1 hónapja

Újszülöttjével a karján menekült az ukrán asszony Budapestre

Nem is gondolnád, milyen sokkoló történeteket hallott a Ripost.

Szerző Ripost

„A legmegrázóbb eset a közelmúltból talán az volt, amikor olyan kisgyermekes édesanya érkezett, akinek a gyermeke 3-4 hónapos lehetett és úgy indult el vele az édesanya, tehát a kisgyermek már a háborúban született és kénytelenek voltak elhagyni hazájukat” – tudtuk meg Hodruszky Csabától, a  XVIII. kerületi Kormányhivatal vezetőjétől.

Hodruszky Csaba, a XVIII. kerületi Kormányhivatal vezetője, a BOK Csarnok aktuális parancsnoka
Fotó: Kovács Judit

A BOK Csarnok aktuális parancsnoka azt is elmondta:

Az a tapasztalat, hogy csökken a menekültek száma. Szeptember elején nagyjából napi 150 embert kellett ellássunk és nagyjából 50 ember volt az, aki itt is aludt. Amikor megérkeznek ide a menekültek, jórészt tovább szeretnének menni. Legfeljebb 1-2 napra jönnek ide, amíg valamilyen tömegközlekedési eszközzel, vonattal, repülővel tovább tudnak utazni, általában rokonaikhoz. Ebben is tudunk nekik segíteni. El tudjuk őket juttatni a megfelelő vonathoz vagy akár repülőhöz. Erre is volt már példa, illetve volt olyan is, aki szállásügyben keresett meg minket és kért tőlünk segítséget.

Az orosz-ukrán háború borzalmai elől Magyarországra érkezők esetében általánosan elmondható, hogy „nagyon sok a csonka család, édesanyák, nagymamák, gyermekekkel érkeznek. Többségük ott kellett hagyja a férfi embereket, mert őket nem engedték át a határon” – hangsúlyozta Hodruszky Csaba.

Azt gondolom, hogy egy komplett kisvárosként működünk, a legalapvetőbb és legszükségesebb dolgokban tudunk segíteni bármelyik menekültnek, aki hozzánk fordul.

- fogalmazott.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!