújt politikai lufi volt, amely mikor végül is találkozott a megvalósult fejlesztésekkel és az emberek azokat fogadó elismerésével, csúfosan kipukkadt."

A Magyar Zene Háza számtalan díjat bezsebelt már (Fotó: Markovics Gábor)

A Liget projekt az ön „gyermeke”, évek óta következetesen dolgozik a megvalósításán. Mi áll a legközelebb a szívéhez belőle?

Magának a folyamatnak az egésze, amelyben kiváló szakemberek ezrei, politikai hovatartozástól függetlenül, nagyszerű együttműködésben, akár súlyos hazugságokkal terhelt ellenszélben is, egy csodálatos dolgot valósítanak meg a nemzet javára.


 

Januárban nyílik az első időszaki kiállítás 

A magyar pop- és rockzene történetét mutatja be, eddig soha nem látott mélységben és átfogó módon, 1957-től a rendszerváltozásig az az időszaki kiállítás, amely egy hónap múlva nyitja meg kapuit a Magyar Zene Házában, A szervezők egy izgalmas tartalmú, rendkívül gazdag zenei és vizuális élményt nyújtó, különleges bemutatót ígérnek a nagyközönségnek.

 

A Magyar Zene Háza most debütál a magyar könnyűzenei időszaki kiállítással (Fotó: Markovics Gábor)

 

Nemzetközi díjakból sosem elég

A Magyar Zene Háza lenyűgözte az egész világot, Európa egyik legtöbbet díjazott épülete lett. Néhány az eddigi főbb elismerések közül:

  • „Ingatlanszakmai Oscar-díj” – Ez év tavaszán Cannes-ban, a MIPIM-en, a világ legrangosabb ingatlanszakmai rendezvényén nyerte el a zsűri fődíját.

  • Architecture MasterPrize, építészeti fődíj

  • A German Design Council által odaítélt Iconic Award

  • Elhozta a „világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztése” díjat, az amerikai Music Cities Awardson.

  • „A világ legjobb nemzetközi középülete” díját is elnyerte az International Property Awards-on.

  • A Time Out magazin a világ 2. legizgalmasabb helyszíneként tüntette fel a Magyar Zene Házát a 2022-ben mindenképpen megnézendő új kulturális helyszínek listáján.

Egy építészeti csoda, tele izgalmas programokkal (Fotó: Markovics Gábor)

 

 

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kirúgták a Real Madrid történetének legrosszabb igazolását

origo.hu

Kibékülhetett L.L. Junior és Dárdai Blanka - fotó

metropol.hu

"Sajnos tudtam, hogy nagy baj van" – egy hegymászó árulta el, miért nem fordult vissza Suhajda Szilárd

magyarnemzet.hu

Zidane, Ronaldo és Bale után Hazard szégyent hozott a Real Madridra

ripost.hu

Lélegzetelállító együttállást láthatunk éjjel az égen

magyarnemzet.hu

Szoboszlai berontott, és sörrel öntötte nyakon az edzőjét + videó

origo.hu

Ez okozta a százak életét követelő indiai vonatkatasztrófát - Felkavaró képek!

travelo.hu

Elképesztő lelet: Egy megalodon fogát hordozó nyakláncra bukkantak a Titanicon

ripost.hu

Tízmilliószoros nap van, ennek a három csillagjegynek óriási szerencsét hoz

ripost.hu

Emlékszel még a Dallas Samanthájára? Így néz ki most Linda Gray

ripost.hu

Letaglózó hír jött, meghalt a magyar sportpályák és a művészvilág legendája

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Már nem mernek kimenni a Szekszárdon meggyilkolt kis Leonetta sírjához a szülei

INSIDER

Kullancsinvázió! 30 százalékkal több a csípés miatt kezelt betegek száma - mondja a gyermekorvos

INSIDER

Árkörkép a kötelező akciózásról a boltokban: van, ahol 10 helyett 30%-os a leárazás – videó

INSIDER

Összeomlott a család, ellentmondásosak a hírek a Lakitelekről eltűnt Zsoltról

INSIDER

Potápi Árpád János: Trianonból erőt nyerhetünk

INSIDER

„Itt megélem, hogy szabadnak teremtett a Jóisten" – Dörnyei Béla három éve a Bokodi-tó egyik horgász stégjén él

INSIDER

"A külhoni magyarokért kiállni csak egy erős ország tud"

INSIDER

Jó hírt kaptak a tanárok