Létrehozva: 2022.10.28.
Módosítva: 2022.10.28.

Magyarország érdekei állnak az első helyen

Csütörtökön kétnapos uniós csúcs kezdődik az energiaügyi kérdésekről, ez lesz az egyik legfontosabb témája a mai kormányülésnek is.

Az uniós országok kormányfőit tömörítő Európai Tanács csütörtökön kezdődő kétnapos ülésén a legfontosabb napirendi pont az energiaválság kezelése lesz. Ezzel kapcsolatban tett fontos bejelentést Orbán Viktor miniszterelnök a mai kormányülés előtt. A kormányfő közösségi oldalán azt írta: 

Holnap indul az uniós csúcs. Brüsszel megint új tervvel állt elő. Nem engedjük, hogy semmibe vegyék Magyarország érdekeit!

Szijjártó Péter a prágai csúcson világossá tette, hogy a nemzeti hatáskörök elvételét, csökkentését az energiapolitika terén semmilyen szinten nem támogatja a magyar kormány. A brüsszeli döntések eddig csak károkat okoztak az európai energiabiztonság terén, a magyar kormány intézkedései ezzel szemben működnek, hazánk ellátása továbbra is biztosított - közölte.

Szijjártó Péter szerint, amihez eddig Brüsszel hozzányúlt az energiabiztonság terén, az elromlott. Hozzátette: szerinte minden ország maga dönti, hogy ehhez akar-e csatlakozni, vagy sem.

 

Leszögezte:

 

EZ KÖTELEZŐ NEM LEHET.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós energiaügyi miniszterek ülését követően arról számolt be, hogy a találkozón konkrét döntés nem született, de ez jobb is így, ugyanis a gázársapka bevezetése veszélybe sodorná a kontinens energiaellátását, ráadásul az árakat is felhajtaná.

Leszögezte, hogy ilyen javaslatot Magyarország semmilyen formában nem fog támogatni, és tiltakozásával nincs is egyedül a tagállamok között.Jól látszik, hogy az Európai Bizottság még próbálja kötni az ebet a karóhoz, de egyelőre nem tudott előrehaladni ebben a kérdésben- fogalmazott.

 

Kiemelte: a kormány a diverzifikáció pártján van, de ez alatt nem az orosz energiahordozók kizárását érti, hanem a minél több forrás bevonását, például az azeri gáz mennyiségének növelése, a transzadriai vezeték kapacitásának bővítése által.

Az "átpolitizált, átideologizált javaslatok" helyett minél több csővezetéket, LNG-terminált kell építeni, fejleszteni kell az infrastruktúrát, ugyanis ez jelenti a valós megoldást" - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy Magyarország "minden házi feladatát elvégezte".

A megbízhatóság kérdését érintve emlékeztetett arra, hogy Magyarországot eddig egy amerikai és egy osztrák vállalat hagyta cserben a romániai tengeri mezők kitermelésének ügyében, miután hárommilliárd köbméternyi gáz beszerzésére vonatkozóan már megvolt a szerződés, azonban a projekt végül leállt.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy semmiképp nem támogatják nemzeti hatáskörök elvételét, csökkentését az energiapolitika terén, így nem támogatják a kötelező közös beszerzést vagy tárolást, ezek csakis önkéntes alapon működhetnek, hogy minden tagállam és vállalat eldönthesse, hogy csatlakozik-e.

 

A nemzeti hatáskörben hozott döntéseink biztosították Magyarország energiaellátását, Brüsszel pedig eddig csak bajokat okozott az energiabiztonság terén nekünk- jelentette ki.

Közölte, Magyarország földgázellátása biztosított, a betárolt mennyiség az éves fogyasztás 48,2 százalékát fedezi, míg az EU-s átlag csak 26,9 százalék, s a Török Áramlat az egyetlen vezeték, amelyen keresztül teljesen zavartalanul zajlik még mindig a szállítás Kelet és Nyugat között. Ezért a kormány kiemelten figyel a Török Áramlat fizikai és jogi működésének biztosítására, minthogy ez alapvető nemzetbiztonsági érdek - mutatott rá.

A miniszter a jelenlegi helyzetet a "világtörténelem első globális általános energiaválságának" nevezte, amelynek nem rövid távú, hanem strukturális geopolitikai, biztonsági okai vannak, ezért megoldásokat is hosszú távon kell keresni.

