Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2022.08.18.
Módosítva: 2022.08.18.

Ürge-Vorsatz Diana klímakutató tippjei a hőség ellen

Ma már a hétköznapjainkban, közvetlen környezetünkben tapasztaljuk meg az éghajlatváltozás kellemetlen következményeit. Ürge-Vorsatz Diana fizikus-klímakutató ebben a helyzetben sem a riogatásban hisz, hanem lelkesen biztat mindenkit, hogy személyes jó döntéseivel járuljon hozzá a válság mérsékléséhez, tegye meg, ami rajta múlik.

Ürge-Vorsatz Diana otthonában fogadta a Metropol munkatársát. Budapest zöldövezeti részében, a fákkal és a természet adta növényzettel borított kertben tyúkok szaladgálnak. A ház, amelyet férjével közösen álmodott meg és épített fel, szintén természetes anyagokkal, fabútorral teli, légkondi nincs, a lombos fák védik a környezetet a forróságtól. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének alelnöke, a CEU oktatója szakemberként tisztában van a helyzet komolyságával, mindazonáltal nem elkeseredésre, hanem tettekre sarkall. Hétgyermekes édesanyaként mint magánember is van rálátása a klímaváltozás következményeire.

A családjával: fontos a jövő. Fotó: Szabolcs László

A testi egészségen túlmenően a fiatalok mentális egészségét is jelentős mértékben érinti a bizonytalan jövő, az egyre gyakoribb időjárási katasztrófák, amelyek mindenkit megviselnek. Ha újra és hatványozottan visszaengedjük a zöldet közénk, a kutatások szerint az nagyon sokat segít a mentális egészségünkön is, valamint a mérséklésben is. Ha megszüntetjük a városi hőszigeteket, akkor nem lesznek olyan forró katlanok a városaink, nem kell annyit légkondicionálni, tehát anyagilag is jobban járunk, és sokkal elviselhetőbbek lesznek még egy melegedés esetén is a városaink

 – tudjuk meg Ürge-Vorsatz Dianától, aki számos egyszerű hétköznapi praktikát is ajánl, olyan trükköket, amelyekkel mi segíthetünk magunkon, és segíthetünk elviselhetőbbé tenni az életet a nagyobb közösség, a többi ember számára is.

Van olyan nyertes, nyertes, nyertes megoldás, amivel a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad. Sőt! Még ajándékot is kap a kecske, hogy megegye azt a káposztát, ami meg is marad. De az biztos, hogy változtatnunk kell! 

Ürge-Vorsatz Diana arra biztat mindenkit, hogy büszkén kürtölje világgá akár a legkisebb változtatást is, amit egy személyes jó döntéssel sikerült elérnie.

 

A klímakutató 7 tippje hőséghullám ellen

Ürge-Vorsatz Diana számos „hétköznapi trükkel” igyekszik segíteni a városi embert a klímaváltozás okozta káros hatások csökkentésére, illetve személyes komfortzónánk elviselhetőbbé tételére. Néhányat összegyűjtöttünk, hogy megosszuk olvasóinkkal. A hosszan tartó hőséghullámok már komoly veszélyt jelentenek az egészségre, akár az életünkre is, hiszen, ne felejtsük, 36 C fokon üzemelünk, és folyamatosan hőt kell tudnunk leadni ahhoz, hogy az életfunkcióink működjenek - tehát kívül hidegebbnek kell lenni, mint belül. Ideiglenesen párolgással (izzadással) tudjuk hűteni magunkat. Ha nincs légkondink (és ha van is, próbáljuk meg minél kevesebbet használni, hisz csak fűtjük vele a kinti környezetünket, és a kibocsájtásokkal tovább fűtjük az éghajlatot), így tudunk jól védekezni a hőség ellen:

1. Éjjel minden ablakot, amit csak lehet, ki kell nyitni, és hajnalig nyitva tartani.

