Létrehozva: 2022.09.15.

Novák Katalin: Szeretnénk megadni a választás szabadságát a szülőknek

Két évvel ezelőtti ígéretét váltotta be a köztársasági elnök, amikor felavatta az új hernádnémeti bölcsődét. Hangsúlyozta: Magyarország a fogantatástól fogva ott van a gyermekek mellett és a megszületésük után is, a szülőknek pedig szeretnék megadni a választás szabadságát, legyen szó a nevelésükkel eltöltött időről vagy a szülők munkába történő visszatéréséről.

Szerző Ripost

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke  a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádnémetiben csütörtökön átadta a bölcsőde vadonatúj épületét. Két évvel ezelőtt jelen volt az alapkőletételnél, és még akkor megígérte, hogy elmegy az átadásra. Ígéretét nem felejtette el. Az új bölcsőde 600 négyzetméteres, négy csoportnak, 48 gyermeknek ad otthont. Korábban a bölcsőde két telephelyen működött. Óvodába 180 gyermek jár, tehát így több mint 200 gyereket tudnak fogadni a hernádnémeti napközi otthonos óvoda és bölcsőde épületében. A településen összesen 308 ezren laknak, de a bölcsődébe öt környező településről is érkeznek a gyerekek, akiket jól felkészült óvodapedagógusok, dajkák és kisgyermeknevelők fogadnak.

Fotó: Ripost/BS

Ma már csaknem ezer településen működik bölcsőde Magyarországon

– mondta a köztársasági elnök, akit a Metropol is elkísért.
Novák Katalin emlékeztetett: most háromszor annyi településen tudnak bölcsődei szolgáltatást nyújtani, mint tíz éve, és a szülők négy típusú bölcsőde közül tudják kiválasztani a gyermekük számára legmegfelelőbb intézményt. 

Ez a nap nemcsak Hernádnémetinek fontos, hanem mindannyiunknak, hiszen az új bölcsőde átadása arról szól, hogy hiszünk, bízunk a jövőben és a jövő gyermekeinek építkezünk

– tette hozzá. Az államfő emlékeztetett: a bölcsőde két évvel ezelőtti alapkőletételi ünnepségével egybekötve kilenc, az Esély Otthon Program keretében felújított lakást is átadtak Hernádnémetiben a fiataloknak. 

Ezzel esélyt szerettünk volna adni akkor azoknak a fiataloknak, akik boldogulni akartak saját szülőföldjükön és erről az elvről szól az új bölcsőde megépítése is 

– fogalmazott. Az a cél, hogy mindenki megtalálhassa a boldogulását a főváros mellett az ország bármely pontján, összes kistelepülésén, legyen esély az életre és a gyermeknevelésre, a munkából való boldogulásra, gyermekeink pedig még jobb körülmények között nőhessenek fel, mint mi magunk.

Fotó: Ripost/BS

Azt szeretném, hogy a magyar fiatalok tudnák, mi biztatjuk, bátorítjuk őket arra, hogy mondjanak igent egymásra, a közös életre, a gyermekvállalásra és érezzék azt, hogy a közösség támogatja, segíti őket, Magyarország számít rájuk 

– hangoztatta az államfő.
Novák Katalin hangsúlyozta: szeretnék megadni a választás szabadságát számukra a gyermekek megszületése után is, legyen szó a nevelésükkel eltöltött időről vagy a szülők munkába történő visszatéréséről, ehhez pedig a kormány különböző segítségeket biztosít, például támogatja a szülő otthonmaradását hosszabb ideig, vagy akár a nagyszülői gyed bevezetésével. Utalt arra: a szülők számíthatnak a bölcsődékre is, ahol szakképzett gondozók és szakemberek vigyáznak a gyerekekre.

Mi büszkék vagyunk rá, hogy a fogantatástól fogva ott vagyunk a gyermekek mellett és a megszületés után is akár a bölcsődében, az óvodásban, a köznevelésben, majd később is végigkísérjük az útjukat, fiatal felnőtté válásukkor pedig ismét ott állunk mellettük, amikor a családalapításról szóló döntéseiket hozzák meg 

– jelentette ki a köztársasági elnök. Az eseményen részt vett Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője is.

Betért a mádi zsinagógába is

Magyarország köztársasági elnöke Mádon a közelgő zsidó újév alkalmából meglátogatta az 1795-ben épült mádi zsinagógát, ahol Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija és családja fogadta. A rabbi a köztársasági elnököt körbevezette a zsinagógában és a rabbi házban. Novák Katalin egy sófárt kapott ajándékba, amit sikerült megszólaltatnia, holott ez elsőre csak keveseknek szokott sikerülni. A kötetlen beszélgetés során szóba került a hazai zsidóság kultúrája. 

Fotó: Ripost/BS

A találkozót követően Novák Katalin meglátogatta a szepsi és a zsirai borászatokat is. Utána Erdőbényére utazott, ahol Potyek Attila kádármester műhelyét kereste fel.

Fotó: Ripost/BS
origo.hu

Hihetetlen munkakörre keres az Ikea dolgozókat

ripost.hu

Saját csapdájába esett a népszerű énekesnő? J.Lo mindent elveszíthet

borsonline.hu

Sosem ér véget a gyászunk: újabb színész halálhíre érkezett

mandiner.hu

Bombahír: magyar játékost igazolhat a Manchester United!

metropol.hu

Nehéz döntések várnak ma ezekre a csillagjegyekre

magyarnemzet.hu

Bejelentették az oroszok, ekkor kezdődik a világháború

astronet.hu

Vonzd be a szerelmet az újhold erejével! – mágikus tippek

ripost.hu

Ez gyorsan ment: Jürgen Klopp megtalálta új csapatát, már alá is írt nekik

ripost.hu

Nem tudsz aludni? Ha ezt a gyümölcsöt fogyasztod, eldobhatod az altatót!

ripost.hu

Akikben sosem szabad megbízni: ez a négy csillagjegy nagy eséllyel hátba fog szúrni

ripost.hu

„Sajnos ez az igazság” – tovább dagad a botrány az elhunyt Berki Krisztián miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter Sorosék lapjában elárulta: itthon csak hazudja, hogy nem háborúpárti

INSIDER

"Nem küldöm háborúba a 2 fiamat és 5 unokámat!"– Ezt üzenik Brüsszelnek a Békemenet résztvevői

INSIDER

104 éve történelmi árat fizettünk a háborúért, ne kövessük újra ugyanazt a hibát!

INSIDER

Eljutott Brüsszelig a Békemenet híre - Európában hasonlót sem láttak még

INSIDER

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a 8 vármegyére lesújt

INSIDER

Gyász: Elhunyt Kulcsár Anna

INSIDER

80 éves lett az ország kedvenc kaktuszgyűjtője, Hegyi Atilla - Videó!

INSIDER

Kegyetlen betegségben szenved Claudia: még egy gyengéd simogatás is pokoli fájdalmat okoz