Fontos, hogy őszintén beszéljünk ebben a kérdésben, sajnos úgy látom, hogy az európai politikusok, európai kormányok, energiaminiszterek még mindig nem készek erre az őszinteségre- vélekedett.

Kitért arra is, hogy az eddig Európában betárolt gázmennyiség nagyjából három hónapra elegendő, ami kiszolgáltatott helyzetet jelent, ráadásul a töltöttségi arány a fűtési szezon végére jelentősen csökkenni fog, és nagy kérdés, hogy miként lehet majd ezt jövő télig újratölteni orosz gáz nélkül.

 

A józanság kicsi részét még megőrző nemzetközi intézmények ezért jelzik, hogy ez hosszú távú válság, és nem is igazán az idei tél jelent problémát, hanem a következő és az azt követő- mondta.

Minden eddiginél nagyobb tétje van a pénteken kezdődött nemzeti konzultációnak, hiszen a szomszédban kitört orosz-ukrán háború és az emiatt bevezetett elhibázott brüsszeli szankciók miatt a második világháború óta nem látott gazdasági válság tombol Európában. A rendkívüli helyzetben sem szakított a magyar kormány az egyik legfontosabb politikai alapelvével, és ezúttal is megkérdezi a magyar embereket. Ez pedig példanélküli: Magyarország az egyetlen ország, ahol a polgárok elmondhatják a véleményüket a brüsszeli elit háborús szankcióiról. A kormány erős felhatalmazást vár a szavazás végeredményétől, ezért mindenkit arra kér, mondja el véleményét. Mutatjuk a tizenkettedik nemzeti konzultáció kérdéseit, és elmondjuk, miért kiemelten fontosak ezek a kérdések.

"Brüsszel nem ezt ígérte, a szankciók kárt okoznak a gazdaságokban és a háztartásokban egyaránt, a megnövekedett energiaárak gazdasági visszaeséshez vezethetnek" - ezzel indokolta szeptember közepén Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok balatonalmádi kihelyezett frakcióülése közben tartott sajtótájékoztatón, miért van szükség az újabb nemzeti konzultációra. 

Nem erről volt szó

Mint ismert, február 24-én Oroszország több irányból is megtámadta Ukrajnát, az offenzívára válaszul az Európai Unió és a NATO-tagállamai büntetőintézkedéseket fogadtak el. Ezek a szankciók azonban kudarcba fulladtak. 

 

A MAGYAR KORMÁNY KÖVETKEZETES ÁLLÁSPONTJA HATÁROZOTTAN AZ, HOGY TÖBBET ÁRTOTTAK EURÓPÁNAK, MINT OROSZORSZÁGNAK. BRÜSSZEL EZT ANNAK ELLENÉRE NEM HAJLANDÓ BELÁTNI, HOGY MÁR EGYRE TÖBBSZÖR ÍRNAK ERRŐL GAZDASÁGI LAPOK IS.

Az amerikai Wall Street Journal egyértelműen a háború vesztesének minősítette Európát és azt prognosztizálja, hogy az EU örökre lemarad az Egyesült Államokkal szemben. Ennek bizonyítékaként említette, hogy a Volkswagen Amerikában kezdett terjeszkedni, közben pedig a Tesla visszalépett a németországi üzem megnyitásától. A brit Economist pedig úgy fogalmazott: miközben Európa a recesszió szélén tántorog, Oroszország épp most lábal ki belőle.

Orbán Viktor miniszterelnök a balatonalmádi frakcióülés után pár nappal egy Facebook-videóban jelentette be hivatalosan, hogy a kormány tizenkettedszer is megkérdezi a magyar embereket. Egyúttal felhívta a figyelmet arra: Brüsszelben azt ígérték, hogy a büntetőintézkedések véget vetnek a háborúnak, és azok jobban fognak fájni az agresszornak, mint az Unió tagállamainak, de nem így lett.

 

A posta már korábban elkezdte kézbesíteni a háztartásokba a konzultációs kérdőíveket, amelyeket december 9-éig lehet feladni a postán. Ez pedig azt jelenti, hogy az érdeklődőknek bő másfél hónapjuk van válaszolni - papíron és interneten is lesz erre mód.

Hét válasszal lehet üzenni

Bár a kormány képviselői az elmúlt napokban ismertettek egy-egy kérdést, a teljes kérdőív pénteken lett nyilvános.

