3 napja

Újabb részletek derültek ki a nagycsaládos gázártámogatásról

Ha követed útmutatónkat, nem kell félned attól, hogy kimaradsz a rezsicsökkentésből.

Legutóbb megjelent, nagycsaládosoknak készült kisokosunkat most további információkkal egészítjük ki. Sokan aggódnak ugyanis amiatt, hogy nem fogják tudni fizetni a megemelt rezsidíjat, mivel egyetemen vagy főiskolán továbbtanuló gyermekeik után már nem kapnak családi pótlékot. Ugyanakkor a nagyobb gyerekek is még mindig velük laknak, hisz nincs önálló keresetük, amiből függetlenedni tudnának. Számukra jó hír, hogy akkor is jogosultak a nagycsaládos gázárkedvezményre, mutatjuk is, hogy miként kaphatják meg. 

Fotó: Shutterstock

Ebben az esetben a szülőnek kérnie kell a gyermek figyelembevételét. Ennek menete:

A kitöltésnél a beszámítás jogcíme alatt azt kell megjelölni, hogy a gyermek felsőoktatási intézményben első felsőfokú szakképzésben, első alapképzésben, első mesterképzésben vagy első egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgató és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik (II/12. b. pont). Miután megszületik az erről szóló határozat, akkor lehet kérni a nagycsaládos támogatásra való jogosultság megállapítását, ami egy újabb határozat lesz. Érdemes tehát minél hamarabb elkezdeni az ügyintézést, mivel csak két hónapra visszamenőleg lehet megkapni a kedvezményt.

Aki már benne van a támogatotti körben, annak nem kell újra megigényelnie a kedvezményt. Viszont arra nem árt odafigyelni, hogy ha valamiféle változás történik, azt le kell jelenteni. Különösen fontos ez abban az esetben, ha kistestvér születik, hiszen akkor megemelkedik a kedvezmény mértéke: az alapjáratban 3 gyermek után járó plusz 600 köbméternyi rezsicsökkentett fogyasztás minden újabb jövevénnyel 300 köbméterrel egészül ki. Vagyis például ha öt gyermeket neveltek, akkor a mindenkinek járó 1729 köbméteres kvótához még 600 + 2×300 köbméter jön hozzá, összesen tehát csaknem 3000 köbméterig vagytok jogosultak arra, hogy az 1020 forintos piaci árnak csak a tizedét, 102 forintot fizessetek az elhasznált gáz köbméteréért.

Fotó: Wolf Géza

Hogy megkaptad-e kedvezményt, azt könnyen ellenőrizheted a szolgáltató által kiállított számlarészletezőn. Az egyetlen nehézséget talán csak az jelenti, hogy azon a mennyiségeket megajoule-ban (MJ) találod feltüntetve, miközben a gázfogyasztásod a mérőórán köbméterben (m³) látod. Ez egyébként összhangban van a földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó értékesítési árak megállapításáról és alkalmazásáról szóló 69/2016.(XII.29.) NFM rendelettel, amely szerint az I. árkategóriás díjszabással maximálisan vételezhető földgázmennyiség három gyermekre tekintettel évi 61 560 MJ (az alap 41 040 + 20 520), valamint a negyedik gyermektől számítva gyermekenként további 10 250 MJ

Ha nem ijedsz meg a számoktól, máris mutatjuk, hogyan jönnek ki a számlaértékek. A gázszámlában fizetendő összeg ugyanis nem csupán az elfogyasztott gáz térfogatától függ (azaz, hogy mennyi köbméter fogyasztást mért a gázórád), hanem annak fűtőértékétől is, vagyis attól, hogy a gázból mennyi energiát lehet kinyerni. Így a szolgáltató a végösszeget a következő képlettel számítja ki: gázdíj [Ft] = térfogat [] × fűtőérték [MJ/] × egységár [Ft/MJ]. Egy köbméter földgáz fűtőértéke általában 30 és 35 MJ között váltakozik településenként, Budapesten például 34,38 MJ/m³. Hogy nálad pontosan mennyi az annyi, azt ide kattintva a kalkulátor segítségével kiszámíthatod. 

Fotó: Wolf Géza

A kormányrendelet szerint a társasházak esetében is van lehetőség a kedvezmény igénybevételére.

  • Lakossági fogyasztóként minden olyan lakóépület jogosult erre, ahol a kapacitás nem haladja meg a 20 m³/órát és amelyben az önálló lakások száma nem több, mint az ott található, nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma.
  • A  társasház, lakásszövetkezet a rezsicsökkentett földgázkvótán felül többletmennyiségre jogosult. Ezt a kedvezményt a rendeletben meghatározott kedvezményes mennyiség (1729 m³) és az épületben lévő lakások számának szorzata alapján kell meghatározni.
  • A többletmennyiség igénybevételéhez a társasháznak, lakásszövetkezetnek kell nyilatkoznia a szolgáltató felé az önálló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek számáról.
  • A szolgáltató az így meghatározott kedvezményes mennyiséget a nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazza időarányosan. Ha 2022. szeptember végéig beérkezik ez a nyilatkozat, akkor az augusztusi árváltozás időpontjától visszamenőleg figyelembe vehető a kedvezmény.
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sokkoló részletek derültek ki a Balatonba fulladt kislány tragédiájáról - videó

origo.hu

Varga Viktor és a barátnője meztelenül jelentek meg egy fesztiválon - fotók

metropol.hu

Brutális, ami hazánk felé közelít, hidegörvény hozza a vihart

ripost.hu

Kiderült, mennyit keres bébiszitterként Szandi lánya

mandiner.hu

Best of Csintalan-trágárság (videó) (videó)

origo.hu

Megdöbbentő beismerést tett Kelemen Anna

lakaskultura.hu

Legyen kényelmes, strapabíró és még szép is: ilyen a tökéletes íróasztal

ripost.hu

Se bugyi, se más, meztelenül mutatta meg ringó melleit a teraszon levetkőző álomnő

ripost.hu

Családja jelentette be a gyászhírt: meghalt a népszerű énekesnő

ripost.hu

"Sohasem leszek túl ezen" - fotó Törőcsik András temetéséről

nemzetisport.hu

Exkluzív dokumentumfilm-sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

További cikkek

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

A világ baráti és ellenséges része is felfigyelt Orbán Viktor dallasi beszédére

INSIDER

Gazdag program és sok meglepetés vár Szent István napján

INSIDER

Így tudod a legegyszerűbben igényelni a nagycsaládos gázártámogatást

INSIDER

Ugrásszerűen megnőtt a horgászok száma

INSIDER

Megrázó tragédia: két és féléves kislány fulladt a Balatonba

INSIDER

Kocsis Máté: Gyurcsány akkor is emelte az adókat, amikor nem volt háború és válság