Létrehozva: 2022.10.24.

Varga Mihály: A kormány célja, hogy fenntartsa a gazdaság növekedését

Magyarországon a gazdaság az első fél évben 7,3 százalékkal nőtt.

Szerző Ripost

A kormány kiemelt célja, hogy a háború és a szankciók negatív hatásai ellenére a gazdasági növekedés fennmaradjon Magyarországon - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség - HIPA konferenciáján hétfőn Budapesten. A kabinet intézkedései közül kiemelte: egyes élelmiszerekre és az üzemanyagra ársapkát vezettek be, megőrzik a nyugdíjak értékét, a kamatokat év végéig befagyasztották, továbbá a kis- és közepes vállalkozások részére 350 milliárd forintos támogató programot vezettek be.

VARGA Mihály
Fotó: Soós Lajos / MTI

Miután Magyarországon a gazdaság az első fél évben 7,3 százalékkal nőtt, ebben az évben 4,5 százalékkal bővülhet a GDP; 2023-ban lassulás várható, de az év második felétől már kedvező tendenciákra lehet számítani - mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a 2022-es hiánycélt tavaly 5,9 százalékról 4,9 százalékra csökkentették, átütemezték a halasztható kormányzati beruházásokat, a költségvetési szerveknél takarékos gazdálkodást rendeltek el, továbbá tavasszal is jelentettek be konszolidációs intézkedéseket a büdzsé egyensúlya érdekében. Óriási eredménynek nevezte azt, hogy május óta gyakorlatilag alig nőtt a hiány, szeptemberben pedig többletes volt az államháztartás. Reményeik szerint októberben is sikerülni fog ezt felmutatni - tette hozzá.

Az Európai Unióval a tárgyalások utolsó fázisánál tartanak, a "konstruktív párbeszéd" eredményképpen "ambiciózus helyreállítási tervet" dolgoztak ki, amely a demográfia, a zöld átmenet, a fenntarthatóság, az infrastruktúra és a digitalizáció területére is kiterjed - mondta. November közepére végre is hajtják a megbeszéltek szerint a tervek egy részét, így lehetőség nyílik arra, hogy a helyreállítási és kohéziós források még idén megnyíljanak az ország számára - hangsúlyozta.

Varga Mihály úgy fogalmazott: Magyarország az elmúlt években a válságokból gazdasági értelemben megerősödve került ki, és bízik abban, hogy ezúttal is így lesz. „Bár fizikailag közel vagyunk az ukrajnai háborúhoz, középtávon a gazdasági kilátások mégis jobbak, mint számos másik, távolabb fekvő uniós országban" - mutatott rá, jelezve, hogy a magyar gazdaság idén a térség egyik legnagyobb növekedését érheti el. A pénzügyminiszter beszélt arról is, hogy az Amerikai Egyesült Államok az ország egyik legfontosabb kereskedelmi partnere, a kétoldalú kereskedelmi forgalom 7,1 milliárd dollárt tett ki tavaly, ebből a magyar export 4,2 milliárd volt. Megjegyezte, hogy több mint 1700 amerikai vállalat van jelen az országban, ezek közül 92-vel stratégiai partnerséget is kötött a kormány. A járvány első évében, 2020-ban ezek a társaságok 2496 új munkahelyet hoztak létre itt, a rá következő évben pedig további ezret - emelte ki.

A minisztérium a konferencia apropóján kiadott közleményében jelezte: a háború hatásai elleni védekezéshez jó alapot ad, hogy az elmúlt évtizedben 3,7 millióról 4,7 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliség rekordalacsony és a beruházások is jól alakulnak.

Felhívták a figyelmet: a kormány oly módon biztosítja a forrásokat az adóegyszerűsítésekre, a gyármentő programra és az energiaigényes kisebb cégek támogatására, hogy közben a költségvetési egyensúlyt is megőrzi.

Ezen intézkedéseknek köszönhetően Magyarország finanszírozása a romló külső környezet ellenére is biztosított, a magyar papírok többszörös túljegyzés mellett kelnek el az aukciókon - hangsúlyozták.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

5 szuper, gyerekbarát strand belföldön

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

magyarnemzet.hu

„Menjetek ti Ukrajnába, és szolgáljatok ti!” – káosz az ukrán konzulátuson

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

hirtv.hu

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 28.: a Halak szerelmes, a Mérleg jókedvű

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért