INSIDER

Szerző Ripost

1 hónapja

Nyitrai: A nyugdíjasok nehéz helyzetben is számíthatnak a kormányra

A miniszterelnök főtanácsadója tárgyalt a nyugdíjas szervezetekkel. Novemberben érkezik a nyugdíj-kiegészítés és a nyugdíjprémium.

Egyeztetést kedvezményezett a Miniszterelnöki Kabinetirodával több nyugdíjas szervezet.

Magyarország Kormánya a párbeszédre építi a közéleti munkáját, ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy a nyugdíjasokat képviselő civil szervezeteket, érdekképviseleteket meghallgassa

mondta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos, aki fogadta Némethné Jankovics Györgyit, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének elnökét, Schmuck Andort, a Tisztelet Társaság elnökét, Karácsony Mihályt, az Országos Nyugdíjas Parlament elnökét és Ruttkay Rékát, a Civilút Alapítvány kuratóriumi elnökét. A megbeszélésen részt vett Dr. Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára és dr. Horváth Anikó, a Pénzügyminisztérium Nyugdíjpolitikai Főosztályának vezetője is.

Nyitrai Zsolt fogadta a nyugdíjas szervezetek képviselőit. Fotó: Ripost

A találkozó célja az volt, hogy megerősítsék az eddigi eredményes együttműködést és elemezzék azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország Kormánya hozott az idős emberek érdekében. A megbeszélésen a szervezetek ismertették az időskorúakat, az ő mindennapjaikat érintő javaslataikat is.

A nyugdíjasokat az elmúlt években több komoly intézkedés is segítette. Visszakapták azt a 13. havi nyugdíjat, amit a baloldal elvett tőlük. Őket is védi a rezsicsökkentés, a benzin- és élelmiszer-árstop, korábban több alkalommal is kaptak Erzsébet-utalványt, valamint nyugdíjprémiumotA „nők 40” kedvezményes nyugdíjat 2022 augusztus végéig több mint 343 ezer nő vette igénybe a bevezetése óta.

A polgári kormány nyugdíjpolitikájának lényege, hogy a nyugdíjasok is kedvezményezettjei legyenek a hazai gazdasági folyamatok alakulásának, hiszen évtizedeken át dolgoztak az országért és nevelték gyermekeiket. Az aktív dolgozók sikeréhez hozzájárult a mostani nyugdíjasok munkája, amit mindenképpen el kell ismerni 

- hangsúlyozta a miniszterelnök főtanácsadója. 

Az idősek idén már másodszor kapnak inflációs nyugdíj-kiegészítést. A kormány mostani döntése értelmében 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal 4,5 százalékkal kell emelni a nyugellátások összegét. Ez azt jelenti, hogy idén összességében 14 százalékkal emelkedik a nyugdíjak összege, mert a januári 5 százalékos emelést egy júniusi, 3,9 százalékos is követte, és az emelések minden esetben januárra visszamenőleg járnakA pénzt november 11-én, pénteken a bankszámlára, illetve postai úton az eddig megszokott naptári napon kapják kézhez a nyugdíjasok. A gazdasági növekedésnek köszönhetően a kormány ebben az évben is, immár ötödik alkalommal tud nyugdíjprémiumot fizetni, ami a novemberi nyugdíjjal egy időben érkezik. A nyugdíjak 2010 óta - a novemberi kiegészítő emelést figyelembe véve - 66,8 százalékkal nőttek, a vásárlóerejük pedig a 13. havi nyugdíj visszaépítésével mintegy 20 százalékkal javult. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!