Létrehozva: 2022.10.28.
Módosítva: 2022.10.28.

Ezen a kérdésen sokan vitatkoznak: Jár-e energiaspórolással?

A súlyos energiaválság még az óraátállításra is hatással lehet. A Magyar Alvás Szövetség fontos tényezőkre hívta fel a figyelmet a téma kapcsán.

Szerző Ripost

 Az óraátállítás energiamegtakarító hatásáról és értelméről folytatott, évekig tartó vita után Mexikóban hivatalosan eltörölték a nyári időszámítást. Erről a latin-amerikai ország szenátusa döntött helyi idő szerint szerdán.

Vasárnap utoljára állítják át az órákat téli időszámításra Mexikóban. A közép-amerikai országban

a jövőben csak „Isten ideje” lesz érvényes – jelentette be Andrés Manuel López Obrador elnök, utalva a helyi köznyelvben a normál időre használt kifejezésre.

A nyári időszámítást 1996-ban vezették be Mexikóban az energiatakarékosság érdekében.

A mexikói kormány nem lát energiaspórolást az óraátállításban

Az EU-országokhoz hasonlóan Mexikóban is régóta zajlik a vita a nyári, illetve a téli időszámítás előnyeiről és hátrányairól. A mexikóvárosi szenátus szerint a kétféle időszámításnak csak egészségügyi okokból lehet értelme, ugyanakkor az elmúlt 26 évben nem volt jelentős hatása az energiafogyasztásra, illetve -megtakarításra – fejtette ki Félix Salgado, a kormánypárti Morena párt képviselője.

Európában – így Magyarországon is – vasárnap kell egy órával korábbra (hivatalosan hajnali 3 óráról 2 órára) visszaállítani az órákat, amikor a kontinens áttér a téli időszámításra.

Talán sosem volt olyan erős vita világszerte az óraátállítás kapcsán, amelynek szószólói abban egyetértenek: nincs szükség rá. Az országok mintegy 60 százaléka nem állítgat, és több mint hetven ország fontolgatja a teljes megszüntetését - közölte a Magyar Alvás Szövetség az MTI oldalával. 

Fotó: Pixabay

Az Európai Unióban is, ahol évek óta nem tudnak érvényt szerezni annak, hogy megszűnjön ez az eljárás. A tagállamokra vár a döntés: a nyáriban, vagy az eredeti, úgymond természetesnek tartott téli verzióban maradjunk. Nagyon sokan - közöttük mi magyarok is - a nyári időszámítást preferálják, számítva arra, hogy a korai sötétedést megelőző  nappali világosság tovább tarthat. 

A téli verzió hívei pedig a kora reggeli sötétség meghosszabbodása miatt berzenkednek. A kronobiológia és az alvástudomány a hosszú évmilliókon keresztül kialakult, és a cirkadián ritmusunknak leginkább megfelelő téli változatot preferálják. 

A Magyar Alvás Szövetség, amely ez utóbbinak a fontosságára hívja fel a döntéshozók figyelmét, az idei közleményében megjegyzi: „Elképzelhető, hogy az óraátállítás eltörlését támogató kronobiológiai érveket fölülírhatják a jelenlegi energiabiztonsági és gazdasági szempontok” - hangsúlyozta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke. 

Az első nemzetközi olajválságot megelőzően az általánosan érvényben lévő standard időszámítás volt a célszerű választás, de jelenleg hasonló, ha nem még súlyosabb energiaválság van kibontakozóban, így ennek időszerűsége kérdésessé válhat - hangsúlyozza a Magyar Alvás Szövetség.

Magyar Alvásszövetség

Alakult: 2018-ban, Budapesten. Alapítói a magyarországi egészségügyi kultúra, az alvással kapcsolatos gyógyítás, tudományos ismeretterjesztés, az oktatás és képzés területén kiemelkedő tevékenységet folytató intézmények és szakemberek. Kezdeményezésükre és szervezésükkel tíz éve indult el Magyarországon az alváshoz kapcsolódó egészségügyi ismeretterjesztés új formája, a nemzetközi kapcsolatrendszer közreműködésével az alváskultúra széles körű megismertetését vállalták. A World Association of Sleep Medicina és a World Sleep Society partnereként meghonosították és minden évben magas színvonalú eseménnyé tették World Sleep Day rendezvényeket, megteremtették a széles társadalmi bázisát ennek a fontos, az egészségügyhez és az életmódhoz kötődő területnek. Európai standardok alapján kidolgozták az alvásminőség mérés új módszereit,  magyarországi alvásminőség-felmérést végeztek,  és új szempontú foglalkozás-egészségügyi, munka-egészségügyi szűrési módszereket hoztak létre, kiemelten az elalvásos munkahelyi és közúti balesetek megelőzésére. Orvos és egészségügyi szakemberei teamban végzik munkájukat.

