Létrehozva: 2022.09.05.
Módosítva: 2022.09.05.

Az energiaellátás Magyarországon biztosított

A stratégiai tartalékok bővítéséről is folynak tárgyalások.

Szerző ripost

„A kezdetektől fogva azon az állásponton voltam, hogy a földgázellátásunk nem lehet ideológiai kérdés” – jelentette ki Szijjártó Péter egy interjúban. Álláspontja változatlan, az európai tőzsdei gázárplafonról először szeretné látni a javaslatot.

Az energiaellátást nem tudja ideológiai szemüvegen nézni a külgazdasági és külügyminiszter – erről beszélt egy az atv.hu-n megjelent, vele készült interjúban. 

A földgáz megvásárlása vagy a földgáz eredete sem politikai állásfoglalás, hanem egy kőkemény, életbevágóan fizikai valóság – mutatott rá, egyben emlékeztetett, a háború kitörése óta lehetett sejteni, hogy nehéz időszak elé nézünk.

„Ha az az ára annak, hogy a magyar embereknek lesz elég földgázuk télre és senki nem kerül abba a méltatlan helyzetbe Magyarországon, hogy ne legyen gáz ahhoz, hogy fűtsön, fürödjön vagy főzzön, akkor nyugodtan nevezhetnek a Gazprom bármijének” – jelentette ki Szijjártó Péter.

A tározók töltöttségi szintjéről azt mondta, kisebb gáztározóban könnyebb nagyobb töltöttségi arányt elérni mint a hazai, ellenben az itteni kapacitás nagy, és innen látják el a lakosságot energiahordozóval.

A tőzsdei gázárplafonról azt mondta, szeretné először látni a részletes javaslatot. 

A Gazprom péntek reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak - közölte Menczer Tamás, a  Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésében.

Az államtitkár a szombati bejegyzésben azt írta, a Magyarország szomszédságában zajló háború és az arra adott szankciós válaszok miatt Európa súlyos energiaellátási válsággal néz szembe.

A drámai földgázár-emelkedés ellenére a kérdés ma már elsősorban nem is az, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem az, hogy lesz-e elég a téli időszakra - hívta fel a figyelmet Menczer Tamás.

A politikus hangsúlyozta, hogy Magyarország élen jár a gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége területén. A 32 százalék feletti szint normális időkben elegendő is lenne - különösen, hogy az európai átlag 20 százalék alatt van - de most sajnos nem normális időket élünk, így abszolút biztosra kell mennünk - fogalmazott. „Ezért döntött korábban úgy a kormány, hogy a már leszerződött mennyiségeken felül még mintegy 700 millió köbméter földgázt kell beszerezni” - tette hozzá az államtitkár.

 

„A mai európai piaci viszonyokat ismerve egyértelmű, hogy ekkora mennyiség beszerzése oroszországi források nélkül lehetetlen, ezért Szijjártó Péter miniszter a közelmúltban Moszkvában folytatott tárgyalásokat, amelyeket több kereskedelmi egyeztetés követett. Ezek megállapodáshoz vezettek, amelyek nyomán a Gazprom tegnap reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti szállítást. Első ütemben augusztus végéig naponta 2,6 millió köbméter pluszmennyiség érkezik délről a Török Áramlat vezetéken keresztül, a szeptemberi ütemtervről pedig már zajlanak az egyeztetések” - ismertette Menczer Tamás.

„Magyarország kormányának kötelessége biztosítani az ország biztonságos földgázellátását, s ezen kötelességünket teljesítjük is” - áll a bejegyzésben.

Energiaháború zajlik Európában – jelentette ki a Magyarnemzet.hu-n közölt írásában Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Az orosz–ukrán háború nem csillapodik, sőt gazdasági értelemben is egyre kiterjedtebb. A mennyiségi korlátozások bevezetésével egy új korszak köszöntött be a kontinensen, amit háborús gazdaságnak nevezhetünk – mutatott rá írásában Nagy Márton.

„Az új gazdasági rezsim, azaz a háborús gazdaságpolitika nehéz dilemmákkal néz szembe. Míg békeidőben a jólét és gyarapodás gyümölcseinek, addig háborús helyzetben a költségek és terhek szétosztásáról kell gondoskodnia. Az állam korlátoz, és ha kell, durván beavatkozik, hogy biztosítható legyen a társadalmi és védelmi szükségletek kielégítése” – nyomatékosította.

Arról is beszélt, a gáz árának európai szintű korlátozása – lényegében a referenciaként használt holland gáztőzsde árainak maximálása – átgondolatlan ötlet, mert további hiányt idéz elő. Írtuk, fontos különbség a szolgáltatói és a tőzsdei árplafon, utóbbi esetben a kereskedő nem kötelezhető ugyanazon mennyiséget maximált áron vagy éppen olcsóbban adni. Ebből következően Nagy Márton szerint Oroszország egy ilyen tőzsdei plafon bevezetése esetén el is zárhatja a csapokat. A gázárakat tehát csak állami veszteségátvállalás mellett lehet rögzíteni, különben hiány alakul ki.

Rámutatott, az energiaszektor extraprofitjának megadóztatása és az így befolyt bevételekből a lakosság és a vállalatok energiaköltségének támogatása nem új keletű, Magyarország alkalmazza ezt, míg Németország tartózkodik ettől. A két ország modellje is eltér, idehaza a lakossági árakat tartják alacsonyan és az ipari felhasználók fizetnek többet, Németországban viszont fordítva van, az olcsóbb árakkal igyekeznek ösztönözni az ipart és megőrizni a versenyképességet. 

A Kormányinfón Gulyás Gergely több témakörben is válaszolt az újságírók kérdéseire.

Magyarország Kormánya több ügyben is tárgyalásokat folytat Brüsszellel, bíznak a megállapodásban.

"Hétfő éjfélig kellett választ adni az Európai Bizottság kérdéseire, intenzív időszakon és sok tárgyaláson van túl a kormány. Olyan választ tudtunk küldeni írásban, amiben minden kérdésben közös nevezőre jutottunk. Minden eddiginél szigorúbb rendszert hozunk létre az uniós pénzek és közbeszerzések ellenőrzésére. Az a célunk, hogy a kondicionalitási eljárás lezárható legyen, és a megállapodást aláírható formába hozzuk. Bízunk benne, hogy a bizottságot jellemző konstruktivitás fennmarad" - fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Fotó: Illyés Tibor

Kiemelte, hogy az energiaellátás biztosított a gáz és villanyáram tekintetében, illetve a stratégiai tartalékok bővítéséről is tárgyalások folynak.

 

A magyar ellenzék EP-képviselőinek viselkedését szégyenletesnek tartja, mert havi ötmilliós fizetésért azon dolgoznak, hogy az egészségügyi dolgozók fizetéseit ne lehessen emelni, ne kapjuk meg az EU-s pénzeket. A kormány azon dolgozik, hogy októberig ez megtörténjen.

Gulyás Gergely újfent leszögezte: fel sem merült, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

A Kormányinfón arra a hírre is reagált, hogy lecserélték az OMSZ vezetését. A minisztert a köztévé munkatársa arról kérdezte, miért távolították el az OMSZ vezetését. Erre a politikus azt a választ adta, hogy a váltásra a téves előrejelzés nélkül is sor került volna, ugyanis a Palkovics László vezette Információs és Technológiai Minisztérium elégedetlen volt a teljesítményükkel, ez csak az utolsó utáni csepp volt a pohárban.

Gulyás kérdésre elmondta, nagy lépést tett a kormány afelé, hogy a magyar többségi tulajdon legyen a telekommunikáció területén is, és ezt a célt szolgálja a Vodafone felvásárlása is. Hosszú értékelési folyamat indul mostantól, de csak akkor lesz végleges megállapodás, ha egy nemzetközi könyvvizsgáló cég is jóváhagyja a vételárat - tette hozzá. Az állam egy ekkora felvásárlás esetén a lehető legnagyobb körültekintéssel jár el. 

A kórházakat, szociális intézményeket, iskolákat minden helyzetben fűteni kell - mondta egy másik kérdésre. A tanárhiány kapcsán azt mondta, 16 ezres hiány nincsen. Az oktatás folyamatosságát nem veszélyezteti semmi sem - tette hozzá. Gulyás kérdésre elmondta, a kormány eddig nem hozott döntést arról, hogy a közintézményeket hány fokig lehet felfűteni. 

Szerző ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

mandiner.hu

Politikai kalandtúra megdöbbentő találkozással a végén

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

travelo.hu

Tudtad, hogy Horvátországnak is van Holt-tengere? Ráadásul egy szigeten

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!