Létrehozva: 2022.09.02.

Csaknem 200 éves Európa legrégibb cukrászdája, Budapesten találod meg

A tulaj szerint Orbán Viktor itt randevúzott először Lévai Anikóval: Arnold Schwarzenegger és Thaiföld királya egyik kedvenc cukrászdájába látogatott el a Metropol a budai Várban. A Ruszwurm cukrászat 195 éve a magyar cukrászkultúra egyik legpatinásabb helye. Süteményeik közül a Linzer és a Ruszwurm rétes világhírű saját finomság.

Szerző Ripost

1827-óta a Szentháromság utca 7. szám alatti ház ad otthont Európa egyik legrégebbi és legismertebb cukrászdájának, a Ruszwurmnak. A nagy múltú süteményező túlélte az 1848-as forradalmat, a két világháborút, 1944-ben még bombatalálat is érte, de mindmáig is az eredeti helyszínen kóstolhatjuk meg a különleges édességeket. A kommunista diktatúra alatt volt csupán egy rövid ideig lakat az ajtón. Most lehet, hogy költözniük kell...

Fotó: Máté Krisztián / Metropol

Mindig női ágon öröklődött a cukrászda

Schwabl Ferenc alapította a cukrászdát a budai Várban a 19. század elején, később pedig több család is irányította a sütemények budai fellegvárát. Érdekes módon mindig női ágon öröklődött az üzlet tulajdonjoga. Schwabl Ferenc özvegyét Richter Lénárt vette feleségül és folytatta a tradíciót. Tőle özvegye vette át, aki az eddig segédként dolgozó Müller Antallal folytatta tovább az ipart. Müllert 1848-49-ben a „cukrászat szabadságharcosa” névvel illették. A férfi szoros barátságot ápolt Linzer Rudolf főhadnaggyal, aki iránti tiszteletéből nevezte el róla a mai napig egyik legismertebb specialitásukat, a Linzer szeletet,  Müller Antal lányát Ruszwurm Vilmos vette el, aki 38 éven keresztül irányította a cukrászdát. Ekkor nyerte mostani nevét: Ruszwurm cukrászda.

A legendás hely ma a Ruszwurm Kft. ügyvezetője, Szamos Miklós cukrászmesteré, akinek szintén cukrász édesapja még a kommunizmus előtt dolgozott együtt a Ruszwurm utolsó tulajdonosával. 1990-ben pedig maga Szamos Miklós vásárolta meg a cukrászda kezelésének jogait, és feltámasztotta a Ruszwurm-krémest is. Szamos Miklós édesapja, Szamos Mátyás egyébként nem más, mint a legendás Szamos marcipán megálmodója. A cukrászmester meglepő történeteket mesélt a történelmi helyszínről.

Fotó: Máté Krisztián / Metropol

Már csak a név Szamos Miklós tulajdona, az ingatlan nem 

A sokat látott cukrászda legsötétebb éveit a kommunizmus ideje alatt élte. A hatalom renoválásra hivatkozva néhány évig zárva tartotta a Ruszwurmot, majd államosította. 1957-ben azonban újra kinyithatott a legendás hely, és Miklós édesapját, Szamos Mátyást bízták meg, hogy újra beindítsa a „termelést”. A Szentháromság utcai ingatlan tulajdonjoga azonban soha többet nem került vissza a családhoz: 1990-től kezdve csupán a cukrászda nevét és jogait birtokolja a cukrászmester. A ház, a hagyományos eszközök, és a pult is műemléki védelem alatt áll. Összesen 183 védett tárgyegyüttes van a cukrászdában. A név ugyan hivatalosan is a Szamos család tulajdona, viszont az épület az I. kerületi önkormányzat kezében van, 2013-óta perben áll egymással Szamos Miklós és az önkormányzat, ugyanis a korábbi évtizedekben kötött határozatlan idejű szerződéséhez ragaszkodik a cukrászmester, az önkormányzat pedig megemelné a bérleti díjat, és a jövőben határozott idejű szerződést akar, ami azt jelenti, hogy annak lejártával kiadhatná másnak a legendás helyiséget. A bírósági huzavona jelenleg is tart. Mi pedig csak reménykedhetünk, hogy megmenekül az egyedülálló történelmi értékű cukrászda.

 

Schwarzenegger ha csak teheti, beugrik egy Schwarzi szeletre

Még felsorolni is nehéz lenne a sok híres embert, aki megfordult nálunk az évek során. A jelenlegi két legismertebb visszajáró vendégünk Arnold Schwarzenegger és Orbán Viktor miniszterelnök úr. Schwarzenegger annyira kedvelte nálunk a süteményeket, hogy a két kedvencének, a mákos rétesnek és a zserbónak a vegyítésével létrehoztuk a Schwarzi-szeletet, amivel a sztár azóta sem tud betelni. Orbán Viktor és későbbi felesége, Lévai Anikó pedig itt randevúztak először

 – büszkélkedett a Metropolnak Szamos Miklós, majd megmutatta a fotót, amint a kormányfő a cukrászda dolgozóival szerepel.

Máté Krisztián / Metropol

Táncsics, Petőfi és Sisi királyné is imádta a Ruszwurm ízeit

A Ruszwurmban már a 48-as szabadságharc idején is egymásnak adták a kilincset a magyar nemzet nagyjai.

„Ha kicsit visszatekerünk az időben, 1848-ban, miután Táncsics Mihályt kiszabadították a börtönéből, kétszer is e mellett a kályha mellett kávézott Petőfi Sándorral” – mutatott egy ódon cserépkályhára Miklós. „De tovább megyek: gróf Batthyány Lajos, első alkotmányos miniszterelnökünk felesége, két gyermeke, és a társalkodónőjük is itt vásárolt süteményt a gróf kivégzését megelőző napon. Később pedig a mindenki által kedvelt Sisi hercegnő kedvenc cukrászdájává váltunk. Amikor a királyné Bécsben tartózkodott, mindig innen az édességeket akkor dobozban küldték neki” – fejtette ki a cukrászmester a lapunk számára. Azt már csak mosolyogva tette hozzá, hogy jelenleg is van olyan külföldi királyi család, amely különösen kedveli a süteményeiket.

 

Koronás fők is falatoztak a Ruszwurm tortákból

„A mostani thai király, Maha Vadzsiralongkorn, azaz X. Ráma 6-7 éve egy családi ünnepséget tartott itt, a Ruszwurmban. Akkor még csak koronaherceg volt, és 25 fő részére diszkréten kibérelte a cukrászdát másfél órára. A kérésére csak a lányom lehetett bent, mint üzletvezető. Direkt a számukra készítettünk egy thai tortát, amit el is vitték magukkal, de előtte egy szeletet enni akart belőle a koronaherceg, akiből azóta már király lett. Az esemény után a lányomnak a nagykövetség írt egy köszönőlevelet is – emlékezett vissza a nagy napra Szamos Miklós.

 

A legkülönlegesebb sütemények

A Linzer szeletről már fentebb írtunk, de ne feledkezzünk meg a Ruszwurm krémes világhírű specialitása a cukrászdának, Szamos Miklós elárulta nekünk, hogy egy elismert európai szaklapban a világ legjobb krémesének a Ruszwurm krémest választotta.

„A New York Timesban pedig megjelent egy cikk arról, hogy Magyarországon két féle krémes van, a Ruszwurm krémes, és a Szamos krémes” – büszkélkedett a cukrászmester. „A kettő igazából ugyanazt az édességet takarja. Sokáig el volt felejtve a Ruszwurm titkos receptje, de édesapám együtt dolgozott a kommunizmus előtt az utolsó tulajdonosával a cukrászdának, és ő fejből elmondta a receptet. Én pedig feltámasztottam 25 évvel ezelőtt. Annyit elárulhatok róla, hogy más krémesekkel szemben nem tojásfehérjével, hanem felvert tejszínnel lazítják, természetesen hideg állapotban. Ezen kívül megtalálható az étlapunkon az ország tortája is, a Huncut Szilva Herceg” – sorolta Szamos Miklós.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország világháborús üzenetet küldött a briteknek

origo.hu

Legendás fenekét mutogatta Jennifer Lopez

borsonline.hu

Intenzív osztályra került a magyar legenda, haladéktalanul megműtötték

mandiner.hu

Magyarországot gúnyolják és kritizálják, de egy fontos tényről megfeledkeznek

ripost.hu

A kutatók is elsápadtak attól, ami a tenger mélyén fogadta őket

hirtv.hu

Jogsértést követtek el Magyar Péterék

origo.hu

Bikinis képeken mutatta meg hibátlan testét Balogh Edina

mindmegette.hu

Rosszul teszed, ha így eszed a tükörtojást! A szakértő elmondja, hogyan illene

ripost.hu

Till Attila kitálalt a Ripostnak: ez történt valójában az Ázsia Expressz forgatásán

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.beol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

INSIDER

Bevállalós lányokat toborzott interneten Magyar Péter polgármesterjelöltje

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Brutális mészárlás: szex után végzett áldozatával a miskolci gyilkos

INSIDER

Menczer Tamás: Gyurcsány Ferenc háborúpárti politikus

INSIDER

Kölcsön adta az autóját a 4 gyermekes anya, 150 ezer forintja bánta

INSIDER

"Csak az maradt nekem, ami a tűz idején rajtam volt" – mindene odalett az egykori állami gondozott Istvánnak