Ahogy korábbi cikkünkben már megírtuk, az összes kérdés a brüsszeli szankciókra vonatkozik. 

  1. Ön egyetért-e a brüsszeli olajszankcióval?
  2. Ön egyetért-e a gázszállításokra vonatkozó szankcióval?
  3. Ön egyetért-e a nyersanyagokra vonatkozó szankcióval?
  4. Ön egyetért-e a nukleáris fűtőelemekre vonatkozó szankcióval?
  5. Ön egyetért azzal, hogy a paksi beruházásra is terjedjenek ki a szankciós intézkedések?
  6. Ön egyetért a turizmus korlátozásával járó szankciókkal?
  7. Ön egyetért az élelmiszerárak emelkedését okozó szankciókkal?

Fontos tudni, hogy a kőolajjal kapcsolatos büntetőintézkedésekről már döntés született Brüsszelben, a jövő év elejétől az orosz olajat kitiltják az Európai Unióból, Magyarország azonban mentességet harcolt ki, így ezek ránk nem vonatkoznak. Brüsszel azonban nagyon szeretné bővíteni ezeket. Az orosz olajtermékek kitiltása miatt pedig drágulni fog az ebből előállított termékek, például az üzemanyagok ára. 

 

A BRÜSSZELI ELIT KITERJESZTENÉ A SZANKCIÓKAT AZ OROSZ GÁZRA IS, AMELY TRAGIKUSAN ÉRINTENÉ MAGYARORSZÁGOT ÉS A RÉGIÓBELI ORSZÁGOKAT. BÁR A MAGYAR KORMÁNY EDDIG ELLENÁLLT A BRÜSSZELI ELIT TERVÉNEK, A KÉRDÉS ÚJRA ÉS ÚJRA ELŐKERÜL. 

Olaf Scholz német kancellár és Christian Bruch, a Siemens Energy német energetikai vállalat vezérigazgatója az Oroszországból Németországba földgázt szállító csővezeték, az Északi Áramlat 1 Kanadában megjavított turbinájával a Siemens mülheimi üzemében, 2022. augusztus 3-ánFORRÁS: MTI/EPA/SASCHA STEINBACH

Egyre több szilárd tüzelésű anyag (például a szén) kerül fel a szankciós listára. Mivel ezek a nyersanyagok eddig jellemzően kelet felől áramlottak olcsón Európába, a szankciókat mindenki megérzi, aki bútort, vagy használati tárgyakat szeretne vásárolni, esetleg szilárd tüzelésű anyaggal fűt.

A nukleáris fűtőelemekre tervezett szankció ellehetetlenítené a paksi atomerőmű és még számos, közép-kelet-európai erőmű működését. Ez veszélyeztetné az árampiac stabilitását és további jelentős drágulást okozna az élet szinte minden területén.

A PAKSI ATOMERŐMŰ BŐVÍTÉSÉT SZINTÉN TÁMADJÁK BRÜSSZELBEN, ANNAK MEGAKASZTÁSA IGEN FÁJDALMAS LENNE MAGYARORSZÁGNAK, HISZEN AZ ÚJABB BLOKKOK MEGÉPÍTÉSE OLCSÓ ÁRAMOT BIZTOSÍTANA HOSSZÚ TÁVON, RÁADÁSUL KISZÁMÍTHATÓ MÓDON.

Jelenleg az orosz állampolgárok egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan kaphatnak európai vízumot, a légiközlekedés pedig lényegében leállt Oroszország és az Európai Unió között. Magyarország egyik legfontosabb nemzetgazdasági ágazata a turizmus, amely több százezer embernek ad munkát. A járvány már így is komoly károkat okozott ezen a területen, a szankciók pedig tovább rontanak a helyzeten.

 

A nemzeti konzultáció hetedik témaköre a szankciók következményeként megemelkedett élelmiszerárak, amit mostanra mindenki érezhet a bőrén Európában. 

Hatalmas a tét

A háborús helyzet és a második világháború óta nem látott, egész Európát behálózó gazdasági válság miatt már önmagában véve

MINDEN EDDIGINÉL NAGYOBB TÉTJE VAN A MOSTANI NEMZETI KONZULTÁCIÓNAK.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy bár egyre többen panaszkodnak, és egyre többen adnak igazat Magyarországnak, az Európai Unióban egyedül a magyar kormány ellenzi következetesen a brüsszeli szankciókat, akkor még inkább érthetővé válik, a kormánynak miért fontos, hogy minél többen támogassák a politikáját.

HA SOKAN ÁLLNAK BE AZ ÜGY MÖGÉ, AZ ERŐS FELHATALMAZÁST JELENT MAJD A NEMZETKÖZI SZÍNTÉREN.Különösen azért, mert az Európai Unió tagállamai közül egyedül Magyarországon mondhatják el az emberek a véleményüket a közös európai ügyekről. Nevezetesen arról, hogy helyes-e Brüsszel politikája, továbbra is erőltetni kell-e a szankciókat. 

Emeli a konzultáció súlyát, hogy a szankciók egyrészről nincsenek kőbe vésve, azokat időről időre meg kell hosszabbítani ahhoz, hogy érvényben maradhassanak. Másik oldalról pedig komoly csaták várnak a magyar kormányra az elkövetkezendő hetekben, hónapokban, elég csak a gázembargó tervére, illetve annak megakadályozására gondolni.

 

Tehát ha itthon sokan utasítják el az uniós szankciókat, az komoly jelzést jelenthet a brüsszeli vezérkarnak, továbbá kellő erőt adhat a magyar kormánynak ahhoz, hogy Magyarország érdekeit érvényesíteni tudja. És végső soron mintaként szolgálhat az európai polgároknak. 

Brüsszel totális kudarca

Több cikkünkben is foglalkoztunk Brüsszel szankciós politikájának totális kudarcával. Az Európai Unió vezetői a háború kitörése óta arról beszélnek, hogy egyedül a szankciókkal lehet Moszkvát térdre kényszeríteni. Érvelésük szerint a különféle büntetőintézkedések kellemetlenül fogják érinteni az orosz gazdaságot, amely végül elvezet a háború befejezéséhez.

A terv kétségkívül jól hangzik, csakhogy a legkevésbé sem működik a gyakorlatban. A brüsszeli bürokraták ugyanis egy dolgot nem kalkuláltak bele, amikor Oroszország megbüntetésével voltak elfoglalva: a szankciókkal nem az oroszokat, hanem az európaiakat büntetik meg. Mára ugyanis a következő a helyzet:

MÍG EURÓPÁBAN AZ A KÉRDÉS, HOGY LESZ-E FŰTÉS TÉLEN, ADDIG AZ OROSZ GAZDASÁG A KORÁBBI ÉVEK HASONLÓ IDŐSZAKÁHOZ KÉPEST KIEMELKEDŐEN TELJESÍT. 

Az oroszok köszönik, jól vannak, nem úgy az európai polgárok. Az energiaválság mostanra elért az átlagemberek szintjére, az áremelkedés pedig már most rendkívüli társadalmi feszültségeket okoz Nyugat-Európában. Elég csak arra gondolni, hogy a kontinens nagyvárosaiban állandósultak az utcai demonstrációk.

Mostanra néhány nyugati országban korábban elképzelhetetlen élethelyzetek alakultak ki: távirányítással kapcsolják ki a bojlereket Franciaországban, lekapcsolhatják a háztartásokat az áramról Svédországban. Nem csoda, hogy mostanra már a németek 57 százaléka szerint is az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók többet ártanak saját országuknak, mint Putyinnak. 

 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kalapáccsal a kezében várta meg a biciklist egy taxis Budapesten, felé is ütött - videó

origo.hu

Tűrőképességük határára értek a kárpátaljaiak: roma asszonyok estek neki a toborzóirodának

metropol.hu

Közölték a halálhírt Kulcsár Edinával: összeroppant a lelke

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

mandiner.hu

Ezentúl bármikor, bárki mentőt hív ennek a szemétládának, kéretik nem kivonulni

origo.hu

Megszólalt Kecskés Enikő a T. Dannyvel való kapcsolatáról

ripost.hu

A Házasság első látásra szereplője hű társra lelt

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.bama.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

„Azonnal álljon meg!” – kiabálták a buszsorőrnek Szegeden, szörnyű, ami az egyik utassal történt

INSIDER

Tudsz-e annyit, hogy leérettségizz ebből a tantárgyból? Kvíz

INSIDER

Sem a drónnal, sem kutyákkal nem akadnak az eltűnt, demens Zoltán nyomára

INSIDER

Jó hír az autósoknak! Szerdától tovább csökkennek az üzemanyagárak