Létrehozva: 2022.09.16.

Közel négyszáz ingyenes programmal mutatkozik be a szakrális művészet - videó

Ma kezdődött a XVI. Ars Sacra Fesztivál, amit a rendezvénysorozat fővédnöke, Novák Katalin köztársasági elnök és Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek is köszöntött. Az elkövetkező kilenc napban közel négyszáz kulturális rendezvény várja az érdeklődőket ingyenesen.

„Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!”  - ezzel a jézusi idézettel szólít meg a XVI. Ars Sacra Fesztivál. A szombaton kezdődő kilenc napos rendezvénysorozatot péntek délután a Magyar Nemzeti Múzeumban nyitották meg ünnepélyes keretek között.  A fesztivál 9 napja alatt országszerte közel 400 programmal, köztük zenei, irodalmi és képzőművészeti eseményekkel várják a közönséget az ország 80 településén. A rendezvény alkalmával 132 templom nyitja ki kapuit.

Fotó: Ripost

A múzeum dísztermében Novák Katalin köztársasági elnök azt mondta, örömmel köszönt egy olyan közösséget, melynek tagjai értik, számontartják és készek továbbadni mindazt, amit Magyarország keresztény kulturális gyökereinek köszönhet. 

Magyarország önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége

- szögezte le a köztársasági elnök. Azt kívánta, hogy most, ebben a háború sújtotta, gazdasági nehézségek által terhelt időszakban minden művész és látogató megtalálja a kiállított, bemutatott és előadott alkotásokban azt a felismerést, hogy a valódi segítséget a teremtő Istennel való találkozás adhatja meg.  

A megnyitón köszöntötte a rendezvényt L. Simon László, a múzeum igazgatója, az új apostoli nuncius, Michael Wallace Banach, majd Erdő Péter bíboros, prímás nyitotta meg az idei programsorozatot. Az apostoli nuncius Ferenc pápának a kazahsztáni vallásközi kongresszuson mondott beszédét idézte a transzcendencia és a testvériség, közelség összefüggésében.

A szakrális művészetek hetének kezdetén újra és újra alkalmunk van kérdéseket feltenni magáról a művészetről és a Szentről. Ha a művészetet olyan tevékenységnek tekintjük, amely nem gazdasági jellegű és az ember esztétikai érzékének gondolkodó és észlelő kiteljesedésére épül, akkor úgy tűnik, hogy a művészet szorosan kapcsolódik az egyes kultúrák sajátos képességéhez a valóság bemutatására. 

- hangsúlyozta a rendezvénysorozat egyházi fővédnöke, Erdő Péter.

Fotó: Ripost

Sajátos lény az ember. Érzések és tudatos reflexiók jellemzik az életét. Nyitott arra is, hogy a közvetlen élmények síkján túl emelkedve csodálattal és hálával tekintsen Teremtőjére, akiben a szépség, a jóság és az igazság teljességét felismeri. És rádöbben arra, hogy a világhoz képest Ő a nagybetűs Másik, vagyis Ő a Szent

- zárta megnyitó beszédét.

A megnyitó résztvevői egy kis ízelítőt is kaptak a fesztivál programjából az ötfős Jazzaction énekegyüttes és Lackfi János író-költő közreműködésével. A már nemzetközi szinten is jegyzett, kitüntetett „a cappellás” csoport a fesztivál második napján, szeptember 18-án, 19 órától a Zugligeti úti Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban ad jazzt, népdalt, világzenét társító koncertet. Lackfi pedig a fesztivál állandó, rendre visszatérő vendégeként természetesen szintén fellép majd az Ars Sacrán. Szeptember 24-én, 19 órától a budapest-gazdagréti Szent Angyalok-plébániatemplomban lánya, Lackfi Dorottya énekesnő és a gitáros Sinha Róbert társaságában a #jóéjtpuszi2 című zenés irodalmi est közreműködője lesz, mint szerző és előadó.

A Magyar Nemzeti Múzeum a rendezvénysorozat alkalmából tíz vidéki múzeum anyagából válogatott, szakrális tárgyakat felvonultató kamaratárlattal készült, amit a megnyitó vendégei is megtekinthettek. 

origo.hu

Agyonlőtték a brit miniszterelnököt

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Kulcsár Edina és G.w.M kislányáról

borsonline.hu

Hoppá! A válás után mégis együtt vannak a Házasság első látásra sztárjai?

ripost.hu

Egyszerűen megállíthatatlanok: ez a négy csillagjegy sohasem adja fel

hirtv.hu

Ottó: Épelméjű ember számára elképzelhetetlen, hogy fölvegye a feleségét úgy, hogy ő nem tud róla + videó

origo.hu

Végleg bezárják az állatkerteket

travelo.hu

Egy teljesen újjászületett fürdő színesíti a hazai kínálatot

ripost.hu

„Tudni kell viselkedni” – kiverte a biztosítékot a Házasság első látásra bombázója

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Lehetetlen IQ teszt: zseni vagy, ha meg tudod oldani

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Döbbenet! Ennyi sört ivott meg egyetlen magyar 2023-ban, idén pedig itt az Eb!

INSIDER

"Néha zavaró szagok jöttek ki a lakásból" - megszólaltak a szomszédok az egymás után kétszer kigyulladt csepeli lakás áldozatáról

INSIDER

Jó hír az autósoknak, tovább csökkennek az üzemanyagárak; Tragédia Szalántán, szerelmespár halt meg a balesetben; Magyar Péter trükkje....

INSIDER

"Édesapám halálos ágyán fogadtam meg, hogy megoldom a család rejtélyét" - Melinda minden követ megmozgat