Létrehozva: 2022.10.08.

Hoppá! Versenyelőnybe kerülhet a Soproni borvidék a klímaváltozás miatt - videó

Fantasztikus, ínycsiklandó ételkülönlegességek, zamatos csúcsborok, mellé hangulatos élő zene. Erről szólt a hét közepén Sopronban megrendezett Borászati és Gasztronómiai élménynap, a Kékfrankos hangjai.

Jó a bor mindenkor, hajnalkor, éjfélkor – tartja a mondás. Nos, ha valaki volt olyan szerencsés, mint mi, hogy Sopronban, a Liszt Ferenc Kulturális Központban részese lehetett annak az ízkavalkádnak, melyről helyi éttermek, borászatok gondoskodtak, biztosan visszatér a barátaival vagy a családjával a hűség városába.

A megnyitón Dr. Schneider István Gábor, a Soproni Borvidék Hegyközségének alelnöke többek között arról beszélt: a Soproni borvidék most érkezett az ébredés fázisába.

Egy ékszerdobozban vagyunk itt, így a célunk mi más is lehetne, mint az, hogy megismertessük ezt másokkal is. Örvendetes, hogy sok támogatást kapunk a soproni önkormányzattól és a kormánytól is

– fogalmazott az alelnök.

„ Létrehozunk egy közösségi vinotékát is Sopronban a Deák téren, ahol az összes soproni termelő bora megtalálható lesz. Célunk, hogy helyzetbe hozzuk a soproni bort” – tett hozzá.

A gasztronómiai élménynapon a Ripost munkatársa is ízelítőt kapott abból, hogy milyen fantasztikus különlegességek megalkotására képesek itt a gasztronómia és a bor nagymesterei.

 

Az egyik asztalon füstölt húsos babpüré kellette magát, kicsivel odébb borjúmájpástétom feküdt a tányéron, de desszertben sem volt hiány.

Füstölt húsos babpüré Fotó: Ripost

„Jöjjön közelebb, kóstolja meg” – invitál egy fiatalember. A portéka annyira jól néz ki, hogy nemcsak az ízére vagyunk kíváncsiak, hanem arra is, miből készült.

Fotó: Ripost

„Az alsó rész sajttorta karika, ezen van rajta a fahéjas sült szilva. A krém és ez a ropogós a tetején pedig a mákos tészta ízére emlékeztet” – mondja Kocsis Patrik, az Erhardt étterem séfje.

A finomságok után jólesik egy pohár bor, így a sokak által már jól ismert Luka Pincészet pultjánál állunk meg.

A pincészet vezetője, Luka Enikő ezúttal nem tudott eljönni az élménynapra, így Takács Rebeka szőlészt kérdeztük a céljaikról.

Takács Rebeka Fotó: Ripost

„ Szeretnénk, hogy minél többen megismerjék a borainkat, célunk, hogy magas minőségű, prémium vörösborokat készítsünk. Fő fajtáink a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Merlot és a Zweigelt” – mondta Rebeka.

Horváth Imre pincészetéről talán kevesebben hallottak, noha az utóbbi időben a kis családi borászat sikert sikerre halmoz.

2011 óta dolgozunk bio művelésben, kilenc fajta szőlővel. A pincészetünkben összesen 12 féle bort kóstoltatunk. Legutóbb szeptemberben Debrecenben, egy országos bio borversenyen nyertünk egy 2017-es Cabernet Franc borunkkal, így jövőre egy németországi borversenyen is megmutathatjuk ezt a bort. Egyébként a 2017-es évjáratú borainkkal nagy sikert arattunk, összesen 11 érmet szereztünk néhány hónap alatt

 – mondta Horváth Imre.

Horváth Imre Fotó: Ripost

Az est egyik legérdekesebb pontja a „Bor beszél belőlünk” című kerekasztal-beszélgetés volt neves szakemberek közreműködésével.

Molnár Tibor, a Soproni Borút egyesület elnöke hangsúlyozta: jó lenne, ha több helyi pince folyamatos nyitvatartással üzemelne, ugyanis, mint mondta, a leghálásabb a helyben értékesített bor.

Molnár Tibor Fotó: Ripost

Örvendetesnek nevezte, hogy a soproni éttermekben már 90-95 százalékban helyi borokat kínálnak.

„A fiataloknak brand kell! Persze az nem baj, ha jó bor van mögötte, sőt” – emelte ki Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus. Ugyanakkor hozzátette: Sopron is egy brand.

Dr. Fiáth Attila Fotó: Ripost

„Úgy gondolom, hogy a klímaváltozás nagy nyertese Sopron, hiszen itt megmaradt még a hűvösebb klíma, szemben a déli országokkal. Ebből versenyelőnyt lehet szerezni. Kóstoltam itt egy Merlot, amely szenzációs volt. Méghozzá azért, mert az éghajlat miatt nagyon szép savai voltak és a cukra is remek" – hangsúlyozta a borakadémikus.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

hirtv.hu

Itt vannak a bizonyítékai annak, hogy milyen agresszívek az illegális migránsok + képgaléria

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon