RETRO RÁDIÓ

Magyar csokoládémanufaktúra nyert a gasztronómiai Oscaron

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2022. 08. 01. 20:30

A huszadik és a huszonegyedik nemzetközi elismerésükben részesültek.

Két új csokoládéjával is nemzetközi díjat nyert a Bonbonier Chocolate manufaktúra. Idén a mákos-citrusos bonbonjukat és a vegán málnás-kakaógyümölcsös trüffeljüket díjazták a Great Taste Awardson egy-egy csillaggal.

„Magyar cukrászati klasszikus alapanyag, a mák és a málna ihlette a két díjnyertes csokoládét” - mondta el Erdélyi Nóra, a Bonbonier Chocolate manufaktúra csokoládémestere. „Csokoládé termékeinkbe a klasszikus ízek mellett igyekszem valamilyen csavart is belevinni. A csavar lehet egy a harmonizáló, de harsány íz, vagy egy elütő ropogós, vagy akár selymes textúra is. Ezeket a cukrászati technikákat szem előtt tartva kísérleteztük ki ezt a két új receptet, melyeket idén háromszor-négyszer is finomítottunk, amíg a csapatommal megtaláltuk az ízek és textúrák szerintünk tökéletes egyensúlyát.”  

A citrusos-mákos bonbont két réteg alkotja: egy citrus és egy mák-ganache krém, ezek egy vékony étcsokoládéba vannak töltve. A bírák dicsértek a mák- és a citrus krém kivételes harmóniáját, azt ahogy az édesség és a citrusos ízek frissessége kiegészítik egymást.  

„A klasszikus málnából egy zselét készítettem. Ezt egy itthon kevésbé ismert ízzel, a kakaófa gyümölcsének húsából készült ganache krémmel terveztem feldobi. Étcsokolédéba zártam őket és málna ropogósban hempergettem meg végül a trüffelt” – árult el Nóra kulisszatitkokat a málnás-kakaógyümölcs csokoládéról. „Ennek a trüffelnek több különlegessége is van. Egy madagaszkári étcsokoládét használunk, ennek az ízvilága hozta ki a legtöbbet a málna és fanyarabb kakaógyümölcs kombinációjából, mely teljes egészében vegán termék lett. A zsűrinek az ízvilág mellett nagyon tetszett a textúrák játékossága. Azt mondták, a zselé, a csokoládé krém és a málna ropogós együtt egy kostolásban egyszerűen fejthetetlen élményt ad.” 

A Great Taste Awards az angliai Fine Food Céh által szervezett verseny, amelyet egyszerűen csak élelmiszeripari Oscar díjaként emlegetnek világszerte. 2022-ban számos terméket jelöltek a versenyre a teljes gasztronómiát lefedő 35 kategóriákban: a csokoládéktól kezdve a tejtermékeken keresztül a hús termékekig és a borokig. Séfekből, étel kritikusokból, szakértőkből, és gasztro bloggerekből álló 500 fős zsűri áprilistól júliusig kóstolta és értékelte a nevezett termékeket. A nevezett 12.000 termékből csupán kétszáz körüli azon termék száma, amelyek elnyerhetik a legmagasabb, három csillagos minősítést! A szervezők szerint a Great Taste csillagjai és logója tulajdonképpen egy jelzés a fogyasztók felé mindenhol a világon, hogy kiemelkedő minőségű és ízvilágú terméket vásárol.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.