Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2022.11.01.

Pop-rock történeti kiállítás nyílik a Magyar Zene Házában – Interjú Baán Lászlóval

A miniszteri biztos több érdekesség mellett személyes kedvenceiről is mesélt.

A Liget Budapest Projekt ma Európa legnagyobb kulturális beruházása. Az orosz-ukrán háború nyomán kialakult energiaválság miatti kormányzati takarékossági intézkedések azonban az itteni terveket sem hagyják érintetlenül. Ezért kereste meg a Ripost Baán Lászlót, a projekt miniszteri biztosát, hogy első kézből tudjuk meg, milyen terveik vannak ennek tükrében.

Fotó: Liget Budapest

A nemzetközi szakmai figyelem már a kezdetek óta ráirányult a Liget Projektre, azután pedig pláne, hogy a legtöbbet díjazott fejlesztéssé vált. Cannes-ban, a világ legjelentősebb ingatlanszakmai rendezvényén (MIPIM) Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjének választották, és egyes részei is sorra nyerik az elismeréseket: az Ötvenhatosok terének korábbi lebetonozott felületeiből „kinőtt” csupazöld új Néprajzi Múzeum a világ legjobb középülete lett és a World’s Best Architecture különdíjat is megkapta, a Szépművészeti Múzeum felújítása pedig az Europa Nostra Díjat szerezte meg, amely az Európai Unió legrangosabb örökségvédelmi elismerése. 

A Hungexpo romos irodaépületének helyén felépült Magyar Zene Háza az az ország legtöbb elismeréssel rendelkező épületévé vált. Átadása óta szinte nem volt olyan hónap, amikor ne söpört volna be valamilyen díjat Angliától az Egyesült Államokig és Franciaországtól Németországig. Hogy csak néhányat említsünk: 2019-ben elnyerte a legjobb nemzetközi középület címet, 2021-ben a Music Cities Awardson a világ legjobb zenei témájú ingatlanfejlesztéseként díjazták, idén az idegenforgalmi ágazat legfontosabb nemzetközi versenyén, a World Travel Awardson 2022 vezető új turisztikai attrakciójának választották, legutóbb pedig alig egy hónapja jutalmazták a világ legjobb kulturális célú ingatlanfejlesztésének járó díjjal, az Iconic Awarddal.

Nagyon fontos a nemzetközi elismerés, de még fontosabb a látogatók szeretete: már több millió ember járt a Liget megújított részein, és láthatták, hogy egy sokkal szebb Ligetet kaptak vissza, több zölddel, több kikapcsolódási lehetőséggel és több kultúrával 

– hangsúlyozta a Ripostnak adott interjúban Baán László, hozzátéve: szerencsére a legtöbb tervezett beruházás már elkészült, így azokat nem érintik a korlátozások. Halasztást szenved viszont a lebontott Petőfi Csarnok helyére tervezett új Nemzeti Galéria megépítése. A megvalósítására kiírt nemzetközi tervpályázat első díját az építészeti Oscarként számon tartott Pritzker-díjjal kitüntetett japán Sejima and Nishizawa építésziroda nyerte.

Egyelőre azonban még csak papíron létezik az új Nemzeti Galéria. Ha a szomszédban dúló háború miatti válság véget ér, két-három éven belül nekiláthatunk a megépítésének, amivel teljessé válhat az a kulturális negyed, amely a legkomplexebb lesz egész Európában

– fejezte ki reményét a miniszteri biztos.

Fotó: Sandor Bankuti

Van még egy városligeti fejlesztés, ami  régóta félbemaradt, holott az állam 30 milliárd forinttal támogatta ezt a fővárosi beruházást. Az Állatkertben évek óta befejezetlenül árválkodó Biodomról van szó, amely Európa legnagyobb fedett trópusi csarnoka lesz, ha egyszer elkészül. 

Az új fővárosi vezetés finoman szólva is ambivalensen állt a Liget fejlesztéséhez, így abbahagyták a Biodom megépítését. Pedig az állagmegóvás is hatalmas összegeket emészt fel, ráadásul az építőipari árak elszabadulása miatt ma már minden a duplájába kerül, mint ha évekkel ezelőtt befejezték volna

– mutatott rá a szakember. Ő úgy gondolja, nem szabad, hogy egy ilyen csoda ne váljon valóra, ezért a kormányzat tárgyalást kezdeményezett Budapest vezetésével a beruházás átvételéről.

Baán Lászlót személyes kedvenceiről is kérdeztük. Elmondta, hogy több olyan hely is van a Ligetben, ahova vissza-visszajár.

Mindig attól függ, hogy milyen minőségben jövök. Hogyha édesapaként, akkor itt a Nagyjátszótér, ami nemcsak a saját kedvencem, hanem már több mint egymillió látogató volt kíváncsi rá, mivel tényleg Magyarország legkorszerűbb és legnagyszerűbb játszótere lett, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt élményeket tartogat. Ha egy kicsit elvonulni vágyok, akkor a Mőcsényi Mihály által tervezett és halála után róla elnevezett botanikus kertet célzom meg, nem véletlenül, hiszen ő volt a magyar tájépítészet atyja. Ha pedig kulturális élményre vágyom, akkor a Zene Háza számomra a csúcs, ahova nemcsak programokra jöhetek, hanem a csodálatos interaktív kiállítására is, amivel sohasem lehet betelni

– részletezte kedvenc helyeit a Ligetben Baán. Elárulta, hogy nemsokára egy új időszaki kiállítás is nyílik a Zene Házában a magyar pop-rock történetéről, ami az 1960-as évektől a rendszerváltásig idézi meg a legnagyobb hazai alkotókat és slágereiket.

Nézd meg a vele készült videóinterjúnkat, amelyben a teljes beszélgetést meghallgathatod!

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

metropol.hu

Széteshet Szoboszlai Dominik csapata, Klopp után egy másik kulcsember is leléphet

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

travelo.hu

Csodájára járnak a színpompás dunántúli völgynek, ahol azáleák virágoznak

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Magyar győzelemmel avatták fel a gyönyörű Alba Arénát - Galéria

ripost.hu

Kitálalt a házassági tanácsadó: innen tudhatod, hogy a kapcsolatod halálra van ítélve

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után

INSIDER

Hétvégén sem élvezhetjük ki a tavaszt - erre jobb, ha felkészülsz

INSIDER

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól