Létrehozva: 2022.10.13.
Módosítva: 2022.10.13.

Hatalmas influenzajárvány közelít Európa felé, ők vannak nagy veszélyben

A védőoltás akár életmentő is lehet a veszélyeztetett csoportba tartozóknál.

Szerző Ripost

A Föld túloldalán lezajlott események azt vetítik előre, hogy korán jelentkező és kiterjedt influenzajárványra számíthatunk. 

Éves átlagban 1 milliárd ember fertőződik meg influenzavírussal világszerte, a most következő járványszezonban ez a szám a déli földrészen már zajló járvány adatai alapján még magasabb is lehet, hiszen az ott zajló járványok legtöbbször előrevetítik, mire is számíthatunk itt, Európában, így akár Magyarországon is.

A hidegebb, nyirkos időben terjed a legjobban

Mint arról a Ripost is többször beszámolt, az influenza, hasonlóan más légúti fertőzésekhez, szezonális, tehát főleg a hideg, nyirkos időben terjed. Míg 2020-ban Covid kapcsán az utazási korlátozások, a távolságtartás és a maszkhasználat miatt gyakorlatilag elmaradt az influenzajárvány, 2021-ben a vírus nagy erővel tért vissza mind az északi, mind a déli féltekén. Ha pedig megfigyeljük mondjuk Ausztrália idei számait, azt látjuk, hogy ott a járvány hamarabb kezdődött, és intenzívebb volt, mint a megelőző öt évben. Ennek alapján Európában is van esély egy erős influenzajárványra.

Fotó: Pixabay.com

Nem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kifejezetten javasolja az influenza elleni oltások beadását minél szélesebb körben. Vajon honnan tudhatom, hogy influenzás vagyok?

Az oltás segítségével elkerülhető a súlyosabb megbetegedés

„A felső légúti fertőzések pontos elkülönítése csak laboratóriumi vizsgálattal lehetséges. Ha valaki lázas, fáj a torka és köhög, lehet akár covidos, náthás, vagy éppen influenzás is. Úgy az influenza, mint a Covid a súlyosabb fertőzések közé tartoznak, de sajnos ez már csak utólag derül ki. Akit beoltottak influenza ellen, annál – ha légúti tüneteket produkál – a betegség oka nagy valószínűséggel egy másik kórokozó, ezért az oltás a diagnózist is megkönnyíti. Átvészelt, esetlegesen szövődményes influenzafertőzés után a Covid-19 lefolyása mindenkinél – de az időseknél különösen – súlyosabb lehet” – nyilatkozta dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott vezetője. Itt fontos még azt is leszögezni, hogy az elvárásokat is pontosítani kell. A védőoltás felvétele nem jelent 100 százalékos garanciát a betegség elkerülésére, ám a súlyos formákat, a kórházi kezelést meg halálozást már sokkal nagyobb mértékben előzi meg.

vakcina oltás
Fotó: Pixabay

Különösen ajánlott idősek, várandós nők, és kisgyermekek számára a betegség megelőzésére.

Magyarországon 2020-2021-ben, főként a Covid-járvány hatására is, a szokásosnak mondható 700-800 ezerhez képest rendkívül sokan, több mint 1,2 millióan oltatták be magukat influenza ellen. A következő, 2021-2022-es szezonban ez a mutató visszaesett a megszokottnak mondható 760 ezres szintre. Indokolatlanul, hiszen a járvány erős volt.

Két új törzset is tartalmaz a mostani védőoltás

Az influenzának minden évben más törzsei terjednek, ezért az oltások összetétele is évről évre változik. A védőoltások törzseit a WHO határozza meg, mindig a másik féltekén zajló járványszezon tapasztalatai alapján. Idén a WHO-ajánlás alapján két új törzset is tartalmaz a védőoltás 2021-hez képest, ami egy komoly indok az oltás felvételére, mert az új vírustörzs ellen még elméleti védelem sincs. Az idei szezonra szánt oltóanyagok közül a patikákban már elérhető az első, influenza elleni vakcina. Ez recept- és térítésköteles, fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem feltétlenül kell miatta személyesen orvoshoz menni: hála az e-recept lehetőségének, az orvossal történő telefonos konzultáció révén egy út megtakarítható. Ezt még azzal lehet még hatékonyabbá tenni, ha a kiválasztott patikának is előre szólunk.

A Covid-járvány árnyékában mindig érdemes külön kiemelni: az influenza elleni védőoltást lehetséges egy időben adni bármelyik Covid-19 elleni oltással. Amennyiben a Covid-19 és az influenza elleni oltások közül valamelyiket már megkapta valaki, a másikat bármilyen időközzel be lehet adni, akár pár napra rá is. Ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy nem sok már ennyi oltás? Nos, a válasz semmiképpen.

De mikor is kérjük az influenza elleni oltást,  hiszen az influenzaszezon hosszú, egyelőre még el sem kezdődött, és a kezdési időpontját előzetesen meg sem lehet jósolni? Erre a kérdésre is egyszerű a válasz. Az oltást jobb korábban mint később felvenni, megelőzve a szokásos őszi náthát, illetve az esetlegesen újabb járványhullámmal fenyegető Covidot. A legtöbben ugyanis egy-egy aktuális légúti fertőzés miatt halasztják el az oltás beadatását, ami sem azért nem jó stratégia, mert ezek a fertőzések az őszi-téli szezon alatt sokszor egymásba érnek, sem pedig azért, mert az oltás beadása után eleve még 2-3 hét szükséges a védettség kialakulásáig. 

A koronavírus-járvány további jelenléte miatt más érvek is szólnak az influenza elleni védőoltás beadatása mellett. A két betegség együttes jelentkezése megnövelheti a lélegeztetőgépre kerülés illetve halálozás kockázatát.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

metropol.hu

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Ezek a nők isznak a legkeményebben a Covid-járvány óta - Mutatjuk, hogy kik ők

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: „Panaszkodás helyett dolgozni kellene! Változást Budapesten!”

INSIDER

Budai Gyula: a NAV nyomoz a Lánchíd felújítása ügyében

INSIDER

Fontos: Itt vannak a kormány legújabb bejelentései - Videó