5 hónapja

Nem tűrik tovább a vajdaságiak a randalírozó migránsokat!

Egyre nagyobb a migrációs nyomás a Vajdaságban, ahol most aláírásgyűjtésbe kezdtek azért, hogy elszállítsák tőlük az illegális migránsokat és megtérítsék nekik az általuk okozott károkat.

Szabadkáról indult az a petíció, amit most már Horgoson és Martonoson is több százan írtak alá. A vajdaságiak az elmúlt években szinte szó nélkül tűrték, hogy a Magyarországra átjutni próbáló illegális migránsok náluk ütik fel sátraikat, és ott várakoznak, amíg meg nem másszák a kerítést. Mára azonban megelégelték a garázdálkodásukat és egymás után kezdtek el összefogni a magyar határ közelében lévő települések, hogy véget vessenek a folyamatos rombolásnak.

A migránsok elszállítását és kártérítést követelnek

Standokat állították fel a vajdasági települések utcáin, itt is aláírhatták a lakosok a migránsok elszállítását célzó, Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDSZ) által kiadott petíciót. „Követeljük a zombori, szabadkai, nagykikindai befogadóközpontok kiürítését, a migránsok elszállítását a magyarok által lakott területekről, a belügyi szervek tegyenek rendet a határmenti sávban és a szabadon táborozó migránsokat szállítsák el zárt befogadóközpontokba, valamint az állam fizessen kártérítést azoknak a termelőknek, akiknek a migránsok tönkretették a termését, ültetvényét, illetve azoknak az embereknek is, akiknek a hétvégi, vagy üresen álló házát lelakták a migránsok” - így szól a petíció szövege, amihez 10 ezer ember aláírását várják.

Fegyverek ropogtak a határon

A kaput valószínűleg az tehette be a vajdaságiaknál, hogy július végén fegyverropogást hallottak, magyarázatot azonban azóta sem kaptak rá, hogy mi történt. „Martonoson komoly rendőrségi erők vonultak fel és a holt Tisza irányába eredtek. Nemsokára rá gépfegyverek ropogását lehetett hallani, ami jelentős aggodalmat váltott ki a helyi lakosok körében. A lövöldözés egészen hajnali 2 óráig eltartott, majd a rendőrségi erők magyarázat nélkül távoztak” – írta a VMDSZ. 

Ropognak a fegyverek a videón

Horgoson szintén fegyverropogás borzolta a kedélyeket. „Sajnos mi itt, Horgoson is több alkalommal hallunk fegyverropogást. A rendőrségi jelentések alapján is elég sok lőfegyvert találtak a migránsoknál” - mondta el a Magyar Szónak Tóth Zoltán horgosi tanácselnök.

Származási ország szerint felosztják a területeket

Horgoson már az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága belgrádi irodájának két megbízottja segít, járják folyamatosan a falut, de csak tanácsokat adhatnak a migránsoknak. „A migránsok származási ország szerint osztották fel egymás között a határ menti erdőt. Egy részük a Szelevényi-erdőben és a kishorgosi birtokon tanyázik, ott szíriaiak vannak. Az autópályán túl van öt-hat tanya, ott pakisztáni, afganisztáni migránsok húzták meg magukat. A kishatár, a régi Horgos–Röszke határátkelő elhagyott épületeiben és környékén sátoroznak az észak-afrikaiak” – mondta Tóth.

Rabolnak, kegyeletet sértenek

Nagyerzsébetlakon fényes nappal rabolt ki egy migráns egy nőt, majd a közeli kukoricásba menekült el. 

Zomboron hordákba verődve, felfegyverkezve szaladgálnak

A majdányi temetőben sátrakat vertek, még a ravatalozó épületébe is bemennek. „Nagyon elegünk van már belőlük, még a temetőbe is bemennek, oda piszkolnak, szemetelnek. Az ember már nem mer közlekedni mellettük. Leszedték a sárgabarackot ágastul, most meg az őszibarackot dézsmálják, a szárazságot tetézi a kártételük. Nálunk a Felszabadulás utcában már háborús helyzet uralkodik” – mondta el a Magyar Szónak a horgosi Molnár Irén.

Továbbra is virágzik a taxis biznisz

Az elmúlt hetekben már úgy tűnt, történt némi előrelépés az ügyben, a nagykikindai rendőrség letartóztatott két szabadkai taxist akik migránsokat szállítottak Magyarország határáig. Embercsempészet és illegális fuvarozás a vád ellenük, a taxijukat lefoglalta a rendőrség. Tavaly a Ripost is foglalkozott vele, hogy a szerb taxisok virágzó bizniszt építettek az illegális bevándorlókra, akik már rég nem gyalogolnak, hanem úri módon, autóval bonyolítják az utazásaikat: taxisok szállítják a migránsokat a határhoz. 

A taxisoknak konkrét árlistájuk van arról, hogy melyik határ menti településre mennyiért lehet eljutni. A határon élők pedig azt mondják, mit sem számít, hogy a rendőrség két taxis ellen intézkedett, a forgalom egyre nagyobb. „Délelőttönként több mint 20 taxi fordul meg a házam előtt, tele illegális migránssal” – írta egy martonosi férfi.

Egyre többen jönnek

„Az elmúlt néhány hétben lezajlott események függvényében egyértelműen kijelenthetjük, hogy a magyar-szerb határon súlyosbodott a migrációs helyzet, nem mellesleg ebben az évben a déli határszakaszon az illegális határátlépési kísérletek száma elérte a 120 ezret” – írta július végén a Migrációkutató Intézet gyorselemzésében. A határt védő rendőröket és katonákat idén 260 esetben támadták meg a migránsok és mintegy 40-en meg is sérültek. Már folyamatban van a szerződéses határvadászok képzése, akiknek elsődleges feladata a magyar államhatár megvédése, a jogellenes határátlépés megakadályozása lesz, megerősítve ezzel a déli határon a honvédségi és a készenléti rendőrségi egységeket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tömény meztelenség a nyolcvanas évek híres filmjeiben - fotók

ripost.hu

Magyar csoda Medjugorjéban: megjelent a Szűzanya négy magyar fiatalnak - videó

borsonline.hu

Itt a határidő! 18750 forintos büntetést kapnak a magyar autósok, ha nem figyelnek

vg.hu

„Előbb lőlek agyon, minthogy eladjalak” – üzente edzője Cristiano Ronaldónak, amikor távozni akart

ripost.hu

"Most már nagyon mennék" - a gyönyörű lány vonat elé lépett Nagykőrösön, de előtte elbúcsúzott

hirtv.hu

Svácig vezetnek a dollárbaloldal rejtélyes szálai

ripost.hu

Fehér lovon érkezett az örök szerelem Agárdi Szilvihez

mindmegette.hu

Három fifikás trükk, amitől finomabb lesz a palacsinta

ripost.hu

Egy hónapja tűntek el, megtalálták a két fiatal lány holttestét

ripost.hu

Így használták ki a védtelen öregeket: illegális idősotthont számoltak fel Kecskeméten

ripost.hu

Havi 28.500 forint nyugdíj: ennyit kap kézhez a Neoton egykori sztárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

"Most már nagyon mennék" - a gyönyörű lány vonat elé lépett Nagykőrösön, de előtte elbúcsúzott

INSIDER

Ekkor tartja évértékelő beszédét Orbán Viktor

INSIDER

"A szülinapomon születtem újjá" - megszólalt a kómába esett fiú

INSIDER

Exkluzív kulisszatitkok: gigantikus medencében vették fel az Avatar 2. jeleneteit

INSIDER

Így használták ki a védtelen öregeket: illegális idősotthont számoltak fel Kecskeméten

INSIDER

"Két napos koromban műtöttek meg először" - ritka betegségéről vallott László

INSIDER

Magyar csoda Medjugorjéban: megjelent a Szűzanya négy magyar fiatalnak - videó

INSIDER

Figyelem! Durván megváltozik az orvosi ügyeleti rendszer, íme a részletek