Létrehozva: 2022.10.26.
Módosítva: 2022.10.26.

Hamarosan indul a roham,17 millió szál krizantém várja az emlékezőket

Sokan halottak napján is inkább az élő virágokat választják.

Szerző Ripost

Jövő hét elején már mindenszentek, majd halottak napja, így minden bizonnyal már ezen a hétvégén tömegek látogatnak ki a hazai temetőkbe, hogy egy-egy szál virággal és egy mécses meggyújtásával emlékezzenek szeretteikre, akik már nem lehetnek köztük.

A művirágokból álló kis sírcsokrok mellett sokan inkább az élő virágokat választják. A sláger idén is, ahogy szinte minden évben a krizantém. A budapesti Kozma utcai Új Köztemető egyik virágárusa, Tasnádi Zoltánné Irén a Borsnak elmondta, ebből a virágból mindenfélét keresnek a vásárlók.

Elsősorban a nagyfejű és a holland krizantémot veszik, de szinte nincs olyan, ami ne fogyna el 

– emelte ki a Nefelejts Virágbolt tulajdonosa. Emellett különböző kisebb-nagyobb csokrok, virágos sírdíszek, kis koszorúk egész garmadája kapható, így minden hozzátartozó ki tudja választani az ízlésének megfelelő kompozíciót. 

Treer András, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnökségi tagja, a Flora Hungaria nagybani virágpiac szakmai tanácsadója a vg.hu-nak elmondta: a keresztény kultúrkörben mindenszentekkor a krizantém a meghatározó virág, ez azonban nem csak a hagyományoknak köszönhető. Ez az a növény ugyanis, amely ebben az időszakban – melegebb és hűvösebb időjárás esetén is – jól érzi magát. 

Az előző évekhez hasonlóan az idén is mintegy 17 millió szál krizantém kerül ki a hazai kertészetekből és családi kertekből. Ennek legnagyobb része egyszálas, a csokros, apróbb virágú növényből pedig 1,5-2 milliót állítanak elő hazánkban. Jelentős mennyiség fogy ilyenkor a különböző méretű és cserepes krizantémokból is, amelyek szintén hazai termesztésből származnak" - mondta Treer András.

Az áremelés sajnos a virágokat sem kerülte el.

Átlagban 20 százalékkal kerülnek többe a virágok és a sírcsokrok, mint tavaly. A saját termesztésű, nagyfejű krizantémból 600 forintba kerül egy szál

 – mondta Tasnádiné Irén. A temetői árusok portékáit elnézve a kis sírcsokor 1500-1800 forint között fut, a nagyobbak 3000 forint felett kaphatók. A kiváló minőségű művirágból készült termékekért viszont ennek a dupláját-tripláját is elkérhetik.

Fotó: Máté Krisztián / Ripost

 Mécsesek tekintetében is hasonló a helyzet, mint a virágoknál, itt azonban úgy tűnik, változik a trend.

„A kis- és a nagyobb mécsesek egyaránt keresettek, mi viszont úgy látjuk, hogy a hagyományos mécseseket egyre inkább kiszorítják az olaj- és a LED-es mécsesek. Az emberek inkább utóbbiakra állnak át, mert tovább világítanak és tartósak" – emelte ki a virágbolt tulajdonosa.

 

Így tisztítsuk a sírokat!

Az egyszerűbb szennyeződések, mint a madárpiszok, por, sár, egy ronggyal, mosogatószeres vízzel, drótkefével, autómosó kefével, körömkefével vagy gyökérkefével lejönnek a sírkőről. Használhatunk a takarításhoz ezeken kívül ecetet, szódabikarbónát vagy mosószert is, de csak egyesével. Az olyan szennyeződésekhez, amik így nem jönnek le, használhatunk különböző, speciálisan erre a célra gyártott vegyszereket is. Márvány és mészkő sírkövek esetében arra érdemes figyelni, hogy ne használjunk savas bázisú tisztítószert, mivel a sav a sírkövekben lévő kalcitot bomlasztja. Vásároljunk inkább alkoholtartalmú tisztítóanyagot. Gránit sírköveknél bármilyen anyaggal próbálkozhatunk, mivel ennél az anyagnál csak a gyémánt keményebb, így nem árt neki szinte semmi. Műkövek estében használhatunk savtartalmú vegyszert és salétromlemosót is, de csak az észszerűség határain belül. Sósavat például semmiképp ne használjunk a pólusok közé szorult szennyeződés eltávolításához. Abban az esetben, ha a vegyszeres takarítás sem működik, az anyag megkopott, kifakult, szakszerű csiszolást igényel, forduljunk szakemberhez és kérjünk magas nyomású mosást, homokfúvásos felülettisztítást vagy polírozást.

 

A halottak napja vonzza a bűnözőket

Amikor sok ember gyűlik össze egy helyen, ráadásul olyan eseményen, amely az emlékezésről szól, így talán nem vagyunk elég éberek, könnyen a bűnözők célpontjaivá válhatunk. A temetők környékén nincsenek biztonságban a kocsiban látható helyen hagyott értékek, a tömegközlekedési eszközön a farzsebben lévő pénztárca, mobiltelefon, vagy épp a temetőben lezáratlanul hagyott kerékpár. Emellett ott van még az őszi időjárás és az óraátállítás is, mint potenciális veszélyforrás: a korai sötétedés miatt megnő a balesetek száma. Emellett ügyelni kell arra, hogy a temetőben ne tegyük le a sírra az értékeinket, táskánkat, mert elég egy pillanatnyi figyelmetlenség és már lába kélt a pénztárcánknak, vagy éppen a mobilunknak.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

borsonline.hu

Testvérviszály lett Vajna Timi nagymamájának kórházi kezeléséből

magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

life.hu

Ha egyetlen kozmetikumot használsz lefekvés előtt, ez legyen az

magyarnemzet.hu

Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó 

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

ripost.hu

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

"Éjszakai sötétség volt délután háromkor" – SMA Tomika és szülei így vészelték át az apokaliptikus vihart Dubajban

INSIDER

Nem fogsz örülni: mutatjuk, milyen hatással lesz a szervezetedre a közelgő telihold

INSIDER

A Nobel-díjas Krausz Ferenc is kitöltötte a zöld-párbeszéd kérdőívet

INSIDER

Orbán Viktor: Mi a béke pártján állunk