INSIDER

Szerző Ripost

3 napja

Orbán Viktor: A rezsicsökkentés marad

A brüsszeli döntés után ma kormányülés van.

Orbán Viktor nem tagadja, nehéz idők várnak Magyarországra és Európára is.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A miniszterelnök a brüsszeli tárgyalások és a kormányülés között üzent közösségi oldalán.

Bonyolult idők jönnek, de egy biztos: Magyarországon a rezsicsökkentés marad!

- írta Orbán.

A magyar kormány számára továbbra is a legfontosabb a rezsicsökkentés megőrzése – szögezte le a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Németh Szilárd felhívta a figyelmet arra, hogy az elhúzódó háborús válsághelyzet, az elszabadult infláció, a megszakadó ellátási láncok és az Európát sújtó „brutális” energiaválság közepette kell megőriznie a magyar kormánynak a rezsicsökkentést.

Az áram- és a gázfogyasztás tekintetében viszont tenniük kellett egy lépést, de itt is – mint kiemelte – fennmarad a rezsicsökkentett ár. A villanyért 2523 kilowattóra éves fogyasztásig 1 kilowatt/óra áramot 36 forintért kapnak a magyar emberek. E fölött 70 forint 10 fillér az áramfogyasztás ára – ismertette az árakat a kormánybiztos, megjegyezve: ha a baloldal által javasolt piaci mechanizmus lenne érvényes, akkor 268 forint felett lenne az áram ára.

A kormánybiztos arra is felhívta a figyelmet, hogy a csökkentett árat azért tudják biztosítani, mert működik a paksi atomerőmű, amely nagyon olcsón és biztonságosan biztosítja a villamos energiát a magyar lakosság számára. Ha pedig már Paks–2 is meglenne, még kedvezőbb áron lehetne biztosítani az áramot a magyar emberek számára – emelte ki.

A gázfogyasztás tekintetében viszont – mint Németh Szilárd elmondta – nem tudtak ekkora kedvezményt tartani, de itt is megőrizték a rezsicsökkentést. Itt az átlagfogyasztásig 102 forint a köbméterenkénti ár. Az átlagfogyasztás felett 747 forint a gáz köbméterenkénti ára, miközben a valós, piaci ár 1020 forint lenne köbméterenként.

Németh Szilárd azt mondta: a magyar gáztározók feltöltöttsége meghaladja az európai átlagot, és a magyar kormány – köztük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is – azon dolgozik, hogy a magyar lakosság energiaellátása biztosított legyen.

Új rendeletet adott ki augusztus 1-jén este a kormány, amelyben tisztázza a mikrovállalkozásokra vonatkozó szabályokat is. A lakossági fogyasztók esetében a társasházi felhasználók helyzetét is tisztázza a kiegészítés.

Ismert, augusztus 1-jétől csak a rendeletben rögzített átlagfogyasztásig jár a támogatott ár az áram- és gázfelhasználásra, e fölött a háztartási fogyasztók és az igénylést benyújtó mikrovállalkozások már a lakossági piaci ár szerint kötelesek fizetni.

A mostani rendeletben egyértelműsítik, hogy a rezsicsökkentés a mikrovállalkozásokra is vonatkozik, ha kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helye tekintetében együttesen 3*63 Ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználók. 

A szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, a kedvezményes mennyiség a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzata alapján kerül érvényesítésre, és az e feletti rész elszámolása történik versenypiaci áron.

Az is megnyugtató lehet a kedvezményben részesülő mikrovállalkozásoknak, hogy akkor is jár nekik a rezsitámogatás, ha a szolgáltatójuktól nem kaptak erről értesítést. Ugyanakkor ha az adott mikrocég már nem jogosult erre, külön nyilatkoznia kell, ha ezt nem teszi meg, magas büntetési tételre számíthat – erre a Napi.hu hívta fel a figyelmet.

A portál azokra a helyekre is kitér, ahol ahol vegyesen vannak lakások és mikrovállalkozások. Eszerint ahol az összes felhasználási helyet nézve együttesen 3*63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű lakóépület, amelyben a műszakilag megosztott, önálló lakások száma azonos vagy alacsonyabb, mint az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma, marad a rezsicsökkentés, ha közös fogyasztás vonatkozásában 2523 kWh/év/mérési pont alatt maradnak.

Földgáz esetében ez úgy szól, hogy azon, 20 m3/óra kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkező lakóépület, amelyben a  műszakilag megosztott, önálló lakások száma azonos vagy alacsonyabb, mint az  épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma, mint felhasználók a közös fogyasztás vonatkozásában egyetemes szolgáltatásra jogosultak a földgáz esetében is, ha 1729 m3/év/mérési pont (felhasználási hely), azaz 59 132 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) szintek alatt van a gázfelhasználásuk.

„Se nagycsaládnak, se kiscsaládnak nem adnának rezsicsökkentést Gyurcsányék”

A Fidesz közleményben reagált szóvivőjük rezsicsökkentéssel kapcsolatos ötletére, a kormánypárt szerint a baloldal soha nem vezette volna a rezsicsökkentést, és most is piaci árakat szabadítana a lakosságra.

Gyurcsányék se nagycsaládnak, se kiscsaládnak nem adnának rezsicsökkentést – szögezte le a Fidesz a DK szerdai sajtótájékoztatójára reagálva, amelyen Kálmán Olga frakciószóvivő azt követelte, hogy a nagycsaládosok igénylés nélkül, automatikusan kapják meg a rezsikedvezményt.

A Fidesz közölte: ha Gyurcsányékon múlna, se nagycsaládos, se kiscsaládos, se nyugdíjas egy fillér rezsikedvezményt sem kapna, mert a baloldal soha be se vezette volna a rezsicsökkentést, és most is piaci árakat szabadítana a lakosságra. A rezsicsökkentés fenntartásával továbbra is minden család havi 181 ezer forintot spórol meg az áram- és a gázszámlán, a nagycsaládosok ezen felül még további akár havi 45 ezer forintot is, ha az eddig is évek óta működő módon igénylik a gázfogyasztási kedvezményt – közölte a kormánypárt.

Luxus lehet a gázfűtés Németországban

Idén megduplázódtak a gázárak Németországban, és újabb emelés jön októberben. Közgazdászok azt javasolják, hogy nagyjából a tavalyi átlagfogyasztás meghatározott százaléka legyen hatósági áras, és az afeletti mennyiség dráguljon drasztikusan, mert megtakarításra csak a magyarhoz hasonló módszer ösztönöz.

Az Európai Unió legalább 15 százalékkal csökkentené a gázfogyasztást, Németországnak pedig valószínűleg még ennél is többet kell spórolnia, mivel az orosz–ukrán háborúra válaszul adott-hozott szankciós politika jegyében a régió próbálja elhagyni az orosz gázt.

A németországi szolgáltatók a drágulást azonnal áthárítják a fogyasztókra, a földgáz több mint a kétszeresére drágult tavaly év vége óta, kilowattóránként 0,13 euróra. Egyes beszállítók még ennél is magasabb árakkal számolnak, a Vattenfall energiaóriás például kilowattóránként 0,25 eurót számít fel új ügyfeleinek Berlinben.

Októbertől pedig még tovább emelkednek a költségek, a gázfogyasztóknak kilowattóránként 0,05 eurós „szolidaritási illetéket” kell fizetniük – szúrta ki a Vg.hu. Hozzátették, Németországban egy átlagos négyfős háztartás egy 100 négyzetméteres lakásban évente körülbelül 18 ezer kilowattórát használ.

Tavaly ezért 1080 eurót (436 169 forintot) kellett fizetni, a jelenlegi árakon viszont már ugyanez 3240 euróba (átszámítva 1 308 508 forintba) kerül, ami egy átlagos havi jövedelemnek felel meg.

Sokakban már tudatosult, hogy nehéz időszak elé néznek, az elektromos fűtőtesteket már elkapkodták, felvásárolták az összes tűzifát, emellett hiány van például az árammal működő hőszivattyúkból, a szakemberek naptára pedig teljesen betelt.

A magánháztartások Németország teljes gázfogyasztásának közel harmadát adják, így a Deutsche Welle hírportál szerint nehéz lesz korlátozó intézkedéseket előírni, mivel a lakosokat törvény védi.

Ezért Robert Habeck gazdasági miniszter így csak javasolni tudta, hogy rövidebb ideig fürödjenek, hidegebb vízzel, ne fűtsék annyira a lakásokat, valamint esetlegesen az otthoni medencék vizét se melegítsék fel. Ugyanakkor megjegyezte, hogy kötelező jelleggel mindezt nem tudja előírni.

A német hírportál birtokába került levélben egy 41 közgazdászból álló tudományos tanácsadó testület figyelmeztette Habecket, hogy tanácsai nem sok eredményt hozhatnak. A testület azt javasolta, hogy a gázpiacot úgy szabályozzák, hogy a fogyasztók az előző évi fogyasztásuk bizonyos százalékát hatósági áron kapják meg, az ezen felüli fogyasztásért pedig lényegesen magasabb árat fizessenek, ami miatt már elgondolkodnak a takarékoskodáson.

