INSIDER

Szerző Ripost

2 hónapja

Egyetért az Oroszország elleni szankciókkal? Válaszolnak a budapestiek – videó

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány újabb nemzeti konzultációt indít, megkérdezi a magyar embereket, egyetértenek-e a szankciókkal. Támogatják-e újabb szankciók bevezetését, vagy sem? A Metropol is megkérdezte a budapesti járókelőket, mit gondolnak.

Orbán Viktor a közösségi oldalán jelentette be múlt szerdán a kormány döntését: indul az új nemzeti konzultáció.

ORBÁN Viktor
Fotó: Máthé Zoltán

A kormányfő hangsúlyozta: 

Az energiaszankciókat Brüsszel ráerőltette a tagállamokra és azóta az energiaárak az égben vannak. Amikor ez megtörtént, Brüsszelben azt ígérték, hogy a szankciók véget vetnek a háborúnak és jobban fognak fájni az agresszornak, mint az Európai Unió tagállamainak. Ehelyett ma valójában Európa minden polgára szankciós felárat fizet az energiáért. A kormány a mai ülésen elfogadta a Fidesz-frakció kezdeményezését. Nemzeti konzultációt indítunk a szankciókról.

 Az Ukrajna ellen indított háború miatt az Európai Unió 2022-ben megszorító intézkedéseket vezetett be Oroszország ellen, melyek érintik többek között az importot, az exportot, a közlekedést, a bankrendszereket és néhány médiaorgánumot. A magyar kormányfő korábban kiemelte: 

Magyarország álláspontja eltér a nyugati állásponttól. A Nyugat a háború pártján áll, Magyarország pedig a béke oldalán.

A kormányfő péntek reggel a Kossuth Rádióban hozzátette: 

Brüsszel hazudott a szankciókról. Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd. Az energiáért az európai emberek szankciós felárat fizetnek, ami bizonytalanná teszi a jövőt. A kérdés, hogy tovább rontunk-e ezen a helyzeten, Brüsszelben ugyanis újabb és újabb szankciókat akarnak bevezetni.

A miniszterelnök hangsúlyozta: az a tapasztalata a politikában, hogy bizonyos helyzetekben a legjobb, ha az emberek bevonhatók a döntéshozatalba, ennek pedig a jogilag legrugalmasabb formája a nemzeti konzultáció. 

A nemzeti konzultáció keretében várhatóan több millió ember mond majd véleményt, a Metropol csak néhány fővárosit kérdezett meg előzetesen, hogyan vélekednek a Brüsszel által bevezetett szankciókról, azok Magyarországra és a magyar emberekre gyakorolt hatásairól. A többség egyértelműen azon az állásponton volt, hogy a szankciók nem érik el a céljukat, senkinek sem jók és a hatásukat már mindenki a saját bőrén érzi. 

Tormás László Nándor úgy véli: „Az oroszok ellen bevezetett szankciók fordítva sültek el. (…) Olyan árak vannak, amelyeket az ember már nem tud követni. (…) Például egy kiló kenyér lassan már ezer forint körül van.”

Molnár Jenő Józsefné azt gondolja, a Brüsszel által bevezetett szankciók senkinek sem jók. Ezzel szemben Csabai István szerint szükség van a brüsszeli szankciókra, mert „nem szabad hagyni, hogy Oroszország teret nyerjen és a háborút ebből finanszírozza”.

Dr. Eisenhauer Virginia azonban másként gondolja: „Brüsszelnek önálló gondolata nincs, ami forgatókönyvet Amerikából megírnak, azt hajtja végre. Amerika érdeke Európa gyengítése, véleményem szerint ezt hajtják végre, ami öngyilkosság, teljes mértékben. Ha tehetném, mindenen változtatnék, amit Brüsszel gondol, amiket szeretne bevezetni. Én azt javaslom, hogy Brüsszel üljön le Orbán Viktorral tárgyalni.”

A miniszterelnök mindenkit kér, hogy mondja el a véleményét, mert

csak közös fellépéssel tudunk véget vetni az energiaárak emelkedésének.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!