Tevékenységüket a nemzetközi alvás szervezet  kiemelkedőnek tartja, elsőként kapták meg Kelet-Közép-Európából a Distinguished Activity Award elismerést 2013-ban. Az alváskultúra erősítését céljául választott szervezet széles társadalmi nyitottságra épül, mindazoknak az összefogására, akik életük, munkájuk során szeretnének és tudnak tenni az alváskultúra erősítéséért. Alapítói: Fusion Vital Hungary , Global Innovation és a szövetség orvosi központja, a Budapesti Alvásközpont/Benyovszky Orvosi Központ.

Vezetői:

Németh György elnök, c. egyetemi docens; Dr. Vida Zsuzsanna szakmai társelnök; Vada Gergely elnökségi tag;  Kovács Attila elnökségi tag. Elérhetőség: 1089. Benyovszky M. u. 10. Hungary, az elnök e-mailje: [email protected] , honlap: www.napialvas.hu

Tehát idén október 30-án hajnali 3 órakor 2-re vissza kell még állítani az órát - vagyis egy órával többet alhatunk.

Az északmacedón kormány fontolgatja, hogy az idei évben a szokásoktól eltérően nem tér át a téli időszámításra, hanem október 30. után is a nyári időszámítás lenne érvényben, amivel Szkopje szerint jelentős mennyiségű villanyáramot lehetne megspórolni – közölte a Vesti.mk északmacedón hírportál hétfőn.

A kormány azért kénytelen takarékoskodni, mert kiderült, az országnak csak két hétre elegendő gáztartaléka van a távhőszolgáltatások biztosítására, így a fűtési idény október 15-i megkezdését követően – ha nem sikerül gázt szerezni – november elsejétől már fűtőolajat használnának az erőművek.

 

Dimitar Kovacsevszki miniszterelnök közölte, a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy október 15-én elkezdődhessen a fűtési szezon, a gáz magas ára miatt viszont egyelőre nem tudott nagyobb tartalékot felhalmozni. Hozzátette: ha a gáz tovább drágul, vagy jelentősen megnövekedik az ára, az állam kész arra, hogy a háztartásokat alternatív fűtőanyaggal fűtse fel.

A kormányzat arra kérte a lakosságot és a vállalatokat, hogy igyekezzenek minél észszerűbben beosztani az áramot és a fűtést is. Észak-Macedóniában ugyanis már az előző fűtési szezonban is energiaválság alakult ki az elektromosenergia-ellátásban.

A térség többi országa is a az energiaválságból adódó nehézségekre igyekszik felkészülni készül. Szerbiai szakértők például óva intik az illetékeseket, hogy esetlegesen a fűtési idény kezdetének elhalasztásával próbáljanak meg energiát spórolni. Dejan Stojanovic, a szerbiai távfűtőművek szövetségének vezetője szerint ha hideg lesz, és nem indul meg a fűtés, akkor az emberek máshogyan igyekeznek majd melegedni, és a villanyáram észszerűtlen felhasználásába kezdhetnek. A fűtési szezon kezdetén azonban a távhőszolgáltatásnak mindenképpen meg kell drágulnia – tette hozzá.

Zorana Mihajlovic illetékes miniszter ezzel szemben bejelentette, hogy nem lesz halasztás. Aleksandar Vucic államfő pedig arról beszélt, hogy az ország jelentős mennyiségű gázt halmozott fel, soha ennyi tartaléka még nem volt Szerbiának. Emellett Szerbia fűtőolajat és szenet is vásárolt kellő mennyiségben.

A bosznia-hercegovinai távfűtőmű a tájékoztatás szerint felkészült a fűtési szezonra, és igyekezett nagy mennyiségű gázt beszerezni, hogy ne legyenek fennakadások. A közlemény szerint jelentős fűtőolaj-tartalékokat is felhalmoztak, így nem kell attól tartani, hogy a háztartások fűtés nélkül maradnak.

Szarajevóban viszont már januárban, az ukrajnai háború kitörése előtt is gondok akadtak a fűtéssel, akkor az illetékes szervek (január 25-én) közölték, már csak két napra elegendő fűtőanyaguk van.

A térség országai jelentős mértékben az orosz gáztól függtek eddig, és Szerbián kívül mindannyian csatlakoztak az Oroszország elleni uniós szankciókhoz, így csak más forrásból, magasabb áron tudnak földgázhoz jutni.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

mandiner.hu

A britek megígérték az ukránoknak, amitől az egész világ rettegett

metropol.hu

Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

vg.hu

Ebben még Ausztriát is megelőztük – megnéztük az autót, amelyből csak két darab van Magyarországon

origo.hu

Madeleine McCann tragédiája: szomorú évfordulóhoz érkezett a világ leghíresebb gyerekeltűnési ügye

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 5.: a Rák meghatódik, a Skorpió nagy hatással van valakire

mandiner.hu

Fizetett propagandistákkal akarja lejáratni ellenfeleit Magyar Péter

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk

INSIDER

Már a legszörnyűbbtől tartanak: TBC-kezelés után veszett nyoma Renátának

INSIDER

"Lehet, hogy még közöttünk jár" - Még mindig keresik a szentesi Andrea gyilkosát, rettegnek a helyiek

INSIDER

Sokarcú lesz a tavasz folytatása: köd, zápor, napsütés, és erős szél is lehet