Létrehozva: 2022.08.23.
Módosítva: 2022.08.23.

Most is más számlát kap, aki diktálja az óraállást, mint aki átalányt fizet

Váltani is lehet a két módszer között, mutatjuk, kinek melyik kedvezőbb.

Ma kapták meg az első számlát a rezsicsökkentés változása óta a szolgáltatótól azok, akiknek elsőként kézbesítették azt, és a napokban folyamatosan érkeznek majd az új számlák. Ezeken már külön feltüntetik a rezsicsökkentett árat és a lakossági piaci árat, valamint azt, rezsicsökkentés nélkül mennyit kellett volna fizetni. Másmilyen számlát kapnak azok, akik diktálják az óraállást és másmilyet azok, akik átalányt fizetnek. De mindegy, milyen elszámolási rendszerben fizet, mindenki az éves átlagos fogyasztásig csökkentett áron kapja a gázt és a villanyt. 

Tény, hogy az átalánydíjasok könnyebben ki tudják számítani, mennyiben tér el a fogyasztásuk a rezsirendeletben meghatározott értékektől, hiszen ott éves kvóta szerepel, ami ugyanúgy leosztható 12-vel, mint ahogy a tényleges éves fogyasztásuk alapján az átalányban fizetendő díjukat kiszámolta a szolgáltató. A rendelet szerint az évi 1729 köbméterig járó, kedvezményes árú gáz havi 144 köbmétert jelent, áram esetében pedig az éves 2523 kilowattóra havi szinten 210 kWh-ig fedezi az olcsóbb fogyasztást, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma a Kormányinfón elmondta: mivel nem azonos a fűtőértéke az oroszországi, az itthon kitermelt és a nyugatról vásárolt gáznak, rendeletben pontosítják az átlagfogyasztás szabályozását. Ezért állapították meg 63 645 megajoule-ban a fűtőértéket, ami jelentősen több, mint ami korábban a rendeletben szerepelt - fűzte hozzá.

Nemesi Gáborné
Fotó: Varga György

A háztartások mintegy háromnegyede most is a korábbihoz hasonló számlát kap, számukra semmi nem változik: ugyanannyit fizetnek augusztus 1-től is, mint korábban, mivel nem haladják meg az átlagfogyasztást. Ahol pedig az átlagnál több gyerek van, kérhetik a nagycsaládos kedvezményt, amivel tovább emelkedik a rezsivédett áron fogyasztható gáz mennyisége. Aki még így is többet használ, annak sem kell a többletfogyasztásért versenypiaci árat fizetnie, hanem úgynevezett lakossági piaci árat, ami még mindig nagyságrendekkel kevesebb

Az átalánydíjasok számláján havonta ugyanúgy fog jelentkezni a többletfogyasztás, számlájuk arányosan emelkedik majd a tavalyi fogyasztásuk függvényében, de az éves elszámoláskor a tényleges fogyasztásukat alapul véve korrigálják majd a számlájukat. Érdemes tehát takarékoskodniuk az árammal és a gázzal, mert ha kevesebbet fogyasztanak, mint tavaly, akkor jóváírják az átalányfizetéskor keletkezett többletet.

Tóth László
Fotó: Czeglédi Zsolt

Akik diktálás, azaz havi leolvasás után fizetnek, azoknál mindig az aktuális fogyasztás alapján számítják ki a túlfogyasztás mértékét. Aki így fizet, az tudja, hogy télen mindig magasabb a gázszámlája. Ez most is így lesz, de nála a szolgáltató egy úgynevezett fogyasztási jelleggörbe alapján számolja ki, mikor mennyi az a kedvezményes mennyiség, amelyet időarányosan jogosult igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti. Szóval ijedelemre semmi ok, senki nem fog hirtelen csillagászati összegű számlát kapni, ha ugyanúgy használja a háztartási energiát, mint azelőtt. 

Ha valaki mégis úgy érzi, hogy ez a helyzet számára nem eléggé biztonságos, válthat. Igaz, nem rögtön, erre csak az éves elszámolást követő 30 napon belül van lehetőségük. Átalányról viszont bármikor át lehet állni fogyasztás alapú díjfizetésre, ha valakit az jobban megnyugtat. Ezt a szolgáltatónál kell kezdeményezni. Szakértők szerint azoknak, akik rendszeres havi jövedelemmel rendelkeznek, célszerűbb átalányt fizetni, mert ez kiszámítható, minden hónapban állandó költséget jelent. Inkább azoknak érdemes a havi fogyasztás alapján diktálniuk, akik nem hónapról hónapra gazdálkodnak, és adott időszakban jobban is be tudják fektetni a pénzüket.

Egy biztos: akár átalányt fizet valaki, akár óraleolvasás alapján az aktuális fogyasztását fizeti, a rezsicsökkentés éves szinten egyformán vonatkozik rá és védi, különbség legfeljebb a részösszegekben mutatkozhat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Real Madrid Münchenben tehet nagy lépést az újabb BL-döntője felé - élő

metropol.hu

Szoboszlai üvöltött: "Szálljatok le rólam!" – Kitálalt a Liverpool magyar válogatott sztárja

magyarnemzet.hu

„Menjetek ti Ukrajnába, és szolgáljatok ti!” – káosz az ukrán konzulátuson

metropol.hu

Váratlan esemény történt, Schumacher óriási esélyt kapott

hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta el sokmilliós megbízással

origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 1.: a Szűz hallgasson a megérzéseire, a Bak kapcsolódjon ki

ripost.hu

Most érkezett: dráma Budapesten, hajtóvadászatot indított a rendőrség

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa