2 hónapja

Elon Musk olyat twitterezett, hogy egyből közellenség lett az ukránoknál

A Tesla főnöke, Elon Musk hétfőn szavazásra bocsátotta az orosz-ukrán háborút lezáró béketervét.

Elon Musk, a Tesla tulajdonosa, a világ egyik leggazdagabb embere, hétfőn a Twitteren közölte elképzelését az ukrajnai konfliktus megoldásáról, és béketervét szavazásra is bocsátotta.

 A Teslát sikerre vitte Elon Musk, de a béketerve az ukránok körében nem aratott osztatlan sikert. Fotó: SERGE ATTAL

Musk tervében négy pont szerepel: 

– Az elcsatolt régiókon új népszavazások megtartása az ENSZ felügyelete alatt, és ha a többség Ukrajna mellett voksol, akkor az oroszok kivonulnak.

– A Krím-félsziget Oroszország része marad, ahogy 1783-tól  az volt (Hruscsov tévedéséig)  (Vagyis 1954-ig, amikor a félszigetet a Szovjetúnió első embere az Ukrán tagköztársaságnak ajándékozta - a szerk.).

– A Krím vízellátásának biztosítása.

– Ukrajna semleges státuszának biztosítása.

Elon Musk  kétségbe vonta Ukrajna győzelmének lehetőségét egy teljes körű háború esetén Oroszországgal, és békére szólította fel a feleket. Erről is a Twitter-oldalán írt.


„Oroszország részleges mozgósítást hajt végre. Teljes körű háborút indítanak, ha a Krím veszélybe kerül. A halál mindkét oldalon pusztító lesz”

- írta. Hozzátette: „Oroszország lakossága háromszorosa Ukrajnának, ezért nem valószínű, hogy ukrán győzelmet aratna egy totális háborúban.”

Andrij Melnyk, Ukrajna volt németországi nagykövete első felindulásában azt írta Musknak annak béketervéről: 

[email protected] meg, ez a nagyon diplomatikus válaszom neked.

Azt is közölte az ukrán politikus, Musk felhívásának egyetlen eredménye:

„Most egyetlen ukrán sem fogja megvenni a [email protected] Tesla-szemetet. Sok szerencsét” – írta Melnyk.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is reagált Musk felhívására, és ő is szavazást indított:

Zelenszkij azt kérdezte a Twitteren: „Melyik Elon Muskot szeretik jobban, azt, amelyik Ukrajnát, vagy azt, amelyik Oroszországot támogatja?”

A milliárdos válaszolt is a kérdésre:

 

Továbbra is támogatom Ukrajnát, de meggyőződésem, hogy a háború  eszkalációja nagy károkat fog okozni Ukrajnának és esetleg az egész világnak.

Az mára kiderül, Musk elérte, amit akart, az interneten róla szóltak a hírek, a békét azonban nem sikerült elhoznia. A válaszolók túlnyomó többsége nem támogatja tervezetét.

A Kreml elnöki szóvivője, Dmitrij Peszkov is kommnetálta Elon Musk felhívását. Nagyon pozitív, mondta újságíróknak, hogy egy olyan személy, mint a Tesla és a SpaceX alapítója keresi a módját az Ukrajna körüli helyzet békés megoldásának, sok hivatásos diplomatával ellentétben. Ugyanakkor, tette hozzá: Ami a népszavazást illeti, arról a lakosok már kifejtették a véleményüket, és Oroszország feltételeinek teljesítése nélkül lehetetlen a béke elérése.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!