Létrehozva: 2022.08.11.
Módosítva: 2022.08.11.

Mindenki megnyugodhat: A tűzifa kitermelése nem jár erdőirtással

A kormányrendelet megelőzi az árspekuláció kialakulását a tűzifapiacon.

Folyamatosan csörög a telefon tüzéptelepeken és az erdészeteknél, mióta a rezsicsökkentés módosítását, majd az erdőgazdálkodási rendeletmódosítást bejelentették. Egyesek úgy értelmezték, hogy a kormány tarra vágatja az összes magyar erdőt. A Metropol utánajárt, mit is jelent valójában a szükségmódosítás.

 

Megnőtt a kandalló- és kályhavásárlások, így a tűzifa iránti kereslet is. Sokan tekintenek kisegítő fűtési lehetőségként a szénre, fára a gáz mellett. Az erdészeteknél, tüzépeknél több száz fős várólisták vannak.

-Csütörtök reggel jelentették be a rezsimódosítást, péntekre nem maradt fánk – nyilatkozta lapunknak akkor egy budapesti tüzéptelep vezetője, és nem csak ő járt így. Az általunk megkérdezettek egyhangúlag azt nyilatkozták: a kereslet megnövekedésével nem tudnak lépést tartani, kezelhetetlennek tartják a helyzetet.

Az energiabiztonság okán is szükség van a megfelelő mennyiségű tűzifára, ezért a kormány szükségrendeletet alkotott. Lehetőséget biztosított esetlegesen a fiatal fák kivágására, valamint tarvágásra is. Mindez sok kritikát váltott ki a természetvédelmi szervezetek részéről, sokan félreértelmezték, mások pedig politikai tőkét igyekeztek kovácsolni maguknak a szükséghelyzetből.

Évente nagyjából 5 millió köbméterrel növekedett erdeink fakészlete

© Unger Tamás
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

- Magyarország erdeinek faanyaga - összesen nagyjából 400 millió köbméter - évente 13 millió köbméterrel növekszik. Ezzel szemben az előző 10 évben évente átlagosan csak 7,5 millió köbméter fát termeltünk ki erdeinkből, ennek köszönhetően pedig minden évben nagyjából 5 millió köbméterrel növekedett erdeink fakészlete – tájékoztatott Luzsi József. A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége tiszteletbeli elnöke szerint a hazai természetvédelmi civil szervezetek első nyilatkozatai minderről nem vesznek tudomást.

A fa kitermelése nem rontja az erdők állapotát

A háborús helyzet miatt a kormány tűzifakiviteli tilalmat rendelt el, és utasította az állami erdőgazdaságokat a tűzifa-kitermelés növelésére. Nagy István mindenkit megnyugtatott, a fűtési időszakra lesz annyi tűzifa a piacon, amely az igényeket kielégíti.

- Elkötelezettek vagyunk abban, hogy az erdőkkel való gazdálkodás hosszú távon fenntartható legyen. Tehát az erdőt mint zöld tőkét a szükségrendelet nem veszélyezteti. Semmiben sem változnak az erdő- és a természetvédelmi törvény azon alapvető rendelkezései, hogy az erdők területe és természetességi állapota nem csökkenhet – hangsúlyozta az agrárminiszter.

A mértéken van a hangsúly

A rendelet lehetőséget teremtett arra, hogy a miniszter átmenetileg egyes esetekben engedélyezhesse a szabályoktól való eltérést, hogy akiknek semmilyen más fűtési lehetőségük nincs, a télen ne fagyjanak meg. A KSH adatai szerint Magyarországon még mindig a szilárd tüzelő (tűzifa, pellet, biobrikett, lignit, szén) a második legelterjedtebben használt tüzelőanyag a földgáz után. Ez közel négymillió embert jelent. A szilárd tüzelő használata a kistelepüléseken a legelterjedtebb, itt a háztartások háromnegyede használ ilyet.

A rendelet megakadályozza a tűzifa spekulációt

Magyarországon a tűzifa kereskedelmi ára mindig követte a földgáz árakat – tájékoztatott a Klímapolitikai Intézet igazgatója. Litkei Máté a Metropolnak elmondta: - így alapvetően az egyre dráguló földgázról hiába próbálnának az emberek például tűzifára váltani, ráadásul ellátási zavarokra is számítani kellene. A veszélyhelyzeti kormányrendelet pontosan olyan intézkedés, amelynek célja az erdőgazdálkodás fenntarthatóságának megtartása, de emellett megelőzi az árspekuláció kialakulását a tűzifapiacon. Így megfizethető marad a tűzifa a magyar lakosság számára. Ez az intézkedés szorosan kapcsolódik az exportot megtiltó energia-veszélyhelyzeti intézkedéshez és a lakossági szén-lignit bányászat fokozásához – mutatott rá Litkei.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

life.hu

Ha egyetlen kozmetikumot használsz lefekvés előtt, ez legyen az

mandiner.hu

Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

metropol.hu

„Már most jobb Dibusz Dénesnél” - Marco Rossi törheti a fejét a kapusposzton

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Kérsz egy golyót?” – Játékfegyverrel kirabolta a pizzafutárt egy férfi Hevesen

INSIDER

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba - Videó

INSIDER

"Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette

INSIDER

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjasok köre