Létrehozva: 2022.11.27.
Módosítva: 2022.11.27.

Hétköznapi hősök – Így mentheted meg 3 ember életét – Videó

Többen nem mindennapi felhívással fordultak a magyar emberekhez.

Szente Vajk, a Dancing with the Stars Jászai Mari-díjas zsűritagja nem mindennapi felhívással fordult az emberekhez november 27-én, a magyar véradók napján: „Ments meg három életet!” Ő maga is ezt tette.

Szente Vajk, a Dancing with the Stars Jászai Mari-díjas zsűritagja
Fotó: Nyitrai Zsolt Facebook-oldala

Naponta 1600–1800 véradóra van szükség a biztonságos vérellátáshoz. Szente Vajk éppen vért adott, amikor megkerestük, hogy megkérdezzük: miért érezte kötelességének, hogy szerepeljen a véradási kampányban?

Megdöbbentett, amikor hallottam, milyen sok vérre van szükség a gyógyításhoz. Rájöttem, hogy hiába adtam már többször vért, nem elégszer

 – mondta lapunknak a színész-rendező.

„Ezentúl rendszeresen elmegyek vért adni. Sajnos még mindig élnek tévhitek, hogy nincs elég vére az embernek ehhez, de ez nem így van, egy egészséges felnőttnek meg sem kottyan az a mennyiség, amennyit ilyenkor levesznek. Arról nem beszélve, hogy véradás után elönti az embert egy jó érzés, hogy segített, életet is menthet a tettével. Érdekes egyébként, hogy amikor forgattuk a kampányt és vért adtam, után hívtam a testvéremet, de nem vette fel. Mint kiderült, éppen vért adott.”

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója levélben köszönte meg a véradók áldozatkészségét.

A véradás kiemelt jelentőségű társadalmi ügy. Minden véradó hős, hiszen a vérével életeket ment.

– nyilatkozta lapunknak.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója levélben köszönte meg a véradók áldozatkészségét
Fotó: Ripost

Egy ember vére három életet ment meg

A vér az emberi szervezet egyik legfontosabb alkotóeleme, nélkülözhetetlen az élethez. Naponta 1600-1800 véradóra van szükség a biztonságos vérellátáshoz, mert évente 400 ezer embernek van szüksége vérre, vérkészítményre. Ezért az Országos Vérellátó Szolgálat és a magyar kormány mindenkit arra buzdít: ha megfelel a feltételeknek és megteheti, adjon vért.

Eddig 2022-ben 846.000 beteg gyógyulását segítette az a 282.000 véradó, aki példaképként szolgálhat mindannyiunk számára. Egy felnőtt embernek átlagosan 5 liter vére van, ebből körülbelül fél liter tartalék, amely szükség esetén mobilizálható. A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben.

A vér nem pótolható mással

A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható. A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390.000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz – munkanapokra lebontva – napi 1600-1800 véradóra van szükség.

Vérátömlesztésre első sorban a nagy vérveszteséggel járó balesetek sérültjeinek ellátásakor, műtétek során van szükség, ill. számos súlyos betegség, mint a vérképzőszervi vagy rosszindulatú betegségek is jó eséllyel gyógyíthatók, azonban a kezelés során a betegnek folyamatosan vérkészítményeket kell kapnia.

A véradás során levett vérből előállított legrövidebb lejáratú vérkészítmény, vagyis trombocita készítmény csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos a véradások folyamatossága.

Ezért adj vért!

Közérdek: Az életmentő és gyógyító kezelésekhez folyamatosan szükség van vérkészítményekre. Ehhez a készleteknek mindig biztonságos szinten kell állniuk. A közérdekű ügyhöz minden – 18-65 év közötti, 50 kg feletti, magát egészségesnek érző – honfitársunk hozzájárulhat, ha jelentkezik véradásra, illetve, ha teheti, rendszeresen vért ad.

Jótett: önkéntes, anonim adományozás és segítségnyújtás, hiszen saját vérünkből csekély mennyiséget felajánlunk költségmentesen egy ismeretlen embertársunknak, akinek az életben maradáshoz vagy gyógyuláshoz szüksége van rá. A véradás ezért magas erkölcsi szintű segítségnyújtás.

Neked is szükséged lehet rá: bármikor, bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor vérkészítményre van szüksége a gyógyulásához, akár sürgősen is. Az az „ismeretlen”, akinek a véradományt szánjuk, egyszeriben nem is olyan idegen, és nincs is olyan távol tőlünk.

Biztonság: egészséges embernek nem árt a véradás – van, aki jobban is érzi magát utána. Alkalmanként 4,5 deciliter vért vesznek le, és ez nélkülözhető mennyiség, hamar újra termelődik. A donor biztonságát védve, minden véradást egészségi ellenőrzés és orvosi vizsgálat előz meg. Ennek része az a gyors vérvizsgálat is, melyben ellenőrzik többek közt a vér hemoglobin-koncentrációját. Valójában a donor egészségének teljes biztonságát védi az is, hogy 56 naponta adhatunk vért.

Szűrővizsgálat: a véradás után a mintacsövekbe levett vért minden alkalommal kivizsgálják, függetlenül attól, hogy a donor hányszor adott vért. Kötelező teszteket végeznek komoly, más körülmények között költséges fertőzésekre (a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitisz-C, luesz, szifilisz). Így a véradó egyben rendszeresen egészségügyi ellenőrzéseken vesz részt.

Társadalmi megbecsülésa Magyar Vöröskereszt a véradók világnapja és a magyar véradók napja alkalmából hivatalosan is felhívja a figyelmet az anonim módon, ingyen, érdekmentesen, önkéntesen vért adók magas erkölcsi szintű és nagy társadalmi felelősségérzetet feltételező tettére. A sokszoros, jubiláló véradóknak, az önkéntes véradószervezőknek elismeréseket, okleveleket, érmeket ad át és állami kitüntetésre terjeszti fel azokat a donorokat és önkéntes véradásszervezőket, akik évtizedeken át magas fokon hozzájárultak ehhez a közérdekű ügyhöz.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: szakított a TV2 két sztárja

origo.hu

Nagy a baj: Izrael megtámadja Iránt

vg.hu

Mobilfox: kiderült, kinek köszönhető a Deák téri pénzhullás

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

origo.hu

Drámai a helyzet: napokon belül kirobbanhat a világháború

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 16.: a Halaknak szép napja lesz, a Mérleg választ kap egy kérdésre

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Házasság első látásra: ez történt a házzal, amiben Csabit fogva tartotta volt kedvese

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

A kormány milliókat ad otthonfelújításra - hamarosan indul a pályázat

INSIDER

Holtan esett össze egy középiskolás Somogy vármegyében, édesanyja talált rá

INSIDER

Még több riasztást kapott az ország, erre az időjárásra senki nem számított!

INSIDER

Dől a füst: felcsaptak a lángok Budapesten, kigyulladt egy tízemeletes

INSIDER

A fagyok is visszatérhetnek: drasztikus lehűléssel ér véget az áprilisi nyár