tóth gabi
Ki hallott már ilyet, kaprot a zöldborsólevesbe? Mangó doktornő szerint ez aztán a tuti recept, de ezen kívül is van még néhány jó tippje, hogy egészségesebbé tegyük az ételeinket.
Ezúttal a nyár legnagyobb slágerételei, a hideg gyümölcsleves, a zöldborsóleves és -főzelék, valamint a tócsni van a terítéken dr. Mangó Gabriella asztalán. Persze a tőle már megszokott módon, mindezek kissé újra gondolva, az egészségesebb táplálkozást szem előtt tartva.
Nyáron nagyon egyszerű gyümölcslevest is "főzni". A gyümölcsöt beteszem előtte pár órára a mélyhűtőbe, forralok kevés vizet vaníliáscukorral, és amikor már kézmeleg, akkor összekeverem a mélyhűtőben lehűtött, majd összeturmixolt tömény "gyümölcsféljégkrémmel". Természetesen a banán kihagyhatatlan édesítőszerem itt is, ahogy a barnacukor, a méz, a stevia is, ha még kell hozzá. De általában egyéb édesítőszerek nélkül is fogyasztható ez a pürésített gyümölcsleves. És még a vitamintartalma is megmaradt!
- fogalmaz Mangó Gabriella.
A zöldborsó azon túl, hogy olyan "jó ránézni mosoly-golyócska", nagyon egészséges is. Magas a rosttartalma, sok benne a fehérje, és magas a benne lévő ásványi anyag is. A zöldborsó természetesen édes, hozzáadott cukor nélkül is. Készíthetünk belőle finom, friss levest. Ha fogyókúrázunk, akkor ne csipetkével, vagy más nevén csipettel készítsük, hanem anélkül. Sok sárgarépával, fehérrépával, mert azok kalóriatartalma nagyon alacsony.
Azoknak, akik szeretik a pikáns ízeket, a háziorvos egy új fűszerezési tippel is szolgál.
„Rendkívül speciális és különleges zöldborsólevest készíthetünk, ha nem petrezselyemzöldjével ízesítjük az ételt, hanem kaporral. Ilyenkor a kaprot egy kissé megpirítom az olajban pirított barnacukron. Amennyiben nem cukorpirítással kezdem a zöldborsó főzését, hanem a zöldborsó szemeket kevergetem meg egy kis forró olajban, és úgy teszem rá a kaprot/petrezselyemzöldet, akkor, ha készen van a levesem, kis mézzel is édesíthetem" - mondja lapunknak a doktornő.
„Ha sűrűbb levest szeretnék alkotni, akkor főzök külön krumplit, nem sokat és amikor jól szétfőztem, hozzáöntöm a zöldborsóleveshez, az majd sűrűbbé és ezért laktatóbbá teszi" - hangsúlyozza.
Ugyanígy, a kapor itt is különlegessé teszi az ételt, és persze a sok-sok fokhagyma! Nos, a rengeteg fokhagyma nálunk a főzeléknél elengedhetetlen. Itt is habarok, de én barna rizsliszttel. Ha kevesebb rizslisztet szeretnék használni, akkor utifűmaghéj hozzáadásával spórolok a lisztbevitelen és a kalóriatartalmon. A tetejére tükörtojás kötelező, mert fokozza a sokszínű látványt és finom, egészséges is
- mondja Mangó doktornő.
„Nagyon jó második fogás ilyenkor a macok, tócsni, vagy lapcsánka, ki milyen néven ismeri. A tócsnit ilyenkor nyáron készítsük reszelt tökből, vagy cukkiniből, quinoával, vagy ha liszttel, akkor itt is az útifűmaghéj, vagy őrölt lenmag segít az összetartásban. Ha az olajjal spórolni szeretnél, akkor készítsd sütőben" - fogalmaz a doktornő.
- tanácsolja a konyhában is remekelő doktornő.
Dr. Mangó Gabriella előzőekben megosztott konyhai praktikáiról ITT olvashatsz.