Létrehozva: 2022.11.13.
Módosítva: 2022.11.14.

Érkeznek az első magasabb összegű rezsiszámlák – videó

Megkérdeztük, okoztak-e kellemetlen meglepetéseket az embereknek.

Bár már az augusztusi fogyasztásunkról is a rezsicsökkentés megváltozott rendje szerint kaptuk a számlákat, azok még keveseknél okozhattak kellemetlen meglepetést, hiszen a nyári hónapokban aligha léptük túl az átlagfogyasztást. Mivel azóta ránk köszöntött a hűvösebb idő és október közepétől elindult a fűtési szezon is, valószínűleg a most kézbesített novemberi számlákon szembesülhetünk először azzal, hogy a kedvezményes tarifára megállapított felső határérték alatt tudtunk-e maradni. 

Fotó: Shutterstock

Mint ismeretes, augusztus 1-jétől csak az országos átlagfogyasztásig jár a támogatott ár, ami az áramnál havi 210 kilowattórát (kWh), a gáznál pedig 144 köbmétert () jelent. Persze sok kivétellel és pontosítással, főleg ami a gáz fűtőértékét illeti, ezekről már több kisokost összeállítottunk. A legfontosabb, hogy a nagycsaládosok minimum évi 600 köbméterrel több gázra jogosultak a kedvezményes áron, hiszen ahol három vagy több gyerek él a szülőkkel, ott alighanem nagyobb lakást kell felfűteni és több szájra főzni, amivel mindenképp több energiát használnak fel. 

Ha a fogyasztásod a megadott határok alatt marad, fellélegezhetsz, ugyanannyit fogsz fizetni, mint korábban. Viszont ha meghaladod a nagy átlagot, akkor az a feletti mennyiségre már magasabb egységárat számítanak fel, ez az úgynevezett lakossági piaci ár, ami azonban még így is jóval alatta marad a versenypiaci árnak, amit a vállalati fogyasztók kénytelenek fizetni. A mikrovállalkozások is engedményt kaptak, ők ugyanúgy bennmaradhanak a rezsivédett körben, a nagyobb intézmények viszont nem jogosultak az egyetemes szolgáltatásra. Mikrovállalkozásnak minősül az a cég, amelynek foglalkoztatotti létszáma 10 főnél kevesebb és éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 2 millió eurót (mintegy 800 millió forintot). Figyelem: a gázt vagy az áramot jogosulatlanul vételezőnek büntetőtarifát kell fizetnie!

Fotó: Wolf Géza

Hogy megkaptad-e kedvezményt, azt könnyen ellenőrizheted a szolgáltató által kiállított számlarészletezőn. A számlán megváltozott az első oldalon kiemelt információkat tartalmazó rezsibox tartalma is: kiszámolják, hogy a rezsicsökkentés nélkül, világpiaci áron számolva mennyit fizetnél, illetve hogy mennyit takarítottál meg ahhoz képest. Ide kattintva pedig egy rezsikalkulátor segítségével is kiszámolhatod, hogy meddig nyújtózkodhatsz anyagi következmények nélkül.

Mivel a szolgáltatók is kalkulálnak azzal, hogy a téli időszakban az átlagosnál nagyobb fogyasztás jellemző, a szokásos felhasználáson alapuló jelleggörbe szerint határozzák meg az egyes hónapokra jutó mennyiségeket. De nem kell félni, az időarányos számítás miatt az elszámolási időszakban esetlegesen ki nem használt kedvezményes mennyiség nem vész el, azt a szolgáltató a következő elszámolás során veszi figyelembe. 

A Metropol megkérdezte, hogy a már kikézbesített számlákon nőttek-e, és ha igen, mennyivel az emberek rezsikiadásai. Nézd meg videónkat a válaszokról!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

vg.hu

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

magyarnemzet.hu

Nagyon lehúzta Szoboszlai teljesítményét a liverpooli lap

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

mindmegette.hu

Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Fontos: Itt vannak a kormány legújabb bejelentései - Videó

INSIDER

Ennél a három banknál lesz elérhető az új otthonfelújítási támogatás: mutatjuk, hogy mikortól!

INSIDER

Orbán Viktor fontos beszédet tartott: „Hazánkban lehet szabadon beszélni” - Videó

INSIDER

Rendkívüli esemény kezdődik ma Budapesten, Orbán Viktor is felszólal