Létrehozva: 2022.10.11.
Módosítva: 2022.10.12.

Ma sem tudni, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot

Csak a gázhiány és áremelkedés biztos.

A helyszíni szemle alapján bizonyítékai vannak a svéd hatóságoknak arra, hogy robbanások történtek az Északi Áramlat vezetékszálain – közölte csütörtökön az ország nemzetbiztonsági hivatala.

A helyszínelés során megállapítottuk, hogy robbanások történtek az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezeték svéd gazdasági zónában húzódó részein

– tájékoztatott a hivatal, amely egyúttal „súlyos szabotázst és komoly károkat” is említ.

Mats Ljungqvist svéd főügyész arról tájékoztatott, hogy több, helyszínen talált bizonyítékot lefoglaltak, ám részleteket nem közölt.

A dán hatóságok egyelőre nem adtak információt a vizsgálat dániai területen folyó részének eredményéről.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz felet nem vonták be a vizsgálatba, s leszögezte: az orosz tulajdonú vezetéket érintő nyomozás az orosz fél részvétele nélkül nem tekinthető hitelesnek.

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szintén „átfogó és nyitott”, orosz szakértők részvételével folyó vizsgálatot sürgetett. Morgan Johansson svéd igazságügyi miniszter szerdán leszögezte: nem teszik lehetővé az orosz részvételt a svéd területen folyó nyomozásban.

Jeppe Kofod dán külügyminiszter pedig azt mondta: a dán külügyi tárca nem hozott ilyen döntést, ám a vizsgálatért nem a minisztérium, hanem a dán, a német és a svéd rendőrség vezette munkacsoport a felelős.

Az Északi Áramlat üzemeltetői a héten már jelezték, hogy a svéd és a dán hatóságok lezárták a területet, így ők maguk nem tudják megvizsgálni a megrongálódott vezetékrészeket.

A Balti-tengeren a múlt héten jelentettek ismeretlen eredetű gázömléseket, amelyekről kiderült, hogy a Svédország és Dánia közelében húzódó, Oroszországot Németországgal összekötő két orosz gázvezetékpáron keletkezett lyukak okozzák. Ezt követően mind a svéd, mind a dán kormány szabotázsakciót emlegetett, és bejelentette, hogy sürgős vizsgálatot kezdeményez az ügyben.

A NATO szabotázsakciónak, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig terrorcselekménynek minősítette a történteket. A Kreml szerint mindkét vezeték helyreállítható.

A dán fegyveres erők által közreadott kép a tenger felszínére törő gázbuborékokról  egy nagyjából egy kilométer átmérőjű körben a balti-tengeri Bornholm szigete előtt 2022. szeptember 27-én
MTI/AP/Dán fegyveres erők Fotó: Dán fegyveres erők / MTI

Az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett szabotázs olyan nemzetközi terrorcselekmény, amelynek súlyos következményei lehetnek az Európai Unió lakosságára nézve − jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára egy szerdai, a Krím biztonságáról Szevasztopolban megtartott szakértekezleten. Patrusev szerint a csővezetékeken történtek kedvezményezettje, mindenekelőtt gazdasági értelemben, az Egyesült Államok. Emlékeztetett rá, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által beszervezett szabotőrök 1983-ban felrobbantottak egy nicaraguai olajvezetéket.

A tisztségviselő, aki 1999 és 2008 között a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója volt, azt állította, hogy az angolszászok, akik szerinte az instabilitás fő forrásai a világban, a saját érdekükben, felhalmozott gazdasági problémáik megoldása céljából katonai konfrontációt akarnak kiváltani Oroszország és Európa között.

Mint mondta, ennek hatására a tőke, a termelés és a szakemberállomány átvándorolna a tengerentúlra. Megfogalmazása szerint az angolszászok közvetlen irányítása alatt Ukrajnában újjáéledt a neonáci rezsim, amelyet eszközként használnak fel az Oroszország elleni harcra.

Azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és szatellitállamai nemcsak elnyújtani akarják Oroszország Ukrajna elleni, Moszkvában különleges hadműveletnek nevezett háborúját, de a harci cselekményeket orosz területre akarják átterelni.

Állítása szerint minden orosz–ukrán tárgyalási kísérlet a kijevi rezsim amerikai pártfogóinak utasítására hiúsult meg.

Az orosz biztonsági tanács titkára az mondta, hogy Ukrajnában nemcsak az ország hadserege, hanem a lényegében a NATO harcol Oroszország ellen, amelynek tagjai nehézfegyverekkel, lőszerrel, hírszerzéssel és katonai szakemberek kiképzésével látják el a kijevi rezsimet. A NATO fekete-tengeri tevékenységét fenyegetésnek minősítette az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigetre nézve.

Patrusev, aki szerint megnőtt a krími közlekedési létesítmények fenyegetettsége és a dróncsapások valószínűsége, valamint a fegyverrel és robbanóanyaggal elkövetett bűncselekmények száma, sürgette az infrastruktúra fokozott védelmét. Közölte, hogy a Krímben 12 terrorista irányultságú bűncselekményt akadályoztak meg a szakszolgálatok.

Arról is szólt, hogy a szélsőséges bűncselekmények száma idén megháromszorozódott a Krímben. Elmondta, hogy az orosz belügyminisztérium és az FSZB intézkedéseket hozott annak megakadályozására, hogy a fiatalok szélsőséges szervezetekhez, radikális ifjúsági mozgalmakhoz csatlakozzanak, valamint a neonáci ideológia híveinek tevékenysége ellen is küzdenek. Közölte, hogy a félszigeten az etnikumok közötti kapcsolatok harmonizálására irányuló állami programot és önkormányzati programokat összhangba hozzák a szélsőségek elleni küzdelem 2025-ig elfogadott országos stratégiájával. Elmondta, hogy Szevasztopolban működésbe lépett az etnikumközi és vallásközi kapcsolatok állapotát megfigyelő, a konfliktushelyzetek korai előrejelzésére szolgáló rendszer.

Kinek áll érdekében a vezetékek, a gázszállítási lehetőség kiiktatása?

Több uniós ország és a Kreml korábban azt mondta, hogy nem zárják ki, szabotázs történt a gázvezetékek ellen. A Der Tagesspiegel szeptember 28-án meg nem nevezett magas rangú német tisztségviselőkre hivatkozva azt írta, hogy az Északi Áramlat gázvezetékeiben keletkezett kár valószínűleg helyrehozhatatlan. A lap szerint, ha a vezetékeket nem javítják meg sürgősen, a sós víz gyorsan korrodálja a belsejét. Bár a feltételezett robbantások idején egyik csővezeték sem volt használatban, mindkettő fel volt töltve gázzal, amely most a Balti-tengerbe ömlik. A vezetékeket üzemeltető Nord Stream AG azt közölte, hogy még megbecsülni sem lehet, hogy mennyi idő alatt lehet a sérüléseket kijavítani. A baleset helyszínének felmérése valószínűleg több hetet vesz igénybe, a helyreállítás hónapokig elhúzodhat, ha a helyreállításról, annak feltételeiről sikerülne is megállapodni az EU-nak és Oroszországnak. Az érintett vezetékek teljes szállítási kapacitása évi 110 milliárd köbméter.

A kérdésre, hogy kinek állhat érdekében ennek a gázszállítási lehetőségnek a kiiktatása, több lehetséges válasz adható. Az egyik szerint azok, akik abban érdekeltek, hogy az oroszokat kiszorítsák az uniós piacról, és maguk lépjenek a helyükbe. Az biztos, hogy gazdasági értelemben Amerika hosszabb távon nyertese lesz a helyzetnek, megsokszorozza a folyékony földgáz, vagyis az LNG-szállításait Európába.

A Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba tartó,  évi 33 milliárd köbméter kapacitású Jamal-Európa vezetéken történő szállítást az oroszok már  májusban leállították. A korábban Magyarországra is szállító, Ukrajnán át haladó Testvériség vezeték évi 30 milliárd köbméter gáz szállítására lenne képes,  ám szerdán Twitter-üzenetben jelentette be a Gazprom, hogy leállítja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást Európába. A lépés hátterében elszámolási, illetve jogvita van - írta Világgazdaság. A hír hatására kilőtt a tőzsdén a gáz ára. Magyarország gázimportja a Testvériségen már 2021 őszén leállt, a szállítás áttevődött a  Szerbia felől belépő Balkáni Áramlatra, ami az elsősorban Törökországot ellátó Török Áramlat folytatása -írta a HVG. A Török Áramlat éves szállítási kapacitása 20 milliárd köbméter. Ez továbbra is rendben üzemel, erősítette meg szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, aki a Türk Államok Szervezetének energiaügyi minisztereivel tárgyalt Almatiban. 

Itt érkezik Magyarországra az orosz gáz 50-60 százaléka, aminek az ára Európában már meghaladja a 2000 dollárt ezer köbméterenként.

Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője a HVG-nek úgy nyilatkozott: az Északi Áramlat 2 vezeték 12 milliárd eurójába került Oroszországnak, így meglepő lenne, ha maguk pusztítanák el. Azt, hogy Oroszország a gázárak ismételt felveréséért folyamodott volna ilyen drasztikus eszközhöz, Pletser szintén nem tartja reálisnak.  
Folyik az egymásra mutogatás 

Hogy ki áll a szabotázs hátterében, arról folyik az egymásra mutogatás. A Nyugat Oroszországot, az Oroszok Amerikát sejtetik a háttérben, amint arról a korábban a Ripost is írt.

Színesíti a "hírfelhozatalt" a Tagesspiegel értesülése. 

MH-60R Strike Hawk Fotó: Wikipédia

A lap a lenta.ru internetes Flightradar adataira hivatkozva arról ír, hogy egy MH-60R Strike Hawk többcélú helikopter kilenc órán át keringett a Balti-tenger felett – szeptember 25-én, vasárnap 19:30-tól moszkvai idő szerint szeptember 26-án, hétfőn 4:30-ig; mintegy 250 kilométerre a dán Bornholm szigetétől, ahol a gázszivárgást észlelték. A támadóhelikopter többek között víz alatti célpontok ellen is harcolhat – hangsúlyozta a Kremlhez közelinek tartott médium. Mindebből persze semmi nem következik, csak az, hogy mindenki találgat, van olyan hírportál, amelyik már a harci delfinek bevetését is felvetette.

Kemény időszak vár Európára

Feltehetően soha nem lesz egyértelmű bizonyíték arra, hogy ki állhat a robbantások hátterében. Arról viszont nem kell találgatni, hogy Európára kemény időszak vár az orosz gázszállítások kiesése miatt, ugyanis ezeket nem lehet rövid idő alatt pótolni. A hiány pedig az energiaigényes ágazatok megroppanását, további áremelkedéseket vetít előre. Az energiaintenzív iparágakban működő európai üzemek százai vannak veszélyben. Ráadásul jövőre, a szűkülő kínálat miatt az ideinél nehezebb lesz a gáztárolók feltöltése. S ahogy arról korábban írtunk, bár 2024-től az árak csökkennek, de a korábbinál magasabb szinten stabilizálódnak.


 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

hirtv.hu

Dunda György: Akár a 18 éveseket is elvihetik a frontra + videó

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

hirtv.hu

Nem teljesen józanul adott interjút Magyar Péter + videó

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

mindmegette.hu

Íme Jamie Oliver angol húsvéti zsömléje - ezt ki kell próbálnod idén!

ripost.hu

Mérleg telihold: ez a 3 csillagjegy most tiszta lappal indulhat

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Súlyos betegségéről beszélt a gyönyörű magyar műsorvezető: „Alig állok a lábamon és mindenem fáj”

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

INSIDER

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten