Létrehozva: 2022.10.04.

Mától listázzák az állatkínzókat - ma van az állatok világnapja

Október 4-től bekerül a Közigazgatási Szankciók Nyilvántartásába, kit tiltottak el az állattartástól, és a listába az állatvédelmi hatóság is betekinthet.

Éppen ma, az állatok világnapján lép életbe az a rendelkezés, hogy az állattartástól való eltiltás a Közigazgatási Szankciók Nyilvántartásába kerül, amelybe az állatvédelmi hatóság is betekinthet. Till Attila nagyon örül ennek a szankciónak és támogatja az állattartással kapcsolatos szigorításokat. 

Fotó: Szabolcs László

Fontos, hogy az emberek megértsék, hogy az állat nem a rabszolgád, akit megkínozhatsz, megölhetsz

- mondta a Ripostnak a TV2 műsorvezetője. Kapócs Zsóka szerint csírájában kell elfojtani az állatkínzást és akit a bíróság eltiltott az állattartástól, az megérdemli, hogy nyilvántartsák. 

Az a véleményem, hogy aki állatot kínoz, az embert is fog. Többször próbáltam hozzájárulni, szerepet vállalni abban, hogy az elkövetők megfelelő büntetést kapjanak. Köszönet azoknak, akik éjt nappallá téve azon dolgoznak, ezeken a szerencsétlen sorsra jutott állatokon segítsenek

- tette hozzá.

Zalatnay Sarolta úgy értékelte a lépést, hogy sok év küzdelme érett be most. Az énekesnő nemcsak szót emel az állatkínzók ellen, ha kell, de mindennapjai része az is, hogy adományokat gyűjt és juttat el menhelyekre. Nem csoda hát, hogy kitörő örömmel fogadta az állatvédelem szigorítását.

Fotó: Máté Krisztián

Sokéves küzdelmünk ért most be azzal, hogy végre lista készül majd az állatkínzókról, vagyis nyilvántartásba kerülnek. Fontos lépés ez és nagyon jó, hogy végre lehetőség nyílik arra is, hogy ezeket az embereket eltiltsák az állattartástól. Nekünk, állatvédőknek hatalmas segítség ez jövőbeli munkánkhoz. Hála és köszönet ezért a törvényhozóknak. Végre látjuk a fényt az alagút végén

- mondta lapunknak Zalatnay Cini. 

Kifejezetten egyetértek, és örülök ezeknek az intézkedéseknek. Ha egy ember képes bántani egy állatot, akkor bármire képes… Végre van erre egy szigorúbb szabályozás, amivel változhat a hozzáállás az állattartásban, és gátat szabhat a védtelen állatok ellen elkövetett súlyos cselekedeteknek. Remélem, tényleg jó irányba fogunk elindulni, és komolyan vesszük az állatok védelmét a mindennapokban is 

- mondta lapunknak Csepregi Éva, akinek a mindennapjait kutyája, Charlie aranyozza be.

Charlie nélkül el sem tudnám képzelni az életemet. Mindenhova jön velem, ahova csak lehet, nagyon jól sikerült összeszoktunk. És hát nem tagadom, el van kényeztetve rendesen

- tette hozzá mosolyogva a Neoton Família énekesnője.

 

Az állatok napjáról megemlékezett Novák Katalin köztársasági elnök és a kormányfő is. Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadója, Nyitrai Zsolt pedig összefoglalta, mi minden történt az állatvédelem területén az utóbbi időben. 

 

Támogatják a civil állatvédőket

Magyarországon kötelező mikrochip behelyezése a kutyákba, a kormány pedig több száz millió forintot biztosított ivartalanítási programra a Magyar Falu Program és a civil állatvédő szervezeteknek szóló pályázat keretein belül. Magyarország Kormánya 2021. februárjában állatvédelmi online felmérést indított „Közös ügyünk az állatvédelem” címmel, amelynek során több mint negyedmillióan mondták el véleményüket. Ez mutatja, hogy nagy a társadalmi érdeklődés. Az állatvédelem fejlődését szolgáló kormányzati intézkedések szorosan illeszkednek az ágazat versenyképességét támogató döntések sorozatába. Egyetértési pontokat kerestek és találtak az állatvédelem és a felelős állattartás ügyében, amelyet Magyarország Kormánya felhasznált döntései meghozatalához. 