A gázhiány elsősorban Németországot sújtja

Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője lapunk megkeresésére azt mondta, alapvetően jó ötlet a németországi hatósági árazás, de több kérdést is felvet. Előzményként tudni kell – ismertette-- , hogy Németországban az energia drasztikus drálulása zajlott és októbertől tovább emelkedik a földgáz ára egy új illetékkel, amivel szintén a lakossági fogyasztás drágul. Az illeték a szolgáltatókat kompenzálja. A német modell ugyanakkor a magyartól pontosan ellentétes módon működik. Idehaza a lakosság terheit igyekeznek csökkenteni rögzített hatósági árakkal, míg az ipari szereplőkkel fizettetik meg a teljeset, magasabbat. Ott viszont a lakossági árak magasabbak, amivel az ipar versenyképességét igyekeznek biztosítani.

Hortay Olivér szerint az előbbiek tükrében az is kérdés, mely csoportokat védenék a (részbeni) hatósági árazással, és a fogyasztás mekkora hányadára vonatkozna a rögzített tarifa.

Felhívta a figyelmet még arra is, jelenleg Németországot sújtja leginkább a gázválság az Északi Áramlaton történt kapacitáscsökkenés miatt, és tulajdonképpen az a kérdés, lesz-e egyáltalán elegendő földgáz gazdasági partnerünknél. Ezen felül a piac az energiahgordozó további drágulását árazta be.

Ami az elszabadult árakat illeti, a szakértő kérdésünkre elmondta, több mint húsz tagállam mérsékelte azokat, különböző módszerekkel. Egyik ilyen az egyszeri kompenzáció. A másik az időbeni csúsztatás, azaz a lakossági árak késleltetve (vagy kisebb arányban) emelkednek, vagy pedig árplafont alkalmaznak, amely fölé nem drágulhat az energia. A magyarhoz hasonló hatósági árazást hét-nyolc tagállam alkalmaz, ugyanakkor ilyen mértékű és kiterjedésű rezsitámogatás csak Magyarországon van az unión belül – húzta alá Hortay Olivér.

Nincs vége a földgáz drágulásának

Júniusban folytatódott az európai földgázkínálat március óta tartó szűkülése: egyrészt jelentősen csökkent az orosz forrás, másrészt üzemzavar miatt mérséklődött az Egyesült Államok LNG-export kapacitása. Ennek következtében az európai következő havi termékárak közel 50€/MWh-val nőttek – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal júniusi gázpiaci riportjából.

A piacok beárazták az esetleges további orosz forráscsökkenés lehetőségét. A 2023. éves földgáztermék árát befolyásoló tényezőárak közül júniusban a szén euróban mért ára 4,06 százalékkal, a szén-dioxid-kvóta ára 6,95 százalékkal növekedett, ami az európai szénerőművek várható felfutását jelzi.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megújult zsűrivel indul a Dancing with the Stars harmadik évada

origo.hu

Varga Viktor és a barátnője meztelenül jelentek meg egy fesztiválon - fotók

metropol.hu

Jó úton jár a szerelemben a Vízöntő! Ez a hét kiváló lesz!

vg.hu

Kijev arroganciája bizalmatlanságot szül Nyugaton

ripost.hu

Kiderült, mennyit keres bébiszitterként Szandi lánya

vg.hu

Magyarországon egyelőre nem kell aggódni a zaporizzsjai atomerőmű miatt, de a helyzet nem megnyugtató

origo.hu

Megdöbbentő beismerést tett Kelemen Anna

lakaskultura.hu

Legyen kényelmes, strapabíró és még szép is: ilyen a tökéletes íróasztal

ripost.hu

Anyaszült meztelenül ment el a fesztiválra a magyar énekes, lefotózták

ripost.hu

Újabb celebháború a láthatáron: nyilvánosan üzent a rappernek a magyar zenész

ripost.hu

Kiégett a kertben a fű? Ne pánikolj, itt a megoldás!

nemzetisport.hu

Exkluzív dokumentumfilm-sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

További cikkek

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

A világ baráti és ellenséges része is felfigyelt Orbán Viktor dallasi beszédére

INSIDER

Gazdag program és sok meglepetés vár Szent István napján

INSIDER

Így tudod a legegyszerűbben igényelni a nagycsaládos gázártámogatást

INSIDER

Ugrásszerűen megnőtt a horgászok száma

INSIDER

Megrázó tragédia: két és féléves kislány fulladt a Balatonba

INSIDER

Kocsis Máté: Gyurcsány akkor is emelte az adókat, amikor nem volt háború és válság