2. Hajnalban minden ablakot becsukni, és ha lehet, egész nap zárva tartani, az ajtót is rövid ideig nyitogassuk.

3. Fontos (hogy a benti hőmérséklet alacsonyabb maradjon, mint a kinti), hogy kívülről leárnyékoljuk minden olyan ablakunkat, amire rásüt napközben a nap - akár hajnalban is. Zsalugáter, redőny, árnyékoló - persze a legjobb egy lombos fa árnyéka. Amire nem süt rá a nap, nem olyan fontos árnyékolni, bár egy jól szigetelő redőny segít a meleg konduktív módon való beszökését is csökkenteni. Benti függöny sajnos nem segít a hűvösön tartásban (akkor már beszökött a nap energiája a lakásba, és az üveg már csapdába ejtette a lakásunkba).

4. Ha így is nagyon meleg van bent, akkor mossuk fel minél többször a köves felületeket, teregessünk bentre a száradó ruhákat. A párolgás hűt. 

5. Próbáljuk meg a főzést, sütést késő estére, esetleg hajnalra időzíteni, amikor még ki tud az általa keletkezett hő szellőzni, és nem marad velünk egész napra bezárva a lakásba. A legjobb, ha ilyen hőségben kerüljük a tűzhely bekapcsolását, és amúgy is egészséges nyers zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk.

6. Ha van kertünk, balkonládánk, próbáljunk meg minden viszonylag tiszta használt vizet összegyűjteni (pl. edényöblítővíz, gyümölcsmosóvíz, stb). Mi egy lavórt teszünk a csapjaink alá - és azzal locsolunk. A fáink, növényeink meghálálják ezt - elpárologtatják, és ezáltal lehűtik vele a környezetünket.

7. Az egyetlen igazi hosszú távú védekezés a városi hőség ellen a sok árnyékoló, lombos fa ültetése, ami az ablakainkat, tetőtereinket, járdáinkat, villamosmegállóinkat, útjainkat leárnyékolja és mellette a városi levegőt aktívan légkondicionálja. Ez nem kis hatás. Idén ültessük el azokat a fákat. amik elviselhetővé fogják tenni lakóhelyünk éghajlatát akkor, amikorra a mostani hőség már hűvösnek fog számítani... Sajnos, nem kell erre sokáig várni.

Privát párakapu

A nagy hőségben vigyünk magunkkal – táskában vagy zsebben – vizet kis, spray tetejű üvegben. Az ilyen hordozható, személyes „párakapuból” menet közben mindig tudunk magunkra vizet permetezni. Ez is nagyon sokat segít, hiszen a párolgás energiát von el a környezetétől, tehát aktívan hűt.


 

Ürge-Vorsatz Diána portréja

Az 54 éves magyar fizikus, klímakutató 20 éve részt vesz az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) munkájában; az IPCC tevékenységét 2007-ben Nobel-békedíjjal ismerték el. Férjével, Ürge Lászlóval 7 gyermekük van.

origo.hu

Újabb botrány a Real-Bayern BL-meccs után: lebukott a csalással vádolt bíró

origo.hu

Ilyen állapotban van Bodrogi Gyula a balesete után

borsonline.hu

Azonnal ki kellett üríteni a Tescót - már a helikopter is leszállt a parkolóban

magyarnemzet.hu

Magyar Péter leállíttatta a belvárosi villamosokat és újra előjött a mobilzavarós konteóval

ripost.hu

Kiakadt Kőgazdag Aurél: nem engedik érettségizni

vg.hu

Üzemanyag: mindent beleadnak a kereskedők – péntektől eddig nem látott mértékben csökken a benzin és a dízel ára

origo.hu

Órákon belül hatalmas napkitörés éri el a Földet

mindmegette.hu

Megállíthatatlanul terjed a magyarok körében, egyre többen isszák ezt reggelire

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Megszólalt a barát Tompos Kátya állapotáról: „Apró vágyak vannak az életében”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Töltött káposztával vártuk a kínai elnököt Budapesten, ez volt a menü Orbán Viktor díszvacsoráján

INSIDER

Magyar Péter nőellenes kirohanásai egyre durvábbak, mutatjuk az eddigi listát

INSIDER

"Zsuzsi élete ajándék volt, amiért hálával tartozunk" - több százan kísérték el utolsó útjára Csire Zsuzsit

INSIDER

Borzalmas baleset Budán, rohantak menteni, a villamos is leállt

INSIDER

Máris elérkezett a gyereknap a Városligetben

INSIDER

Békemenet lesz június 1-jén