A kérdésekre adott válaszokból kirajzolódik az igény az állatmenhelyek és az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek támogatására. A válaszadók egyhangúan úgy vélték, hogy a felelős állattartásra való nevelést már kisgyermekkorban el kell kezdeni. A hatóságoktól szigorúbb fellépést várnak és meg kell reformálni a kóbor kutyák befogását, valamint országos ivartalanítási programra ius igény van. 

Fontos az állatok sérelmére elkövetett cselekmények miatt indított eljárásban a bántalmazott állatok sorsának mielőbbi rendezése és a tiltott állatviadalokon való részvétel büntetése. Egy haszonállatok számára létrehozott menhely alapítását jó ötletnek tartották és az Országos Állatvédelmi és Állatjóléti Tanácsműködésének társadalmasítását is célszerűnek tartották. Vita volt a pirotechnikai eszközök engedélyezését és a cirkuszi vadállatok szerepeltetésének betiltását illetően. 

A felmérést követően egy sor intézkedést tett a kormány: 

* Több mint 100 millió forinttal segítette az állatvédő civil szervezet munkáját; 

* megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács; 

* elindult a Gazdijogsi online képzés; 

* ivartalanítási programok indultak több mint 500 millió forintos keretösszeggel; 

* aláírták a Állatvédelmi Kódexet. 

* 2021. decemberében elfogadták a régóta várt kóborállat-rendeletet, amely részletesen szabályozza az ebrendészeti telepek feladatkörét és ellenőrzését annak érdekében, hogy közegészségügyi állategészségügyi és állatvédelmi szempontból is megfelelő és korszerű környezet legyen biztosított.

 

 

Szigorúbban büntetik az állatkínzást 

2021. november 30-án a Magyar Országgyűlés elfogadta az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását, így 2022. január 1-től: 

* 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki az állatkínzást szaporítással összefüggő haszonszerzési cél érdekében tíznél nagyobb számú kedvtelésből tartott állatra a jó gazda gondosságának elmulasztásával követi el. 

* Súlyosabb büntetésre számíthatnak azok az állatkínzók, akik nagy nyilvánosság előtt hajtják végre a cselekményt. 

* 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki az eltiltás ideje alatt köve el állatkínzást, vagy bűnismétlő. Ha különös visszaeső, vagy méreg kihelyezésével több állatot elpusztít, 5 évig is terjedhet a szabadságvesztés időtartama. 

* Nemcsak az állatviadalok szervezőit, hanem a résztvevőket is büntetik. 

 


 


 

origo.hu

Így ünnepelték III. Károly király születésnapját - képek

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

borsonline.hu

"Micsoda hétvége" - Palvin Barbi pontot tett a házasságáról szóló pletykák végére

hirtv.hu

Ádám Martin személyében máris megvan az Európa-bajnokság egyik szupersztárja

ripost.hu

3 gyanús jel: akinél ezeket tapasztalod, abban jobb, ha nem bízol meg

hirtv.hu

Ha az EU így folytatja, tíz év múlva nem lesz EU – így reagáltak a németek a Magyarországot ért büntetés hírére

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek lesz a legboldogabb az idei nyár

lakaskultura.hu

Fókuszban az utolsó simítások: így lesz igazán barátságos az otthonunk

ripost.hu

Ez a retró kvíz még azon is kifog, aki benne élt!

ripost.hu

Tízből kilenc ember rosszul állítja be a klímát

ripost.hu

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

INSIDER

Megállapodott Orbán Viktor és a NATO-főtitkár: nem mennek magyar katonák Ukrajnába

INSIDER

Magyar Péter tévés hisztije megint bizonyította: erőszakos, nárcisztikus személyiség

INSIDER

"Csak annyit kértem, tartsák rendben" – Ildikó segíteni akart a tűzeset károsultjainak, de rosszul sült el a jótékonykodás

INSIDER

Két életmentés a dunaújvárosi strandon: 16 éves fiú szíve állt meg, és 70 éves nő lett rosszul

INSIDER

"Lassan már nem féltem, inkább ideges voltam, hogy mi a francot akar "– Kata évekig élt együtt az előző lakó szellemével

INSIDER

Mágikus égi jelenség elé nézünk: csillag takarja majd a holdat

INSIDER

Drágább, mint az arany és nagyon kevés van belőle a Földön: sokan már gyűjtik is őket - Fotók