INSIDER

Szerző Ripost

1 hete

Brüsszel nem ezt ígérte: Nemzeti konzultációra kérték fel a kormányt

Sehol máshol nem kérik ki erről az emberek véleményét a szankciók ügyében, csak mi tesszük ezt.

Szerző Ripost

„A kormánypártok frakciói szokás szerint találkoztak és megvitatták a legfontosabb ügyeket. Nem meglepő módon ezek most a szankciókhoz kapcsolódnak” – közölte Kocsis Máté a kormánypártok kihelyezett frakcióülése közben tartott sajtótájékoztatón, Balatonalmádiban. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: a szankciók bevezetésekor Brüsszel nem ezt ígérte.

KOCSIS Máté; SIMICSKÓ István
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Kocsis Máté kiemelte, hogy Oroszország sokkal gazdagabb lett, Európa pedig szegényebb. Megjegyezte, hogy Oroszország 158 milliárd euró bevételre tett szert, amiből 85 milliárdot az európai uniós polgárok fizettek ki.

 

A brüsszeli szankciók kárt okoznak a gazdaságokban és a háztartásokban egyaránt. A megnövekedett energiaárak gazdasági visszaeséshez vezethetnek. Az őszi ülésszakon azon kell dolgozni, hogy ne legyenek szankciók

 

 – fogalmazott a frakcióvezető. Kiemelte:

A két frakció arra kérte a kormányt, hogy induljon nemzeti konzultáció az energiaszankciók kérdésében.

„Nincs rendjén, hogy a szankciókról csak a brüsszeli elit dönthetett. Az emberek megkérdezése azért is fontos lesz, mert minél tovább húzódik ez a vita, annál nagyobb károkat fog okozni” – rögzítette Kocsis Máté.

Ezután Simicskó István jelezte: az alapvető problémák a háború, valamint az arra adott rossz brüsszeli válaszok miatt van.

„Minden esetben, amikor fontos nemzeti sors kérdésekben kell dönteni, akkor megkérdezzük az embereket” – emlékeztetett a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője. Simicskó István beszámolt róla, hogy Navracsics Tibor a KDNP frakciójában folytatja a munkát, miután elhárultak a technikai akadályai annak, hogy a területfejlesztési miniszter képviselőcsoportot váltson. Hozzátette: Navracsics már az Országgyűlés alakuló ülése előtt jelezte, hogy szeretne a KDNP frakciójához csatlakozni.

 

Nekünk az is fontos, hogy a nagy stratégiai célok, mint a családtámogatások, ne álljanak le, ezek pedig a ciklus közepétől, 2024-től ismét bővülni fognak

 

– rögzítette a kereszténydemokrata politikus.

A Magyar Nemzet kérdésére Kocsis Máté elmondta: nagy érdeklődésre, valamint sok kitöltőre számít a nemzeti konzultáción, míg Simicskó István szerint a konzultációval példát mutathatnak más európai ország számára is.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!