Létrehozva: 2022.09.21.
Módosítva: 2022.09.21.

Eltapsolt százmilliók, kibelezett épület: ez a zuglói mintaházprojekt

Négy év és másfél milliárd forint sem volt elég ahhoz, hogy létrejöjjön Karácsonyék mintaházprojektje, ami citromdíjat érdemel. Új házról már nincs szó, hanem csak felújításról, aminek október végére kellene készen lennie, de egyelőre csak a bontásig jutottak.

„Megpörgettünk olyan 1 milliárd 100-200 millió forintos EU-s pénzt, és megpörgettünk még hozzá minimum 160 millió forintos önkormányzati pénzt” – összegezte Vida Attila, az LMP zuglói képviselője még áprilisban a Karácsony Gergely polgármestersége alatt elkezdett „Több mint lakóház” elnevezésű projektet, ami Zugló történetének egyik legnagyobb tévedése.

Nem tudni, mikorra készül el (Fotó: Máté Krisztián / Ripost)

Évekre visszanyúló történet

Zugló Önkormányzata még 2018-ban pályázott az Európai Bizottság Urban Innovative Actions (UIA) programjára és nyert is: a lakhatás témakörében benyújtott, E-Co Housing elnevezésű projekt több mint 4,5 millió eurós, közel 1,5 milliárd forintos támogatásban részesült. A nyertes zuglói pályázat egy 25-30 lakásból álló, szinte nulla energiafelhasználású házról és a majdan beköltözők lakóközösséggé kovácsolásáról szólt. A házhoz az üres telket az önkormányzat adta volna, így lakásonként nagyjából 67 millió forint jutott volna az építkezésre és egyebekre. Csak a tervezésig jutottak azonban, az építkezés sosem kezdődött el a kijelölt Gizella úti telken.

 

Építkezés helyett felújítás

Ehelyett 2021-ben bejelentették, hogy a koronavírus járvány miatt elszállt építőanyagárak miatt újra kell tervezniük a Több mint lakóház projektet. A nagy fordulat idén májusban következett be, amikor bejelentették, hogy nem a Gizella úti üres telken fognak építkezni, hanem a Mexikói út 11/b szám alatti, már meglévő, önkormányzati tulajdonban álló házat fogják a projekt számára felújítani. Ezt a kisebb költségvetésből elkészíthető tervet el is fogadta az Európai Bizottság, ami nagy szerencse Zugló számára, hiszen ellenkező esetben vissza kellene fizetniük a már 2018-ban elutalt másfél milliárdos támogatás egy jelentős részét. A projektnek még ezzel a B-tervvel is lett pluszköltsége, a közbeszerzési eljárás nyertesével kötött szerződéshez szükséges bruttó 158,6 millió forintos többletfedezetet a zuglói önkormányzat vállalta magára, amit, mint kiderült, a zuglói felújítási alapból vesznek el.

 

Szorítanak a határidők, munkások meg sehol

Bár a B-terv, a Mexikói út 11/b alatti ház felújítása már tavasszal zöld utat kapott, a helyzet jelenleg nagyon rosszul néz ki: az épületet teljesen kibelezték, a tetőszerkezetet eltávolították – és ennyi. 

Itt tart a zuglói mintaház (Fotó: Máté Krisztián / Ripost)

Még a sittet sem hordták el az udvarról. Hétfőn kora délután sehol egy munkás, az immár ajtó és ablak nélküli lakásokban az évtizedekkel ezelőtt felragasztott tapéták várják csak szomorúan sorsukat. Pedig a határidő szorít. „Időre el kell készülnünk, hogy az Unió felé nagyobb veszteséget már ne szenvedjünk el, október 31. a végszámlák benyújtási határideje” – mondta áprilisban a pálmafáiról elhíresült zuglói polgármester, Horváth Csaba. A helyzet azonban nem úgy néz ki, hogy október 31-éig végeznének a munkákkal, azt pedig már előre lehet tudni, hogy mi lesz az ára a projekt teljes bukásának: 450 millió forint visszafizetését is előírhatja majd az EU, amit a zuglói önkormányzatnak kell valahogy kifizetnie. De miből?

A bontás előtt ki kellett költöztetni az addigi önkormányzati bérlőket (Fotó: Máté Krisztián / Ripost)

Kiköltöztettek, mielőtt beköltöztetnek

Pedig közben az önkormányzat már kiírta a lakhatási pályázatot a Mexikói úti ház 10 darab lakására. Mint arról lapunkat tájékoztatta a Zuglói Önkormányzat, összesen 513 pályázat érkezett be hozzájuk, ezeket pedig már el is bírálták, és döntöttek a pályázatok nyerteseinek sorrendjéről, akik a legoptimálisabb esetben is majd csak 2023 februárjától költözhetnek be. Azt annyira már nem reklámozza az önkormányzat, hogy a Mexikói úti házat korábban is lakták, a felújítás előtt kilenc önkormányzati bérlőt ki kellett költöztetni, akiknek biztosítani kellett új lakhatási lehetőséget, miközben a projekt célja pont az lett volna, hogy minél több (eredetileg 25-30 új) zuglói család lakhatását megoldják. Most a 14 felújított lakásból csak tízre lehetett pályázni, ezek szerint 4 lakásra a korábbi bérlők tartottak igényt, akik majd vissza fognak ide költözni. „Tudom, ezt a zuglói citromdíjas projektet megörököltük” – mondta Vida képviselő az áprilisi képviselőtestületi ülésen, egyértelműen Karácsony Gergelyre célozva, aki Szabó Rebekával (aki azóta szintén elmenekült Zuglóból) karöltve elbaltázta a másfél milliárdos lehetőséget.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, hogy Milák Kristóf tényleg Ausztráliában készült-e a visszatérésre

origo.hu

Kétségbeesetten próbálja eltüntetni Magyar Péter a Bajnai Gordonhoz vezető nyomokat

magyarnemzet.hu

Telitalálat! Pár órával a Magyar Nemzet cikke után Magyar Péterék eltüntették a honlapjukról a datadatos szálat

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

vg.hu

Budán 315 ezer, Kisteleken 173 ezer forint az öregségi nyugdíj átlaga – térképen az országos rangsor

origo.hu

Brutálisan kiraboltak több luxusüzletet BudapestenBrutálisan kiraboltak több luxusüzletet Budapesten

mindmegette.hu

Hétvégi ebédötletek sertéscombból: íme a 12 legszaftosabb étel a család asztalára

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

INSIDER

Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra

INSIDER

Járványveszély: a kormány megvédi a perrel támadott gyermekorvosokat